Diefstal van uw scooter of fiets voorkomen

Helaas komt het zo’n 800.000 keer per jaar voor. Uw scooter of fiets wordt gestolen! De overheid en politie zijn al jarenlang bezig om het aantal diefstallen terug te dringen. Wat kunt u zelf doen om de kans op diefstal van uw fiets of scooter zo klein mogelijk te maken? We geven u graag een paar tips.

088-020 93 03 of app 06-512 076 88

Uw fiets merken

U kunt uw fiets merken met een anti-diefstalchip. Veel fietsen van Nederlandse bodem zijn standaard uitgerust met deze chip. De chip bevat unieke gegevens van de fiets. Hierdoor is deze bij diefstal makkelijker terug te vinden. Als uw fiets met een anti diefstalchip is gemerkt, dan zit er meestal een sticker op de blanke laklaag van de zadelbuis. Het kan ook zijn dat de anti-diefstalchip in het slot of bijvoorbeeld in het frame van de fiets zit.

Als uw fiets is uitgerust met zo’n anti diefstalchip, dan krijgt u bij sommige verzekeringsmaatschappijen korting op de premie van een verzekering.

Fietsreparatie-diefstal voorkomen – particulier

Op slot zetten

Tegenwoordig is één slot niet meer voldoende om uw fiets of scooter te beveiligen tegen diefstal. Bevestig de scooter als dat kan aan bijvoorbeeld een muur, vloeranker, hek of lantaarnpaal.

Gebruik ook altijd een tweede slot van goede kwaliteit. Maakt u gebruik van een ‘ART goedgekeurd slot’ (zie ook www.stichtingart.nl)? Dan vervalt bij sommige verzekeringsmaatschappijen het eigen risico. U moet wel alle sleuteltjes kunnen overleggen. Zet uw fiets ook op slot als deze in de schuur of garage staat.

Fiets aan kettingslot-diefstal voorkomen – particulier
Kinderen aan het fietsen-diefstal voorkomen – particulier

Uw fiets of scooter stallen

Natuurlijk is een bewaakte fietsenstalling het beste om uw fiets of scooter te beveiligen tegen diefstal. Maar dat is niet altijd mogelijk. Zet uw fiets of scooter dan op een plaats waar mensen komen of voorbij lopen en op een plek die verlicht is.

Uw fiets herkennen

Noteer de belangrijkste gegevens van uw fiets op een fietspas. Wordt uw fiets gestolen? Dan kunt u een zo volledig mogelijke aangifte doen. Dit maakt het terugvinden van uw fiets een stuk makkelijker.


Luca Bruijnaers-adviseur particulieren

Tip: maak een kettingslot altijd hoog vast (om het frame).

Luca bruijnaers

Adviseur particulieren
Luca Bruijnaers-adviseur particulieren

Luca bruijnaers

Adviseur particulieren

En als uw scooter of fiets toch gestolen is…

Doe dan altijd aangifte. Zonder aangifte is er geen kans dat u uw fiets of scooter via een legale weg terugkrijgt. U kunt op het politiebureau aangifte doen, maar ook telefonisch of via internet. Als u uw framenummer, merk en chipnummer doorgeeft, komt uw fiets in het fietsdiefstalregister en staat daarmee als gestolen geregistreerd. Gemeentes komen bijvoorbeeld veel gestolen fietsen tegen als zij de openbare ruimtes rond stations fietsvrij maken.

Heeft u van de verzekering al geld ontvangen voor de gestolen fiets en wordt deze toch nog gevonden? Dan bepaalt de verzekeringsmaatschappij wat er met uw gestolen fiets gebeurt. Meestal wordt deze dan geveild via de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) .

Fietsenstalling-diesftalvoorkomen-particulieren

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
813 beoordelingen
 • Kunnen schadevrije jaren die ik op mijn bromfietsverzekering heb opgebouwd meegenomen worden naar een autoverzekering?
  Dit verschilt per maatschappij. Soms kunnen schadevrije jaren (tot een bepaald maximum) worden overgenomen, soms kan een extra korting gegeven worden. Informeer naar de mogelijkheden bij onze adviseurs.
 • Is mijn bromfiets ook verzekerd als mijn zoon of dochter erop rijdt?
  Schades die veroorzaakt worden door jongeren onder de 25 jaar zijn alleen meeverzekerd als zij als bestuurder staan vermeld op de polis. Het is nog beter om uw zoon of dochter zelf de verzekering te laten afsluiten, zo bouwt hij of zij ook zelf schadevrije jaren op.
 • Is een scooterverzekering of bromfietsverzekering een verplichte verzekering?
  Iedere bezitter van een scooter of ander soort bromfiets in Nederland is verplicht om minimaal een WA-scooterverzekering of bromfietsverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade.