8 stappen

Stappenplan bij het plaatsen van zonnepanelen

Steeds meer ondernemers kiezen voor zonnepanelen op hun bedrijfspand. Hiermee wordt bespaard op energiekosten, wordt geprofiteerd van aantrekkelijke fiscale voordelen en verbetert het energielabel van het bedrijfspand. Een goede ontwikkeling voor het milieu, maar helaas zijn er ook voorbeelden te noemen van projecten waar het mis is gegaan. Overweegt u ook om zonnepanelen te plaatsen? Lees dan deze 8 stappen!
Vragen over het verzekeren van uw zonnepanelen? >
Bel Zicht, wij regelen het voor u

1. Controleer of het bedrijfspand geschikt is

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om eerst te controleren of het bedrijfspand überhaupt geschikt hiervoor is. Bij platte daken is de vraag of het dak het bijkomende gewicht van de zonnepanelen kan dragen. Vooral als er bij extreme neerslag ook nog kans bestaat op water accumulatie en sneeuwdruk.

2. Los gebreken eerst op

Als de panelen eenmaal liggen, is het onderhouden van uw dak een stuk moeilijker. Daarom is het verstandig om het dak vooraf te laten keuren en gebreken meteen op te lossen.

3. Laat installatie uitvoeren door erkend bedrijf

Laat de zonnepanelen aanleggen door een erkend bedrijf. Het klinkt voor de hand liggend, maar toch merken we dat de meeste branden gerelateerd aan zonnepanelen ontstaan door ondeugdelijke installaties. Een zonnepaneelsysteem moet voldoen aan de basisvoorwaarden voor elektronische installaties in gebouwen. Denk hierbij aan de NEN 1010 en NEN 7250 (Zonne-energiesystemen - Integratie in daken en gevels - Bouwkundige aspecten).

Het is sowieso verstandig om direct na de installatie een onafhankelijke specialist een check te laten doen.

Certificatieregeling

Om de technische kwaliteit en veiligheid van een zonnepanelen en zonnestroominstallatie makkelijker te kunnen beoordelen, is de certificatieregeling SCIOS Scope 12 van kracht.

4. Plaats een rookmelder bij de omvormer

Een belangrijk onderdeel van de zonnepaneleninstallatie is de omvormer. De omvormer staat meestal niet op het dak, maar in het (bedrijfs)pand. Deze zorgt ervoor dat zonnestroom wordt omgezet in wisselstroom. Hierdoor wordt de energie van de zonnepanelen geschikt gemaakt voor het elektriciteitsnet.

Door verkeerde installatie of slecht onderhoud kan de omvormer oververhit raken en zodoende brandgevaar opleveren. Plaats daarom altijd een rookmelder in de ruimte van de omvormer en eventuele accu’s. Deze kunt u overigens aanschaffen via de Zicht preventieservice.
Stappenplan plaatsen zonnepanelen - Zicht adviseurs

5. Let op bij collectiviteit

We hebben ook weleens gemerkt dat zonnepanelen collectief met aanliggende panden aangelegd worden in verband met korting. Let er dan op dat de panelen dan niet met elkaar verbonden zijn. Anders kan een brand eenvoudig overslaan.

6. Voorkom diefstal

Zonnepanelen zijn gemakkelijk te demonteren. Wilt u de kans op diefstal verkleinen? Zet de zonnepanelen dan vast met speciale bevestigingen zoals anti-diefstalbouten.

7. Verzekeren

Meestal kunnen zonnepanelen worden meeverzekerd op de gebouwenverzekering. Hierbij wordt er van uitgegaan, dat de panelen ‘aard en nagelvast’ worden bevestigd aan de gebouwen en dat er sprake is van een ‘belang’ als eigenaar van de installatie.
Verzekeringsmaatschappijen kunnen vragen naar de volgende documenten:
  • bouwkundige verklaring dat het dak het gewicht kan dragen.
  • constructieverklaring bij platte daken als de overslag meer dan 10 meter is.
  • bewijs dat de isolatie van het dak geschikt is.
  • opleverings- of inspectierapport.
  • periodieke keuring.

Verzekeren productieverlies

U kunt zonnepanelen ook via een machinebreukverzekering verzekeren. Deze verzekering biedt een uitgebreidere dekking dan de gebouwenverzekering. Het productieverlies van uw zonnepanelen kan worden meeverzekerd. Wilt u weten of dit in uw situatie mogelijk is? Vraag dan uw adviseur.

Stappenplan plaatsen zonnepanelen - Zicht adviseurs

8. Controleer het verzekerd bedrag

Een zonnepaneleninstallatie verhoogt de waarde van het bedrijfspand en brengt extra risico met zich mee. Controleer daarom of de juiste herbouwwaarde verzekerd is. Bij onderverzekering, wordt er bij een schade minder uitgekeerd.

Bij een waardebepaling worden de zonnepanelen meegenomen. Als er een waardebepaling gedaan is, dan is het mogelijk om garantie tegen onderverzekering te krijgen.
  • Let op: worden de zonnepanelen na de waardebepaling geplaatst, dan moet de verzekerde som verhoogd worden. Zo blijft de garantie tegen onderverzekering van kracht.
  • Wilt u weten wat het aanleggen van zonnepanelen voor u betekent? Neem dan contact met ons op.

Wij regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen