MKB verzuim-ontzorg-verzekering

De nieuwe MKB verzuim-ontzorg-verzekering

De overheid heeft in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, LTO-Nederland en het Verbond van Verzekeraars een nieuwe verzuimverzekering geïntroduceerd. De MKB verzuim-ontzorg-verzekering. Deze verzekering is sinds 1 januari 2020 af te sluiten en ondersteunt werkgevers bij hun re-integratieverplichting tegenover een zieke werknemer.

Verzuim-ontzorg-verzekering - Zicht adviseurs

Duidelijk, makkelijk en goedkoop

De MKB verzuim-ontzorg-verzekering (VOV) is een nieuw soort verzuimverzekering. Het doel van de VOV is het financiële risico van langdurig ziekteverzuim op te vangen en ondernemers te helpen bij de loondoorbetaling van zieke werknemers. Het uitgangspunt daarbij is dat het duidelijker, makkelijker en uiteindelijk ook goedkoper moet worden dan een ‘gewone’ verzuimverzekering.

Voor wie?

De VOV is vooral bedoeld voor werkgevers met minder dan 25 werknemers. Deze MKB-ondernemers worstelen bij een langdurig zieke vaak met de stappen die gezet moeten worden om een langdurige zieke te laten re-integreren. Als die stappen niet op de juiste momenten gezet zijn, loopt het bedrijf het risico dat een zieke werknemer langer doorbetaald moet worden.

De belangrijkste kenmerken van de MKB verzuim-ontzorg-verzekering zijn:

Maximale ontzorging

Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van re-integratie krijgt u maximale ondersteuning. Bijvoorbeeld als het gaat om de begeleiding en regelwerk van/bij uw zieke medewerker.

Meer premiestabiliteit

Ziektegevallen binnen uw bedrijf, of ze nou kort of lang duren, tellen beperkt mee in de berekening van de premie. De premie wordt dus minder beïnvloed door uw eigen verzuim en is op dat punt stabieler.

Poortwachterproof

U voldoet aan de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter.
Krijgt u ondanks het opvolgen van de adviezen van de bedrijfsarts toch een loonsanctie van UWV? Dan hoeft u die kosten niet zelf te betalen.
Dalende beurskoersen - Zicht adviseurs
Bel Zicht
meer weten over de kenmerken?

Wat zijn verschillen met een verzuimverzekering?

De ‘gewone’ verzuimverzekering blijft ook bestaan. In het onderstaande overzicht hebben we de belangrijkste verschillen tussen een ‘gewone’ verzuimverzekering en de MKB verzuim-ontzorg-verzekering naast elkaar gezet.

Meer tabelgegevens
Meer tabelgegevens
Kenmerken
Gewone verzuimverzekering
VOV
Vrije keuze arbodienstJaNee, verplicht in polis
Poortwachtergarantie (geen loonsanctie 3e ziekte jaar)Optioneel, verschilt per verzekeringsmaatschappijJa
Eigen casemanagerNee, niet standaardJa
Volledige vergoeding re-integratiekostenNee (deels)Ja, als verzekeringsmaatschappij akkoord is
PremiestabiliteitGrote schommelingen in premie bij een slecht schadeverloopBeperkte impact op premie bij slecht schadeverloop
De MKB verzuim-ontzorg-verzekering biedt dus meer dan een gewone verzuimverzekering. De premie ligt over het algemeen hierdoor hoger. Maar de verwachting is dat u er op termijn ook meer voor terug krijgt. Bijvoorbeeld lagere verzuimkosten doordat er een strakke regie komt op de begeleiding van zieke werknemers.

Aanbod van verzekeringsmaatschappijen

De MKB verzuim-ontzorg-verzekering wordt aangeboden door een beperkt aantal verzekeringsmaatschappijen. 

Uw huidige ziekteverzuimverzekering verlengen?

Heeft u al een verzuimverzekering? Dan kunt u een verlengingsaanbod ontvangen waarbij de VOV misschien ook wordt aangeboden. Wij kijken graag met u mee of deze verzekering een passende oplossing voor u is.
Om langdurig ziekteverzuim terug te dringen, geldt voor alle werkgevers de Wet verbetering poortwachter. Hierin staat wat u als werkgever samen met uw zieke medewerker en de arbodienst, moet doen om deze medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

Contract met huidige arbodienst

Wilt u een MKB verzuim-ontzorg-verzekering afsluiten? Controleer dan of uw eigen arbodienst samenwerkt met de verzekeringsmaatschappij van de VOV. Bij de verzuim-ontzorg-verzekering zit een verplichte module arbodienstverlening die de maatschappij aanbiedt. De VOV en arbodienstverlening moeten dus altijd als combinatie afgesloten worden.
In de meeste gevallen betekent dit dus dat u uw huidige arbodienstcontract moet opzeggen. Deze contracten moeten vaak 3 maanden voor de einddatum (meestal 1 januari) worden opgezegd. Daarbij kan een overstap ook gevolgen hebben voor dossiers van de werknemers die dan ziek zijn en worden begeleid door de huidige arbodienst.
Verzuim-ontzorg-verzekering - Zicht adviseurs

Vragen?

Heeft u vragen over de MKB verzuim-ontzorg-verzekering? Neem dan contact op met uw adviseur. We helpen u graag!

Wij regelen het voor u

  • U hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen