Gebouwenverzekering – Tips voor u als pandeigenaar
Het bezitten van een bedrijfspand zorgt voor bepaalde risico’s. Niet alleen grote, maar ook kleine schades kunnen grote gevolgen hebben voor de continuïteit van uw bedrijf of het bedrijf dat in uw bedrijfspand is gevestigd. Hier kunt u verschillende verzekeringen voor afsluiten, maar preventie is hierbij ook heel belangrijk. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Daarom een aantal tips.
Voorbereid zijn op extreme neerslag
Helaas is de kans groot dat ‘schades door extreme neerslag’ vaker voor gaan komen. Hiermee wordt schade aan een gebouw bedoelt die is ontstaan door de druk van sneeuw en/of ijs, door wateropeenhoping of door inslag van hagel.
Bij sneeuwdruk en wateropeenhoping (ook wel wateraccumulatie genoemd) wordt de druk door het gewicht van het water of de sneeuw aan de buitenkant van het gebouw te groot, waardoor het gebouw geheel of gedeeltelijk instort. Het komt vaak voor dat door ontwerp- en constructiefouten van het dak de schades nog hoger oplopen. Herstel van schade na het instorten van een dak kan maanden duren.
Onze tips
- Heeft u een plat dak? Laat dan een wateraccumulatie berekening voor uw dak maken. Hierbij onderzoekt een deskundige hoeveel water het dak maximaal kan dragen, voordat het vervormt of bezwijkt. Dit wordt ook de wateropvoerende capaciteit van de constructie genoemd. Een noodoverloopsysteem zorgt er dan voor dat deze waterstand nooit wordt overschreden.
- Als een noodoverloopsysteem niet voldoende is, dan is het noodzakelijk de dakconstructie te versterken. Hiervoor heeft u verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het bijplaatsen van kolommen of het versterken van de dakliggers.
- Controleer uw gebouw op loszittende delen. Zoals dakpannen, dakleer, luifels, en lichtreclame. Verstevig eventueel tijdelijk de kwetsbare delen van het gebouw.
- Zet uw bedrijfswagens op een veilige plaats. Het liefst binnen of overdekt.
Het belang van garantie tegen onderverzekering
Een schade is altijd vervelend. Zeker als achteraf blijkt dat u niet alles vergoed krijgt omdat u onderverzekerd bent. Met een juist vastgestelde verzekerde waarde van uw pand en inventaris voorkomt u dat u een deel van de schade zelf moet betalen. Als u de verzekerde waarde van uw pand en inventaris vast laat stellen door een waardebepaling, kunt u een garantie tegen onderverzekering op uw opstal- en inventaris (goederen)verzekering krijgen.
Onze tips
- Laat het verzekerde bedrag door een deskundige vaststellen.
- Kies ervoor om de waarde jaarlijks te laten indexeren.
Er bestaat vaak onduidelijkheid over de begrippen waardebepaling en taxatie.
Waardebepaling betekenis:
Bij een waardebepaling wordt de herbouwwaarde van uw pand door een derde of verzekeringsmaatschappij vastgesteld. U krijgt garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat u nooit onderverzekerd kunt zijn. Er is wel kans op oververzekering. Bij totaal verlies wordt op basis van de actuele herbouwwaarde uitgekeerd, ook als deze boven de verzekerde som uitkomt.
Taxatie betekenis:
Een taxatie wordt de waarde vastgesteld op basis van de richtlijnen van artikel 7:960 BW. In dit taxatierapport staan de herbouwwaarde en inventaris nauwkeurig beschreven. U verzekert hierbij vaste waarde, waarbij u bij totaal verlies altijd deze verzekerde waarde uitgekeerd krijgt. Dit geeft u zekerheid en duidelijkheid. Bij schade volgt een uitkering op basis van getaxeerde waarde, niet de dagwaarde.
Een leeg bedrijfspand. Waar moet u op letten?
Komt uw pand (gedeeltelijk) leeg te staan? Of gaat u (een deel van) uw pand verhuren? Dan is het belangrijk dat u uw polisvoorwaarden goed controleert en een aantal maatregelen treft. Leegstaande en verhuurde gebouwen zijn voor verzekeringsmaatschappijen namelijk een groter risico.
