Reinigen vetafzuigkanaal – Zicht preventieservice

Brand in vervuilde vetafzuigkanalen in keukens zorgt jaarlijks voor miljoenen euro’s aan schade. Vaak begint of verergert een brand in het vetafzuigkanaal. Daarom is het belangrijk om de vetafzuigkanalen in uw keuken goed te reinigen.

Over Dolmans

Dolmans is in 1958 begonnen als schoonmaakbedrijf. Inmiddels biedt zij met 2.000 medewerkers een grote diversiteit aan diensten. Denk hierbij aan reguliere schoonmaak, reconditioneringswerkzaamheden na een calamiteit, asbestsanering, facility management en specialistische reiniging.

De divisie Dolmans Preventie & Hygiëne Diensten biedt de volgende diensten aan: reiniging (vet)afzuigkanalen, reinigen ventilatiekanalen, reiniging en onderhoud afzuigmotoren/luchtbehandelingskasten en dieptereinigingen van grootkeukens en sanitaire ruimtes.

Man reinigt vetafzuigkanaal – Preventieservice – Zakelijk

Reinigen vetafzuigkanaal

Als de binnenzijden van de vetafzuigkanalen zijn vervuild met een vetaanslag, dan zorgt dit voor een verhoogd risico op brand. Daarnaast wordt de algemene hygiëne in de keukens in gevaar gebracht omdat een vervuild vetafzuigkanaal de voedingsbodem is voor het ontstaan en de verspreiding van bacteriën, virussen en schimmels. Ook loopt het rendement van de installatie terug waardoor o.a. stankoverlast kan ontstaan.

Wat wordt er gereinigd?

Het is gebruikelijk dat het volledige vetafzuigkanaal wordt gereinigd. Deze reiniging start bij de afzuigkap en eindigt bij de motor. Een stijgkanaal heeft over het algemeen een minder dikke vetlaag dan het horizontale kanaal. Een inspectie wijst uit wat er gereinigd dient te worden om de brandveiligheid te waarborgen.

Is het reinigen verplicht?

Hoewel het periodiek reinigen van vetafzuigkanalen wettelijk niet verplicht is, eisen veel verzekeringsmaatschappijen in hun polisvoorwaarden dat er minimaal één keer per jaar een inspectie of reiniging plaatsvindt. Deze eis wordt gesteld omdat het achterstallig onderhoud van het vetafzuigkanaal zorgt voor een verhoogde kans op brandgevaar.

Let op:

bij locaties waar gewerkt wordt met houtskoolgrill, bakplaten en wokpannen kan de reinigings- of inspectiefrequentie hoger liggen door een snellere vervuiling van het afzuigkanaal. Hierbij kan de reinigingsfrequentie oplopen tot eens per kwartaal.

Welke reinigingsmethoden zijn er?

Voor het inwendig reinigen van vetafzuigkanalen worden moderne en geavanceerde middelen en technieken ingezet. Denk hierbij aan roterende borstelmachines met een flexibele as aandrijving en een diversiteit aan borstels. Deze methode wordt afgewisseld met een reiniging met chemicaliën en gepaste druk met warm water. Als vetafzuigkanalen zwaar vervuild zijn met oud vet of zeer groot van omvang zijn, dan moet er een handmatige reiniging plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van periodiek reinigen?

  • U verbetert de brandveiligheid.
  • U voldoet aan uw polisvoorwaarden.
  • De capaciteit van uw installatie wordt behouden of verbeterd.
  • U voorkomt of verhelpt stankoverlast.
  • U voldoet aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (HACCP-regelgeving).

De reiniging kan zowel overdag als in de avond- en nachturen plaatsvinden.

Prijzen

Om een offerte op maat te kunnen geven, vindt er altijd een inspectie plaats. De opname die gemaakt wordt is ook noodzakelijk als voorbereiding op de werkzaamheden.

Als klant van Zicht krijgt u de inspectiekosten terug als u de reiniging door Dolmans laat uitvoeren.

Let op! Dit aanbod is speciaal voor Zicht vastgesteld tot 1-1-2024.

Contact met Dolmans

Preventieservice - brand - reiniging afzuigsystemen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.