In gesprek over AOV

Als zzp’er geniet u van een hoop vrijheden. U werkt immers niet voor een baas. Dat betekent ook dat als u arbeidsongeschikt raakt, er geen geld meer binnenkomt. U kunt zichzelf tegen dit risico beschermen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Die hebben het imago vooral erg duur te zijn. In dit artikel leest u de feiten, fabels en handige informatie over de AOV voor zzp.


Voor welke branches is een AOV het belangrijkst?

Een AOV is voor alle branches even belangrijk. Het is een algemene misvatting dat een AOV alleen nodig is voor ondernemers met een fysiek beroep. Ook mensen met een kantoorbaan kunnen arbeidsongeschikt raken. In sommige branches is het risico om arbeidsongeschikt te raken misschien kleiner, de gevolgen zijn voor iedereen even groot.

Gaat de dekking op de arbeidsongeschiktheidsverzekering meteen in?

Wat als u vandaag een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit en morgen door een ongeval arbeidsongeschiktheid raakt? Heeft u dan recht op een uitkering? Het antwoord op deze vraag is gelukkig ja (na verstrijken van de eigenrisicotermijn). Het maakt voor uw dekking niet uit hoe lang u verzekerd bent. Let er wel op dat de dekking pas ingaat op het moment dat uw polis actief is. Tijdens het aanvraagtraject bent u dus nog niet verzekerd. Sommige verzekeraars bieden hier een ongevallendekking voor aan.

Let op: de dekking van uw verzekering gaat meteen in zodra uw polis actief is. Dit betekent niet dat u ook direct een uitkering krijgt als u arbeidsongeschikt raakt. De meeste arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben namelijk een eigenrisicotermijn. Dit is de tijd tussen het arbeidsongeschikt raken en de start van de uitkering.

Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp alleen nodig als u een hypotheek heeft?

Tot nu toe is het niet verplicht om een AOV te hebben als u een hypotheek afsluit. Uw hypotheekadviseur kan u wel adviseren om een AOV af te sluiten, zodat u zeker weet dat u uw hypotheek kunt blijven betalen. Een overlijdensrisicoverzekering is bij sommige hypotheekverstrekkers overigens wel verplicht.

In gesprek over AOV – Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp – Zakelijk

Wat zijn belangrijke voorwaarden bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De ene AOV is de andere niet. U kunt dus nooit twee arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijken door alleen naar de prijs te kijken. Belangrijke voorwaarden zijn bijvoorbeeld

  • de mate van arbeidsongeschiktheid die u verzekert
  • de hoogte van de uitkering
  • leeftijd waarop de uitkering stopt en eigenrisicotermijn (de periode tussen arbeidsongeschikt raken en start van de uitkering)

De voorwaarden van uw verzekering bepalen onder andere de premie, de hoogte van de uitkering wanneer u arbeidsongeschikt raakt en hoelang u deze uitkering ontvangt. Kijk hier dus goed naar. Of laat u adviseren.

Het kabinet wil zelfstandige ondernemers beter beschermen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daarom willen ze de AOV verplicht maken voor zelfstandigen. Daarom kunt u zich afvragen: is een AOV echt voor elke zelfstandige nodig?

Het beeld overheerst dat alle zzp’ers 40 uur per week of meer werken. Maar we weten dat er ook zzp’ers zijn die bijvoorbeeld maar 8 uur per week als zzp’er werken. Zij zijn voor hun vaste lasten meestal niet afhankelijk van het geld dat ze met hun zzp-werkzaamheden verdienen. Dat is eerder een mooi extraatje. Wanneer u voor uw vaste lasten niet afhankelijk bent van het geld dat u als zzp’er verdient, is een AOV voor u misschien niet gelijk noodzakelijk.

Benieuwd naar de premie die u gaat betalen als u een AOV afsluit via Movir?

Bereken het op de website van Movir. Toch liever advies? Neem dan contact met ons op via 088-020 93 09.

We regelen het voor u

  • Uw verzekeringen altijd op orde
  • Advies wanneer het u uitkomt
  • Zicht overstapservice
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
685 beoordelingen