De dekking van de verzekering wordt bij leegstand beperkt en kan bij verhuur beperkt worden. Ook gelden er vaak andere premies. Daarom is het belangrijk dat u de leegstand of verhuur zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Maar ook zaken als het gebruik of de bouwaard van het pand en als de (anti-)kraak van het verhuurde pand wijzigt, moeten we dat zo snel mogelijk weten. Wij kunnen dan uw polisvoorwaarden en clausules voor u controleren en beoordelen of de wijziging consequenties heeft voor uw dekking.
Onze tips bij leegstand
- Zet ’s nachts de (nacht)verlichting aan.
- Zorg voor een werkend alarmsysteem.
- Zorg dat het in en rond het pand ordelijk en netjes is.
- Blijf het gebruikelijke onderhoud aan de waterafvoer (dakgoten etc.) uitvoeren.
- Laat de basisverwarming aan staan om vorstschade te voorkomen.
- Verwijder graffiti zo snel mogelijk van het pand.
- Controleer regelmatig het gebouw en verwijder de post.
- Zorg dat de begane grond in ieder geval verhuurd is.
- Neem een erkende organisatie in de arm die het beheer en bescherming van uw leegstaande pand voor u kan verzorgen.
De risico’s van buitenopslag
Wist u dat brandstichting een van de meest voorkomende oorzaken is van brand? Het gaat dan vaak om goederen die brandbaar zijn en tegen de gevel staan. Denk bijvoorbeeld aan een stapel hout, pallets, kunststoffolie, kisten of dozen. Maar ook aan afvalcontainers! Houdt u hier rekening mee bij uw bedrijfspand?
Om de schade door brandstichting van buitenopslag te voorkomen, hanteren verzekeringsmaatschappijen vaak de clausule ‘buitenopslag’. Voldoet u hier niet aan, dan kan het betekenen dat de maatschappij bij schade niet uitkeert. Het kan ook zijn dat de verzekeringsmaatschappij een eigen risico hanteert. Dit verschilt per maatschappij.
Onze preventietips
U kunt zelf het risico van brand via buitenopslag beperken:
- Probeer brandbare goederen zo veel mogelijk binnen op te slaan.
- Maak bij buitenopslag zo veel mogelijk gebruik van afsluitbare stalen containers.
- Zorg dat er geen opslag tussen twee bedrijfsgebouwen mogelijk is in verband met brandoverslag.
- Ga in gesprek met uw buren als de buitenopslag op het naastgelegen terrein een brandgevaarlijke situatie oplevert voor uw bedrijf.
- Richt voor buitenopslag een vaste plek in, buiten het bereik van vandalen.
- Sluit uw terrein af met hekwerken om indringers zoveel mogelijk te voorkomen.
- Controleer aan het einde van iedere werkdag of de containers goed afgesloten zijn en of deze op voldoende afstand van de gebouwen en de erfafscheiding staan.
Het plaatsen van zonnepanelen
Bent u van plan om te investeren in zonnepanelen? Of liggen er al panelen op het pand? Het belangrijkste is dat u in gesprek met uw adviseur gaat. Het liefst al voor u de panelen gaat neerleggen. De verzekeringsmaatschappij kan namelijk aanvullende eisen stellen aan bijvoorbeeld de draagconstructie en keuring van de elektrische installatie. Het is daarom verstandig om te controleren of er op uw opstal-, inventaris- en/of bedrijfsschadeverzekering een specifieke zonnepanelen clausule staat en of u de waarde van de zonnepanelen heeft meeverzekerd.
Onze tips
- Ga op tijd met uw adviseur in gesprek.
- Controleer of er een clausule van toepassing is. Vaak staat er in de clausule dat de zonnepanelen aangelegd moeten zijn volgens de scope 12 keuring.
- Laat de zonnepanelen periodiek keuren en stuur het keuringsrapport op.
- Laat zonnepanelen altijd door een erkend installatiebedrijf aanleggen.
- Breng de pandeigenaar op de hoogte (bij huur).
- Controleer of de dekking voor opruimingskosten voldoende is.
- Laat de herbouwwaarde van uw gebouw goed vaststellen.
Wat kunt u verder doen?
Ook al probeert u de risico’s zo veel mogelijk te beperken, een ongeluk zit soms in een klein hoekje. En de kosten waar u dan mee te maken krijgt komen altijd op een ongunstig moment en zijn lastig te budgetteren. Tegen een kleine vergoeding sluit u een ‘gebouwenverzekering’ af en worden de meeste kosten vergoed. Lees meer over de gebouwen- en opstalverzekering of neem contact op met uw adviseur.
We regelen het voor u
- Advies op maat
- Persoonlijk contact
- Samen met een adviseur
Selecteer uw kantoor
Voor directe contactgegevens.
Aalsmeer
- Zwarteweg 88
- 1431 VM Aalsmeer
- 0297-23 44 44
- Uw kantoor Aalsmeer
- 0297-23 44 44
Alkmaar
- Arcadialaan 28-C
- 1813 KN Alkmaar
- 072-576 57 65
- Uw kantoor Alkmaar
- 072-576 57 65
Apeldoorn
- Boogschutterstraat 1
- 7324 AE Apeldoorn
- 055-368 34 00
- Uw kantoor Apeldoorn
- 055-368 34 00
Breda
- Ettensebaan 31
- 4813 AH Breda
- 076-530 55 55
- Uw kantoor Breda
- 076-530 55 55
Capelle aan den IJssel
- Rivium Quadrant 241
- 2909 LC Capelle aan den IJssel
- 010-272 43 00
- Uw kantoor Capelle aan den IJssel
- 010-272 43 00
Den Bosch
- Europalaan 28-C
- 5232 BC 's Hertogenbosch
- 073-548 14 70
- Uw kantoor Den Bosch
- 073-548 14 70
Eindhoven
- Beemdstraat 16
- 5652 AB Eindhoven
- 040-294 84 74
- Uw kantoor Eindhoven
- 040-294 84 74
Enschede
- Zuiderval 94-3
- 7543 EZ Enschede
- 053-432 48 00
- Uw kantoor Enschede
- 053-432 48 00
Groningen
- Paterswoldseweg 810
- 9728 BM Groningen
- 050-36 57 500
- Uw kantoor Groningen
- 050-36 57 500
Heerhugowaard
- J. Duikerweg 5
- 1703 DH Heerhugowaard
- 072-576 57 65
- Uw kantoor Heerhugowaard
- 072-576 57 65
Nederweert
- Hulsenweg 19
- 6031 SP Nederweert
- 0495-58 48 47
- Uw kantoor Nederweert
- 0495-58 48 47
Rijswijk
- Veraartlaan 6
- 2288 GM Rijswijk
- 070-340 90 90
- Uw kantoor Rijswijk
- 070-340 90 90
Roermond
- Buitenop 9
- 6041 LA Roermond
- 0475-33 35 36
- Uw kantoor Roermond
- 0475-33 35 36
Sneek
- Oosterom 11
- 8602 DE Sneek
- 0515-23 89 77
- Uw kantoor Sneek
- 0515-23 89 77
Utrecht
- Daltonlaan 600
- 3584 BK Utrecht
- 030-691 68 44
- Uw kantoor Utrecht
- 030-691 68 44
-
U verzekert in de meeste gevallen de herbouwwaarde. Dit is de waarde die een aannemer nodig heeft om het gebouw weer op te bouwen. Het kan ook zijn dat u niet wilt herbouwen en dan kunt u in overleg met de verzekeringsmaatschappij de verkoopwaarden uitgekeerd krijgen.
-
Alle aan- en bijgebouwen en wat duurzaam onderdeel uitmaakt van het gebouw. Bijvoorbeeld hekwerken en toegangspoorten. Meestal maakt de fundering verzekeringstechnisch geen onderdeel uit van het gebouw, tenzij apart meeverzekerd.
-
Als er een verzekerde oorzaak is, dan kan omzetverlies worden uitgekeerd. Dit kan alleen niet op de gebouwenverzekering, maar op een aparte hiervoor bestemde verzekering. Wel kunt u de gemiste huurinkomsten uitgekeerd krijgen op de gebouwenverzekering.
-
Dit is mogelijk als het gebouw aan een aantal eisen voldoet. Dit hangt af van de lengte van de overspanning en of het een plat dak is.