Controleer zelf uw reisverzekering

Lekker, vakantie! Gaat u naar het buitenland? Of kiest u voor een dagje uit in Nederland? Het is altijd goed om vooraf naar uw reisverzekering te kijken. Om u daarbij te helpen hebben we een overzicht met punten waarop u uw verzekering kunt controleren.

Zoë helpt u graag verder

Korting op uw reisverzekering!

Heeft u nog geen reisverzekering? Sluit vóór 1 juni 2024 een doorlopende reisverzekering af via Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs. Dan krijgt u het eerste jaar 20% korting!

Doorlopende reisverzekering | Zorgeloos op vakantie

Waarom uw verzekering checken?

 • Onbezorgd op vakantie
 • Geen onverwachte kosten

Waar moet u uw reisverzekering op controleren?

We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje gezet. Let op: dit zijn tips voor een ‘gewone’ vakantie. Gaat u bijvoorbeeld een stage lopen in het buitenland of voor langere tijd op vakantie? Dan moet u op andere punten letten.

Medische kosten in het buitenland

Voor medische kosten in het buitenland, bent u verzekerd vanuit uw basis zorgverzekering. U krijgt een vergoeding voor kosten op basis van het Nederlands prijsniveau. Maar komt u in het buitenland bijvoorbeeld in een privékliniek? Dan kunnen de zorgkosten flink hoger uitvallen. Met de rubriek ‘medische kosten’ op uw reisverzekering kunt u zich hiervoor verzekeren.

Koffers op vliegveld – Doorlopende reisverzekering – Particulier

Annulering van een grote en dure reis

Gaat u een verre of dure reis maken? Controleer dan of u een annuleringsdekking heeft. En of het verzekerd bedrag van deze dekking voldoende is. Bij dure reizen is dat namelijk niet altijd het geval. U kunt de annuleringsdekking tijdelijk verhogen als dat nodig is.

Stel u boekt een rondreis voor twee personen door Vietnam. Deze reis kost € 8.000,-. U heeft een annuleringsdekking van maximaal € 3.000,- per persoon per reis. Als u de reis moet annuleren, dan krijgt u maximaal € 6.000,- terug en is € 2.000,- niet verzekerd.

U kunt de annuleringsdekking op uw reisverzekering tijdelijk verhogen. De maximum verzekerde bedragen variëren van € 1.500,- tot € 18.000,-. U kunt ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Deze kost meestal tussen de 5% en 7% van de reiskosten. Regel dit wel uiterlijk zeven dagen na het boeken van uw reis. Na deze periode kunt u meestal geen (extra) annuleringsdekking of kortlopende annuleringsverzekering meer afsluiten.

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering?

Vaak krijgen we de vraag: wat is nu het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering? Een reisverzekering sluit u af voor bijvoorbeeld medische kosten en uw bagage. Een annuleringsverzekering is een onderdeel van de reisverzekering. Die kunt u als extra dekking meeverzekeren op uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering met all-risk dekking

Heeft u een annuleringsverzekering met allrisk dekking? Dan kunt u uw reis ook annuleren als u daar zelf een goede reden voor heeft. U krijgt dan 75% van de reiskosten vergoed.

De all-risk dekking geldt niet als:

 • u geen zin heeft in de vakantie die u heeft geboekt
 • u vindt dat het te slecht weer is op uw vakantiebestemming
 • de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij failliet is
 • u vanuit het Calamiteitenfonds al recht heeft op een uitkering
 • u wilt annuleren vanwege corona(maatregelen)

Op vakantie met het vliegtuig – doorlopende reisverzekering – Particulier

Dekkingsgebied

Maakt u alleen reizen in Europa en landen rondom de Middellandse Zee? Dan is het dekkingsgebied Europa voor u voldoende. Wanneer u verdere reizen maakt, dan vallen deze niet onder die dekking. U heeft dan een werelddekking nodig. Controleer daarom het dekkingsgebied op uw reisverzekering voordat u op reis gaat.

Samengestelde reis

Boekt u uw vlucht en verblijf los van elkaar? Dan spreken we van een samengestelde reis. Dit is niet altijd verzekerd op uw reisverzekering. Wanneer bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd wordt, is het niet zeker dat u de kosten van uw verblijf terugkrijgt. Goed om dit te controleren bij uw adviseur of in de voorwaarden van uw reis- of annuleringsverzekering.

Wintersport

Gaat u op wintersport? Dan is het verstandig aanvullende dekkingen af te sluiten. Schade aan materiaal is verzekerd met een wintersport- en bagagedekking. Krijgt u een ongeluk op de piste, dan zijn kosten van hulpdiensten alleen verzekerd als u een wintersportdekking én een dekking medische kosten heeft. Gaat u niet (meer) op wintersport, controleer dan of deze dekking uit staat op uw reisverzekering.

Op wintersport – Doorlopende reisverzekering – Particulier

Gevaarlijke sporten of duiken

Bijzondere en gevaarlijke sporten, zoals bergbeklimmen en duiken, zijn vaak niet standaard verzekerd op een reisverzekering. Is de sport niet het hoofddoel van uw vakantie? Dan is het gewoon verzekerd op de reisverzekering. Is de sport wel het hoofddoel? Dan doet u er goed aan om gevaarlijke sporten als extra dekking op te nemen in uw reisverzekering. Voor duikers is er een aparte duikverzekering.

Bagage op kar op vliegveld – Doorlopende reisverzekering – Particulier

Bagage

Bij veel reisverzekeringen kunt u uw bagage tot een bepaald bedrag verzekeren. Neemt u waardevolle spullen mee op reis, zoals sieraden, laptops, telefoons, sportartikelen of AirPods? Dan is het verstandig om op uw polis het verzekerd bedrag te controleren.

Pechhulp

Pechhulp kunt u meeverzekeren via uw autoverzekering. Maar pechhulp in het buitenland valt hier niet standaard onder. Controleer dus vooraf of u pechhulp in het buitenland heeft als u met de auto op vakantie gaat. Huurt u een auto op uw vakantiebestemming? Dan is pechhulp meestal niet standaard meeverzekerd.

Leestip! Huurauto op vakantie: zorg dat u goed bent verzekerd

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
661 beoordelingen
 • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.