Transport tijdens de coronacrisis

Door het coronavirus zijn de reguliere transportwerkzaamheden voor veel bedrijven veranderd. Bedrijven liggen stil en grenzen zijn dicht, maar aan de andere kant moet er bijvoorbeeld meer op woonadressen bezorgd worden. Terwijl de ene branche volledig stilvalt, is er in een andere branche juist een tekort aan voertuigen en chauffeurs. Als uw bedrijfsactiviteiten (tijdelijk) veranderen, neem dan contact op met uw verzekeringsadviseur. Misschien gelden er extra eisen voor de chauffeur, het voertuig en/of de organisatie.

Op basis van de veelgestelde vragen die het Verbond van Verzekeraars heeft gepubliceerd
(1 december 2021), hebben we een top 7 van aandachtspunten opgesteld.

Bel Zicht voor aanvullende vragen Of neem contact op met uw adviseur

1. Bescherming van uw chauffeurs

Verdere verspreiding van het coronavirus moet uiteraard worden voorkomen. Daar moeten ook uw chauffeurs rekening mee houden. Naast het opvolgen van de richtlijnen van het RIVM helpt het om de voertuigen uit te rusten met de benodigde middelen die besmetting kunnen voorkomen. Denk daarbij ook aan handschoenen, handcrème, en het regelmatig reinigen van de voertuigen, zowel binnen als buiten.

Zorg verder voor schone werkkleding, schoon schoeisel en let op dat de laadruimte regelmatig goed wordt gereinigd. Moet uw chauffeur overnachten? Zorg dan dat hij of zij voldoende eten en drinken bij zich heeft.

Wilt u meer wilt weten over dit specifieke onderwerp? Kijk dan op de website van TLN, EVO en/of KNV.

Vrachtwagen chauffeur in vrachtwagen – Corona – Zakelijk

2. Andere goederen vervoeren

Wilt u iets anders gaan vervoeren, omdat er in uw eigen sector geen werk meer is? Zorg dan dat u op de hoogte bent van specifieke normen en eisen. Zo kunt u ook duidelijke instructies aan de chauffeurs geven.

Stem ten slotte met de opdrachtgever af als er charters worden ingezet. Vergeet ook niet in uw polis te controleren of het vervoer van deze andere goederen meeverzekerd is.

3. Vrachtbrief

Als de (digitale) vrachtbrief niet kan worden getekend voor ontvangst heeft de vervoerder geen bewijs van ontvangst en kan de ladingbelanghebbende geen schadebemerkingen maken. Transport en Logistiek Nederland (TLN) schetst op de website de mogelijke gevolgen van het niet ondertekenen van de vrachtbrief en wat eventueel alternatieve bewijzen van aflevering zijn.

4. Stilstand van auto’s of bedrijfswagens

Verwacht u dat een voertuig langere tijd buiten bedrijf blijft? Via de website van de RDW kunt u digitaal een kenteken schorsen. De APK-plicht en de houderschapsbelasting stoppen dan ook automatisch. Let er wel op dat de verplichte WA-verzekering alleen kan worden stopgezet als het voertuig is geschorst. Het kan verstandig zijn om de cascodekking wel door te laten lopen. Neem daarom altijd contact op met uw adviseur. Vergeet ook niet dat het rijden op eigen terrein in veel gevallen gewoon onder de Wegenverkeerswet valt. Een geschorst voertuig mag daar dus ook niet rijden.

Let op! Aan het schorsen van een kenteken zijn kosten verbonden.

Staan uw staan taxi’s, touringcars of andere bedrijfswagens vrijwel stil? Dan lopen ze minder risico’s op aanrijdingen en schades. Misschien kan uw verzekering hierop aangepast worden. Neem contact op met uw adviseur. Samen wordt dan gezocht naar een passende oplossing.

Witte busjes – Corona – Zakelijk

5. Voertuigen

Gaat u voertuigen binnen stallen?

 • Zorg dan voor voldoende en goed werkende blusmiddelen en ventilatie.
 • Let op dat er genoeg ruimte is tussen de voertuigen om brandoverslag te vermijden.
 • Stal elektrische en CNG/LNG aangedreven voertuigen niet binnen. En ook niet aan de lader.
 • Overleg met uw adviseur hoe u in deze specifieke omstandigheden het beste om kunt gaan met de contactsleutels.
 • Geef bij het lokale brandweerkorps aan wie bereikbaar is voor de hulpdiensten.

Gaat u de voertuigen buiten stallen?

Dan gelden min of meer dezelfde regels als bij binnenstalling, alleen is er dan sprake van een hoger diefstalrisico. Daarom is het verstandig om aanvullend

 • de politie en bewakingsorganisatie te informeren over de gewijzigde situatie.
 • de camerasystemen, hekken, sloten en verlichting te checken.
 • zelf ook toezicht te blijven houden op het terrein. Loop diverse keren rond, zeker op terreinen die niet direct bij je bedrijf zijn gelegen.

Ook raden we aan geen accu’s op te laden als er geen toezicht is op het voertuig.

Mag u een afscherming aanbrengen in het voertuig en aan welke eisen moet dit voldoen?

