Wat is het verschil tussen de reisverzekering en zorgverzekering bij zorgbehandelingen in het buitenland?

Ik heb een goede zorgverzekering. Dan ben ik toch ook op reis verzekerd? In veel gevallen is dat inderdaad waar. De meeste zorgverzekeringen vergoeden de kosten voor zorgbehandelingen in het buitenland op dezelfde wijze als in Nederland. Wat is dan het verschil tussen de reisverzekering en de zorgverzekering?

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

Behandelingen in het buitenland

Het is goed om u te realiseren dat behandelingen in het buitenland duurder kunnen zijn dan hier. En als u een basis zorgverzekering heeft afgesloten, wordt tot maximaal het in Nederland geldende tarief vergoed. Het is daarom verstandig vooraf te checken welke kosten uw zorgverzekering in het buitenland vergoedt.

Geneeskundige kosten

Het verschil tussen de reisverzekering en zorgverzekering is dat de reisverzekering een aanvulling biedt op de wettelijk verplichte Nederlandse basiszorgverzekering. Dat betekent dat de reisverzekering aanvullend vergoedt wat uw zorgverzekering niet of onvoldoende vergoedt. De basiszorgverzekering dekt namelijk alleen de kosten van spoedeisende hulp in het buitenland, tot het bedrag dat dezelfde behandeling in Nederland gekost zou hebben. In landen waar de zorg veel duurder is dan in Nederland, vergoedt de reisverzekering de extra zorgkosten.

Waar bent u met een reisverzekering extra voor verzekerd?

 • medisch noodzakelijke* geneeskundige zorg
 • medisch noodzakelijke tandheelkundige zorg voor uw natuurlijke gebit
 • extra reiskosten die u tijdens uw reis maakt van en naar de instelling die de zorg verleent
 • het deel van het verplichte eigen risico (€ 385,-) dat gebruikt is voor buitenlandse geneeskundige kosten

* Medisch noodzakelijk betekent dat de noodzaak voor medische zorg tijdens uw reis is ontstaan en deze was onvoorzien toen u op reis ging.

Dokter-reisverzekering-particulier

Wat is niet verzekerd?

De volgende zaken vallen niet onder de dekking van de reisverzekering:

 • Behandelingen, onderzoeken, geneesmiddelen en verbandmiddelen die niet zijn voorgeschreven door bevoegde artsen.
 • Geneeskundige zorg in een privékliniek zonder dat u hierover heeft overlegd met de Europese Hulplijn.
 • Tandheelkundige behandeling of reparatie van kunstelementen van uw gebit, zoals kronen en stifttanden.

Snowboarder-reisverzekeringg-particulier

Teddybeer-reisverzekering-particulier

Waar moet u op letten?

Gaat u (diepzee-)duiken of wintersporten? Let er dan op of dit meeverzekerd is op de huidige reisverzekering. Er is ook een speciale reisverzekering voor duikers, dit is dan misschien een verstandigere keuze.

Beoefent u extreme sporten of wedstrijdsporten? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag voor u uit of dit is meeverzekerd.

Wat moet u doen als u tijdens uw vakantie ziek wordt of lichamelijk letsel oploopt?

 1. Neem contact op met een arts ter plaatse.
 2. Toon de arts uw zorgpas en bewaar de facturen.
 3. Bel met de alarmcentrale van uw reisverzekeraar. Zij vertellen wat u moet doen en helpen met de eventuele organisatie van de terugkeer naar Nederland van uzelf, uw reisgenoten en bijvoorbeeld uw auto.


Esmee Joosten – Zicht adviseurs

Beoefent u extreme sporten of wedstrijdsporten? Neem dan contact met ons op.

Esmee Joosten

Adviseur particulieren
Esmee Joosten – Zicht adviseurs

Esmee Joosten

Adviseur particulieren

Nog enkele tips

 • Vergeet uw zorgpas en uw reisverzekeringspolis niet mee te nemen.
 • Zet het alarmnummer van uw zorgverzekeraar in uw mobiele telefoon. Neem altijd contact op met dit nummer.
 • Vraag bij medische hulp in het buitenland om een factuur in het Engels, Spaans, Frans of Duits, voorzien van uw naam én geboortedatum.

Vrouw hangt uit de auto-reisverzekering-

Verzekeren is voorkomen

U kunt zelf veel doen om (hoge) geneeskundige kosten in het buitenland te voorkomen. Door het afsluiten van een reisverzekering met de juiste dekking. Een aanvullende zorgverzekering dekt soms geneeskundige kosten in het buitenland, maar dan alleen de zorgkosten – niet de bijkomende kosten iDenk aan omgeboekte vliegtickets, bijvoorbeeld als u door een oorontsteking opeens drie dagen niet mag vliegen. Of hotelkosten voor uw partner of kinderen die dichtbij het ziekenhuis willen slapen als u op de intensive care ligt.. Ook kan een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger zijn dan per keer een losse verzekering afsluiten. Wilt u advies? Bel 088-020 93 03.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
646 beoordelingen
 • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.