Schadevrije jaren berekenen, hoe werkt dat?

Het aantal schadevrije jaren heeft invloed op de verzekeringspremie die u betaalt voor uw auto- of motorverzekering. Verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken gemaakt over het berekenen van schadevrije jaren.

088-020 93 03 of app 06-512 076 88

Waar zijn afspraken over gemaakt?

 1. Hoe worden schadevrije jaren opgebouwd?
 2. Hoe worden klanten geïnformeerd over het aantal schadevrije jaren?
 3. Hoeveel schadevrije jaren verliest een klant bij schade?
 4. Welke schades veroorzaken een terugval in schadevrije jaren?

U krijgt nu al jaarlijks een opgave van het aantal zuivere schadevrije jaren. U kunt deze terugvinden op de polis of de groene kaart. Dit zijn de echte schadevrije jaren die u de afgelopen jaren heeft opgebouwd, zonder andere commerciële extra jaren.

Kind speelt met autootjes – Autoverzekering – Particulier

Schadevrije jaren opbouwen

Schadevrije jaren bouwt u op door geen schade te claimen bij uw auto- of motorverzekering. En met schadevrije jaren krijgt u korting op de premie van uw verzekering. Per verzekeringsmaatschappij is de korting anders. In de voorwaarden van het verzekeringsproduct is hiervoor een tabel opgenomen.

Terugval schadevrije jaren

Als u wel een schade claimt dan kunt u terugvallen in uw aantal schadevrije jaren. Sinds 1 januari 2016 berekenen de verzekeringsmaatschappijen ook de terugval in schadevrije jaren op dezelfde wijze.

Vrouw achter stuur – Autoverzekering – Particulier

Wat betekent dit voor u?

 • De schadevrije jaren worden bij iedere verzekeringsmaatschappij op dezelfde manier vastgesteld. Deze schadevrije jaren krijgt u mee als u overstapt naar een andere auto- of motorverzekering.
 • Ook wordt bij iedere verzekeringsmaatschappij op dezelfde manier bepaald wanneer schade geen terugval tot gevolg heeft én hoe groot de terugval is. Dit gebeurt via een uniforme tabel.
 • Het wordt voor u nu een stuk makkelijker om de korting en daarmee de prijs van verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
863 beoordelingen
 • Waarom zou ik via Zicht adviseurs mijn autoverzekering afsluiten?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Nieuwwaarderegeling bij uw autoverzekering, wat houdt dat in?
  Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • Wat is de juiste dekking voor mijn auto?
  U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • Is het verplicht om een groene kaart mee te nemen?
  In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Is een autoverzekering een verplichte verzekering?
  Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Hoe houdt Zicht adviseurs mijn schadevrije jaren bij?
  Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.