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat afschermingen in personenwagens en lichte bedrijfswagens aan bepaalde veiligheidseisen moeten voldoen. Zo is afscherming tussen de bestuurder en de passagier voorin niet toegestaan. Afscherming tussen de voor- en achterstoelen mag alleen als het voldoet aan de door de RDW gestelde eisen. Deze eisen zijn te vinden op de website van de RDW.

6. Bewijzen, certificaten en vergunningen

Ik kan sommige bewijzen, certificaten en vergunningen voor beroepsvervoer (code 95) of binnenvaart niet op tijd verlengen. Wat nu?

Er is een Europese regeling waardoor verlopen rijbewijzen, code 95 en verschillende certificaten in de vervoerssector langer geldig blijven. Dit omdat door COVID-19 het verlengen van rijbewijzen en het uitvoeren van keuringen en inspecties niet altijd mogelijk zijn. Als het rijbewijs (en code 95) verlopen is tussen 1 februari en 1 juni 2020 dan is het rijbewijs nog geldig tot 1 juli 2021. Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 juni 2020 tot 1 september 2020 dan is het rijbewijs nog 13 maanden na de verloopdatum geldig. Als het rijbewijs verlopen is tussen 1 september 2020 tot 1 november 2021 dan is het rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum geldig. Merk op dat dit NIET geldt voor vaarbewijzen. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

 • Wat doe ik met voertuigen die lange(re) tijd stil zullen staan? Kunnen deze kentekens worden geschorst bij de RDW zodat ook de dekking kan worden opgeschort?
  Als je verwacht dat een voertuig langere tijd buiten bedrijf zal blijven, schors dan het kenteken. Dat kan digitaal via de website van de RDW. Hiermee stopt de APK-plicht en de houderschapsbelasting automatisch. Je kunt ook je verzekering opschorten, let wel; je bent dan niet meer verzekerd. Belangrijk om te weten is dat óók het rijden op eigen terrein in veel gevallen gewoon onder de Wegenverkeerswet valt. Dat betekent dat je daar dus ook niet mag rijden met een geschorst voertuig. Aan het schorsen van een kenteken zijn kosten verbonden.
 • Mag ik een afscherming aanbrengen in mijn voertuig en aan welke eisen moet dit voldoen?
  De formele regelgeving voor deze afscherming is hier terug te vinden. De door de RDW gestelde eisen zijn te vinden op de website van de RDW.
 • Hoe zit het met de verzekering van auto’s en andere voertuigen die restaurants en winkels nu gebruiken om maaltijden/ingrediënten te bezorgen?
  Als het bedrijf hiervoor al bedrijfsauto’s (met verzekering) gebruikt en deze intensiever gaat gebruiken, zal het in de regel onder de dekking blijven vallen. Let wel, er kunnen uitzonderingen of limiteringen zijn. Neem dus bij uitbreiding van het gebruik of bij inzet van nieuwe bestuurders vooraf contact op met uw verzekeringsadviseur of verzekeraar. Bij gebruik van een privévoertuig is er in de regel géén dekking. Vrijwel alle polisvoorwaarden van auto- en scooterverzekeringen sluiten zakelijk of bedrijfsmatig gebruik uit. Als u deze voertuigen toch in wilt zetten, neem dan vooraf contact op met uw verzekeringsadviseur of verzekeraar.
 • Door de ontstane situatie staan mijn taxi’s, touringcars of andere bedrijfswagens vrijwel stil en lopen ze minder risico’s op aanrijdingen en schades. Kan de (voorschot)premie worden verlaagd en kan de na-verrekening zonder minimumpremie worden ingezet?
  Het Verbond van Verzekeraars kan en mag geen uitspraken doen over verzekeringsvoorwaarden en premies, dat is een zaak voor individuele verzekeraars en hun klanten. We raden klanten aan contact op te nemen met hun eigen verzekeraar of adviseur. Samen wordt dan gezocht naar een passende oplossing.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
Uw kantoor Aalsmeer
Zwarteweg 88
1431 VM Aalsmeer
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Alkmaar
Arcadialaan 28-C
1813 KN Alkmaar
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Apeldoorn
Boogschutterstraat 1
7324 AE Apeldoorn
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Breda
Ettensebaan 31
4813 AH Breda
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Capelle aan den IJssel
Rivium Quadrant 241
2909 LC Capelle aan den IJssel
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Den Bosch
Europalaan 28-C
5232 BC 's Hertogenbosch
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Eindhoven
Beemdstraat 16
5652 AB Eindhoven
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Enschede
Zuiderval 94-3
7543 EZ Enschede
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Groningen
Paterswoldseweg 810
9728 BM Groningen
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Heerhugowaard
J. Duikerweg 5
1703 DH Heerhugowaard
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Huis ter Heide (Zeist)
Amersfoortseweg 10-E
3712 BC Huis ter Heide
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Nederweert
Hulsenweg 19
6031 SP Nederweert
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Rijswijk
Veraartlaan 6
2288 GM Rijswijk
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Roermond
Buitenop 9
6041 LA Roermond
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
Uw kantoor Sneek
Oosterom 11
8602 DE Sneek
Schadeafdeling
Meer over dit kantoor Kies een ander kantoor
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
583 beoordelingen