Auto huren op vakantie

We vliegen weer volop. Misschien huurt u ook wel een auto op uw vakantiebestemming, dat geeft veel flexibiliteit. Bij het huren van een auto op vakantie zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. We gaan in op de verzekeringskant van het huren van een auto. Autohuur is namelijk nooit gedekt op uw eigen reis- of autoverzekering.

Zoë helpt u graag verder

Regel de auto vooraf

In het algemeen geldt: boek uw gehuurde auto voor op vakantie thuis. Dan kunt u prijzen vergelijken, maar ook goed nagaan hoe u verzekerd bent. Tenslotte kunt u door zaken vooraf te regelen ook nog eens veel goedkoper uit zijn.

Huurauto op vakantie: zorg dat u goed verzekerd bent

Het verzekeren van een huurauto op vakantie is voor de meeste mensen erg ondoorzichtig. Er zijn veel dekkingen, met afkortingen die we in Nederland niet gebruiken. Bovendien zijn er ook nog eens verschillen per land. We noemen de vier belangrijkste zaken.

1. WA (TPL = Third Party Liability)

Deze verzekering dekt de wettelijke aansprakelijkheid en is bijna altijd standaard, zeker in de EU. Controleer dit toch altijd, zonder mag u namelijk niet rijden. Als u buiten de EU huurt, is deze dekking niet altijd standaard. Huurt u een auto in de VS? Zorg dan altijd voor een minimale dekking van 5 miljoen dollar.

2. Casco dekking (CDW = Collision Damage Waiver)

Deze verzekering dekt eventuele schade aan het voertuig. Hier zijn vaak wel allerlei uitsluitingen op, die u in veel gevallen aanvullend kunt verzekeren. Denk hierbij aan dekkingen zoals diefstal (TP = Theft Protection), schade aan de banden of aan de voorruit.

3. Het eigen risico

Veel verhuurmaatschappijen hanteren zeer forse eigen risico’s. Dit kunt u teruglezen in de voorwaarden van de verhuurmaatschappij. Ook het eigen risico kunt u in veel gevallen afkopen. Daar staat meestal wel een aardige premie tegenover. Het voordeel is dat u zich minder zorgen hoeft te maken en dat u minder snel voor vervelende verrassingen komt te staan.

4. Pechhulp

Check of pechhulp is meeverzekerd bij de autohuur. Dit is niet standaard.

Als u een auto huurt op vakantie, is dit bijna altijd een redelijk nieuwe auto met weinig kilometers. Als u deze huurauto gaat verzekeren, bedenk dan hoe u dit in Nederland zou aanpakken. Als u een gloednieuwe auto zou kopen, zou u deze toch ook niet alleen WA verzekeren?

Inzittendenverzekering is vaak niet nodig

Bij de huur kunt u in veel gevallen ook kiezen voor een aparte inzittendenverzekering (PAI = Personal Accident Insurance). Dit is vaak niet nodig, omdat dit waarschijnlijk al gedekt is via uw reisverzekering.

Auto huren op vakantie – Reisverzekering – Particulier

Trap niet in de verkooptrucjes aan de balie

Huurt u een auto via een platform waar meerdere autoverhuurders met elkaar worden vergeleken, zoals discovercars.com of rentalcars.com? Dan boekt u de verzekeringen ook via dat platform. Als u gearriveerd bent en uw auto gaat ophalen, zal de baliemedewerker altijd proberen nog extra verzekeringen af te sluiten. Zij krijgen daar commissie over. Bekijk vooraf goed wat u verzekerd hebt. Dan staat u stevig in uw schoenen en kunt u onnodige dekkingen – en dus kosten – voorkomen.

Controleer de auto zelf bij het ophalen en terugbrengen

Controleer bij het ophalen altijd goed of de auto schade heeft die niet op uw huurformulier staat. Maak foto’s en meld dit direct bij de verhuurder. Zorg ook dat u bij het inleveren van de auto aanwezig bent bij de controle. Leg schriftelijk vast dat er geen schade is aan de auto en maak eventueel weer foto’s/filmpjes. Brengt u de auto terug buiten openingstijden? Maak dan altijd foto’s van de auto en van de benzinemeter.

Controleer of u uw borg volledig heeft teruggekregen

Voor het huren van een auto heeft u een creditcard nodig. Daar haalt de verhuurder de borg vanaf als u de auto ophaalt. Heeft u de auto weer teruggebracht? Bekijk dan altijd of er niet ten onrechte bedragen zijn ingehouden op uw borg. Dit gebeurt helaas meer dan eens. Is dit het geval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de creditcardmaatschappij. Mogelijk kunnen zij de storting terugdraaien.

Als de creditcardmaatschappij niets kan betekenen en u komt er met de autoverhuurder niet uit, dan kunt u bezwaar aantekenen. Op de site van het Europees Consumenten Centrum (ECC) kunt u een voorbeeldbrief vinden. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Schakel dan hun hulp in.

Genoeg zaken om rekening mee te houden dus. Het is wel heel fijn als dit goed geregeld is, dat scheelt u een hoop zorgen. Zodat u volop kunt genieten van uw vakantie!

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
  • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
  • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
  • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
  • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
  • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.