SCIOS Scope 10 en 12 inspectie – Zicht preventieservice

Wilt u een controle op de (brand)veiligheid van uw elektrische installatie? Laat dan een SCIOS Scope 10 inspectie uitvoeren. Gaat het om de check van zonnestroom-installaties? Dan is de SCIOS Scope 12 inspectie wat u nodig heeft. U krijgt dan een rapport met daarin de (mogelijk) brandgevaarlijke situaties binnen uw bedrijf.

Onze partner

Arepa

Over AREPA Inspexx

AREPA is een toonaangevende technische service-organisatie met meerdere vestigingen in Nederland, Europa en Amerika. AREPA biedt diensten aan voor herstel na calamiteiten en voor onderhoud aan technische installaties. Inspexx is opgericht in 1995 en maakt sinds 2005 onderdeel uit van de AREPA groep. Inspexx verzorgt inspectie van elektrische installatie en arbeidsmiddelen en werkt met inspecteurs die verspreid over het land zijn gestationeerd. Het hoofdkantoor van AREPA en Inspexx staat in Amersfoort waar ook het trainingscentrum is gevestigd van AREPA Argus. Daar worden trainingen op het gebeid van (elektrische) veiligheid gegeven.

Bedrading-elektrische installaties-zakelijk

SCIOS Scope 10 inspectie

De meeste branden ontstaan door onveilige situaties in elektrische installaties. Het uitvoeren van een NEN 3140 / SCIOS Scope 8 inspectie is als uitgangspunt niet altijd voldoende. De SCIOS Scope 10 inspectie is hier een aanvulling op. Deze inspectiemethodiek is ontwikkeld door elektrotechnische brancheorganisaties SCIOS en de verzekeringsbranche. Het is de opvolger van het VIER protocol.

Wat houdt de SCIOS Scope 10 inspectie in?

We inspecteren uw elektrisch materieel: de elektrische installatie en risicovolle elektrische apparaten. Die inspectie past precies bij de risicofactoren van uw bedrijf en bestaat altijd uit:

 • Een visuele controle; er worden foto’s gemaakt van risicovolle situaties.
 • Metingen en testen.
 • Infraroodopnames van de verdeelinrichtingen om de temperatuur te controleren.

Uiterlijk 2 weken na de inspectie ontvangt u een helder, begrijpelijk inspectierapport met alle bevindingen.

Kenmerken SCIOS Scope 10 inspectie

 • De inspectie bestaat uit een uitgebreide visuele inspectie, metingen en beproevingen en warmtebeeldopnames.
 • U krijgt inzicht in de belangrijke elektrische risico’s die de continuïteit van uw bedrijf bedreigen.
 • De inspectie geeft extra aandacht aan de elektrarisico’s die in uw branche veel voorkomen.

SCIOS Scope 12 inspectie

Naar aanleiding van de groei van de schadelast door de enorme toename van zonnestroom installaties en de magere kwaliteit van deze installaties, hebben het verbond van verzekeraars, brancheorganisaties en inspectiebedrijven een inspectie van zonnestroom installaties ontwikkeld; de SCIOS Scope 12.

Wat houdt de SCIOS Scope 12 inspectie in?

De inspectie bestaat uit een eerste basisinspectie (EBI) waar met name de kwaliteit en het voldoen aan normen en installatievoorschriften wordt beoordeeld, en een periodieke inspectie (PI) waar de toestand van de installatie wordt beoordeeld. Ook wordt een verklaring van het constructiebureau gevraagd of de bouwkundige constructie het gewicht van de panelen kan dragen. Daarnaast wordt het risico op brand in relatie tot de omliggende materialen en ventilatie rondom de panelen beoordeeld.

Wat zijn kenmerken van de SCIOS Scope 12 inspectie?

 • De inspectie is een visuele controle van de installatie en de wijze van aanleg.
 • Er worden verschillende metingen en testen uitgevoerd.
 • Bij meer dan 50 panelen worden infraroodopnames van de verdeelinrichtingen en omvormers uitgevoerd om de temperatuur te controleren.

Bij beide inspecties geldt:

 • U voldoet hiermee aan de eisen die uw verzekeringsmaatschappij stelt aan de keuring van de elektrische installatie en het gebruik ervan.
 • U krijgt inzicht in de oorzaken van de gebreken. Zo weet u of u daar zelf iets aan kunt doen of niet.
 • Elke afwijking wordt gefotografeerd en aangeduid zodat uw installateur deze eenvoudig kan opsporen.

 • Van elke afwijking wordt het risico omschreven en aangegeven wat u moet doen om het probleem op te lossen.
 • Uiterlijk 2 weken na de inspectie ontvangt u een helder, begrijpelijk inspectierapport met alle bevindingen.
 • Bij de rapportage zit een herstelverklaring die uw installateur moet ondertekenen. Daarmee weet u zeker dat alle gebreken goed verholpen zijn.

Arepa

Prijzen en contact

De prijs hangt af van verschillende factoren. Vul voor de Scope 10-inspectie uw gegevens in op deze pagina en u ontvangt 5% korting op de reguliere prijzen. Gebruik bij ‘Klantnummer Zichtadviseurs’ de volgende code: preventie19. Voor de Scope 12-inspectie graag dit formulier invullen en geef dan bij het veld ‘bericht’ aan dat het om deze inspectie gaat. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Let op! Dit aanbod is speciaal voor Zicht vastgesteld tot 1-1-2025.