Wanneer heeft u welke verzekering nodig?

Als zzp’er is het belangrijk te weten welke risico’s u loopt. En om te weten hoe u die risico’s kunt verzekeren. Welke verzekering heeft u in welke situatie nodig? In dit artikel gaan we in op drie verzekeringen waar vaak verwarring over is: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB), beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandverzekering.


Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven: materiële en letselschade

Laten we beginnen met de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, ook wel bekend als een AVB. Deze verzekering beschermt u tegen aansprakelijkheid voor materiële en letselschades die u per ongeluk veroorzaakt tijdens het uitoefenen van uw bedrijf. Simpel gezegd: schade aan anderen of aan hun eigendommen. Stel dat u dat u als schilder per ongeluk met uw ladder tegen een raam stoot en een barst veroorzaakt. Dan dekt de AVB de schade aan het raam.

Door Jorrit Kingma -
relatiebeheerder zakelijk

Jorrit Kingma – Zicht adviseurs

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: vermogensschade

We gaan verder met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt u tegen aansprakelijkheid voor directe vermogensschade als gevolg van beroepsfouten of verkeerde adviezen. Simpeler: als uw advies of uw werkzaamheden leiden tot schade waardoor een andere partij kosten moet maken. Stel dat u als architect een fout maakt in een bouwtekening, waardoor het gebouw niet voldoet aan de wettelijke bouweisen. Dan kunt u aansprakelijk gesteld worden voor de verbouwingskosten om het gebouw wél aan de wettelijke eisen te laten voldoen.

Rechtsbijstandsverzekering: hulp bij juridische geschillen

De rechtsbijstandsverzekering biedt juridische bijstand en dekking voor de kosten van juridische geschillen. Dit kan gaan over het aansprakelijk stellen van een andere partij, maar ook over geschillen die niet per se over geld gaan. Denk maar aan Frank Visser (voorheen De Rijdende Rechter). In de zaken die hij behandelt gaat het lang niet altijd om geld of schade, maar is er toch een geschil

Gevallen waarvoor u (onder andere) als zzp’er een beroep kunt doen op uw rechtsbijstandverzekering:

  • als uw afnemers niet betalen (incassorechtsbijstand);
  • geschillen met uw afnemers of leveranciers;
  • geschillen over overige onderwerpen, bijvoorbeeld met de (ver)huurders van uw pand;
  • het vragen van juridisch advies, ook als u niet aansprakelijk gesteld wordt of een ander aansprakelijk wilt stellen;
Aannemer met tekeningen – zzp – verzekeringen

U kunt geen brandend huis verzekeren

Let op: voor alle drie de verzekeringen geldt dat ze geen dekking bieden als u al weet dat iets aan de hand is op het moment dat u de verzekering afsluit. Bijvoorbeeld als een geschil al loopt of als u al schade heeft veroorzaakt. Immers kunt u een brandend huis ook niet verzekeren.

Geheugensteuntjes

Hopelijk heeft dit artikel u wat opheldering gebracht. Nog een aantal geheugensteuntjes om bovenstaande te onthouden:

  • Een aansprakelijkheidsverzekering helpt u als u aansprakelijk gesteld wordt
  • Een rechtsbijstandverzekering helpt u als u iemand anders aansprakelijk wilt stellen
  • Een AVB geeft dekking voor materiele en letselschade, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt directe vermogensschade
Wanneer heb je welke verzekering nodig?

Toch ingewikkeld?

Hoewel we proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen, kan het ingewikkeld blijven om te bepalen welke verzekering(en) voor u passend zijn. Zeker als zzp’er is het belangrijk om goed verzekerd te zijn, zodat u ook privé geen risico’s loopt. Kunt u wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Zoë helpt u graag verder

We regelen het voor u

  • Uw verzekeringen altijd op orde
  • Advies wanneer het u uitkomt
  • Zicht overstapservice
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
685 beoordelingen