Omega Energietechniek (SCIOS scope 8, 10 & 12) – Zicht preventieservice
In Nederland stellen de overheid en verzekeraars eisen aan veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties. Omega Energietechniek is al jaren leidend in het verzorgen van veiligheidsinspecties zoals SCIOS Scope 8, Scope 10 en Scope 12. Waarborg de elektrische veiligheid van uw onderneming.
Onze partner
Over Omega Energietechniek: Voorop in veiligheid
Bij Omega Energietechniek zetten we ons in om technisch ondernemend Nederland te ondersteunen bij het versnellen van deze transitie, altijd op een verantwoorde manier. We profileren ons graag als voortrekkers in de veilige omgang en gebruik van energietechniek. Van het opleiden van mensen tot het inspecteren van installaties en het leveren van meetapparatuur aan inspecteurs; veiligheid staat bij ons voorop. En we doen het allemaal met een glimlach, want mensen helpen is waar ons hart sneller van gaat kloppen. Wij geloven dat wat we voor mensen betekenen écht verschil maakt, op weg naar een duurzamere toekomst.

Scope 8: inspectie van elektrotechnische installaties.
SCIOS Scope 8 is gebaseerd op de NEN 3140 veiligheidsnorm. Deze norm beschrijft dat een elektrische installatie periodiek gekeurd moet worden aan de hand van de gestelde veiligheidseisen. Tijdens het inspecteren bepalen de visuele inspectie en de metingen of de elektrische installatie aan de eisen voldoet.
Scope 8 is een gestandaardiseerde veiligheidsinspectie en heeft een preventieve aard. Het doel van de keuring is het verlagen van aanrakingsgevaar, brandgevaar en storingen. De Scope 8 inspectie wordt vaak gebruikt bij het toekennen van een Aansprakelijkheidsverzekering.
Waarom is een Scope 8 keuring belangrijk?
Een periodieke inspectie voorkomt mogelijke schade aan de elektrische installatie. Bovendien zorgt het voor een veilige werkomgeving voor het personeel, waardoor de bedrijfszekerheid toeneemt. Hoewel een Scope 8 keuring niet wettelijk verplicht is, stellen veel verzekeraars dit wél verplicht. Ook voldoe je hiermee aan de Arbowet. Daarom is het erg verstandig om de inspectie uit te laten voeren.
Onze beloften
- Wij streven ernaar u binnen 24 uur een offerte toe te sturen;
- Bij acceptatie van onze offerte ontvangt u binnen 48 uur een planningsvoorstel;
- Binnen 5 werkdagen ontvangt u het rapport, vaak al op dezelfde dag!
Scope 10: brandveiligheid van elektrisch materieel
De Scope 10 inspectie wordt uitgevoerd op basis van regeling NTA 8220. Dit is een methode voor het beoordelen van elektrisch materieel op brandrisico. De elektrische installaties worden beoordeeld op oneigenlijk gebruik of een defect wat brand kan veroorzaken. Veel verzekeraars stellen deze inspectie verplicht om een brandverzekering af te sluiten, om zo het risico te beperken. De inspectie mag alleen worden uitgevoerd door een SCIOS bevoegde inspecteur. Constateert de inspecteur een mankement, dan geeft NTA 8220 aan welke maatregelen hij of zij moet adviseren. De NTA 8220 methodiek staat onder beheer van het Nederlandse Normalisatie Instituut (NEN).
Waarom een Scope 10 Inspectie laten uitvoeren?
De periodieke inspectie draagt bij aan de veiligheid en continuïteit van het bedrijf. Eén op de vier bedrijfsbranden ontstaan door een elektrische oorzaak. Door periodiek de elektrische installaties aan deze keuring te onderwerpen, zorg je ervoor dat dit risico tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast kan hiermee een verzekering worden aangevraagd, omdat de inspectie vaak vereist wordt in de polisvoorwaarden. Bovendien zorgt de inspectie ervoor dat mogelijke schade voorkomen wordt en zorgt het voor een veilige werkomgeving voor personeel. De scope 10 inspectie wordt vaak gebruikt bij het toekennen van een opstalverzekering.
Onze beloften
- Wij streven ernaar u binnen 24 uur een offerte toe te sturen;
- Bij acceptatie van onze offerte ontvangt u binnen 48 uur een planningsvoorstel;
- Binnen 5 werkdagen ontvangt u het rapport, vaak al op dezelfde dag!
Scope 12 inspectie
Scope 12 is een complete inspectie van de zonnestroominstallatie. De inspectieregeling is in 2019 in het leven geroepen door aanhoudende problemen met de kwaliteit van zonnepaneelinstallaties. Waar voorheen een installatie op verschillende onderdelen en verschillende regels gecontroleerd werd, zijn deze regelingen in SCIOS Scope 12 samengevoegd tot één duidelijk format. Volgens de Scope 12 richtlijnen zijn er twee verschillende manieren van inspectie: De Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en de Periodieke Inspectie (PI). Een EBI is noodzakelijk wanneer een installatie nooit eerder aan een Scope 12 inspectie onderworpen is. Daarna vindt om de 3 tot 5 jaar de Periodieke Inspectie plaats.
Waarom een SCIOS Scope 12 inspectie?
Door de groeiende populariteit van zonnepanelen, worden steeds vaker installaties van slechte kwaliteit aangelegd. De slechte kwaliteit zorgt ervoor dat het brandrisico groter is, wat geregeld voor brandschade en ander overlast zorgt. Met de Scope 12 inspectieregeling wordt dit brandrisico tot het minimum beperkt en kan de veiligheid van de PV-installatie gewaarborgd worden. Daarnaast wordt de Scope 12 keuring vaak verplicht gesteld door verzekeraars.
Onze beloften:
- Wij streven ernaar u binnen 24 uur een offerte toe te sturen (vaak al eerder!);
- Bij acceptatie van onze offerte ontvangt u binnen 48 uur een planningsvoorstel;
- Binnen 5 werkdagen ontvangt u het rapport, vaak al op dezelfde dag!
Weten hoe het proces verloopt nadat u een inspectie-aanvraag bij Omega Energietechniek heeft gedaan? Bekijk dan deze video.
Prijzen en contact
Aangezien veel installaties van elkaar verschillen, zijn de kosten niet direct aan te geven. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals o.a. het aantal zonnepanelen en het aantal omvormers. Vul het aanvraagformulier in om meer te weten te komen of bel naar 088 – 2056 101.
Let op! Klanten van Zicht krijgen een speciaal tarief. Deze afspraak is gemaakt tot 1-1-2026.