Controleer zelf uw reisverzekering

Lekker, vakantie! Gaat u naar het buitenland? Of kiest u voor een dagje uit in Nederland? Het is altijd goed om vooraf naar uw reisverzekering te kijken. Om u daarbij te helpen maakten we dit overzicht met punten waarop u uw verzekering kunt controleren.

Zoë helpt u graag verder

Waarom uw verzekering checken?

 • Onbezorgd op vakantie
 • Geen onverwachte kosten

Waar moet u uw reisverzekering op controleren?

We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rijtje gezet. Let op: dit zijn tips voor een ‘gewone’ vakantie. Gaat u een stage lopen in het buitenland of voor langere tijd op vakantie? Dan moet u op andere punten letten.

Medische kosten in het buitenland

Wordt u of een van uw reisgenoten ziek op vakantie in het buitenland? Dan kunt u voor vervelende verrassingen komen te staan. Niet alle medische kosten zijn verzekerd met uw zorgverzekering. Vaak vergoeden zorgverzekeraars medische kosten in het buitenland volgens het tarief dat in Nederland geldt. Controleer op uw zorgverzekering of u medische kosten heeft meeverzekerd.

Schade tijdens een dagje uit?

Gaat u een dagje uit in Nederland? En raakt u uw zonnebril bijvoorbeeld kwijt? Dan valt deze schade niet onder uw reisverzekering. Hiervoor kunt u een buitenshuisdekking afsluiten bij uw inboedelverzekering. Let op: een dagje weg naar het buitenland is wél verzekerd op uw doorlopende reisverzekering.

Annulering van een grote en dure reis

Gaat u een grote of dure reis maken? Controleer uw annuleringsverzekering dan goed. De dekking van deze verzekering is bij dure reizen namelijk niet altijd voldoende. U kunt dan de annuleringsdekking tijdelijk verhogen. Overigens is het verstandig om altijd een annuleringsverzekering te sluiten als u een vakantie boekt. Als uw bestaande doorlopende reisverzekering al een annuleringskosten-dekking heeft, is dit niet nodig. Maak daarom bij het boeken bewuste keuzes en voorkom dubbele verzekering.

Koffers op vliegveld – Doorlopende reisverzekering – Particulier

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en annuleringsverzekering?

Vaak krijgen we de vraag: wat is nu het verschil tussen een reis- en annuleringsverzekering? Een reisverzekering sluit u af voor bijvoorbeeld medische kosten en uw bagage. Een annuleringsverzekering is een onderdeel van de reisverzekering. Die kunt u bijsluiten op uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering met all-risk dekking

Heeft u een annuleringsverzekering met all-risk dekking? Dan kunt u uw reis ook annuleren als u daar zelf een goede reden voor heeft. U krijgt dan 75% van de reiskosten vergoed.

De all-risk dekking geldt niet als:

 • u geen zin heeft in de vakantie die u heeft geboekt
 • u vindt dat het te slecht weer is op uw vakantiebestemming
 • de reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij failliet is
 • u vanuit het Calamiteitenfonds al recht heeft op een uitkering
 • u wilt annuleren vanwege corona of coronamaatregelen

Op vakantie met het vliegtuig – doorlopende reisverzekering – Particulier

Dekkingsgebied

Maakt u alleen reizen in Europa (en landen rondom de Middellandse zee)? Dan is het dekkingsgebied Europa voor u voldoende. Wanneer u verdere reizen maakt, dan vallen deze niet onder de verzekering wanneer het dekkingsgebied op Europa staat. Controleer daarom het dekkingsgebied voor u een verre reis gaat maken.

Samengestelde reis

Boekt u uw vlucht en verblijf los van elkaar? Dan spreken we van een samengestelde reis. Dit is niet altijd gedekt op uw reisverzekering. Wanneer dan bijvoorbeeld uw vlucht geannuleerd wordt, is het niet zeker dat u de kosten van uw verblijf terugkrijgt. Goed om dit even te controleren.

Wintersport

Wanneer u op wintersport gaat, kunt u hier een aanvullende dekking voor afsluiten. Onder de wintersportdekking kunt u verschillende zaken verzekeren. Zoals schade aan materialen, enkel de medische kosten, maar ook de kosten in het geval dat u een ongeluk krijgt en de hulpdiensten ter plaatse moeten komen. Gaat u nooit op wintersport, controleer dan of deze dekking uit staat.

Gevaarlijke sporten of duiken

Bijzondere en gevaarlijke sporten zijn vaak niet standaard gedekt op de reisverzekering. Net als duiken. Als de sport niet het hoofddoel is van de vakantie, hoeft u hier ook niet noodzakelijk een verzekering voor af te sluiten. Is dat wel zo, doet u er goed aan om gevaarlijke sporten op te nemen in uw verzekering. Of onze duikverzekering af te sluiten.

Op wintersport – Doorlopende reisverzekering – Particulier
Bagage op kar op vliegveld – Doorlopende reisverzekering – Particulier

Bagage

Veel reisverzekeringen bieden de mogelijkheid om uw bagage tot een bepaald bedrag te verzekeren. Neemt u waardevolle spullen mee op reis? Zoals sieraden, maar ook laptops, telefoons, sportartikelen en AirPods? Dan is het verstandig om de hoogte van het verzekerd bedrag te controleren. U vindt dit bedrag terug op uw polis.

Pechhulp

Pechhulp kunt u verzekeren via uw autoverzekering. Maar het is niet standaard dat pechhulp in het buitenland hier ook onder valt. Controleer vooraf of u pechhulp in het buitenland heeft.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
593 beoordelingen
 • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.