In gesprek over aansprakelijkheid bij zzp’ers
Aansprakelijkheid is een hot topic voor zzp’ers. Met op het moment van schade de vraag: wie is er aansprakelijk? Ligt de aansprakelijkheid bij de opdrachtgever of bij de zzp’er? Maar ook: is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? We vroegen het aan Jorrit Kingma, relatiebeheerder zakelijk gespecialiseerd in zzp’ers.
Voor u verder leest brengen we graag het verschil tussen de beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid onder de aandacht. Met bedrijfsaansprakelijkheid bedoelen we een verzekering voor de kosten van materiële schade en letselschade die door u aan een ander wordt toegebracht. Verkeerde adviezen vallen hier niet onder. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u zich voor de financiële gevolgen van verkeerde adviezen en beroepsfouten.
Om maar met de deur in huis te vallen. Wie is aansprakelijk bij schade – de opdrachtgever of de zzp’er?
Beide gedeeltelijk. De opdrachtgever die een opdracht in ontvangst neemt en uitbesteedt aan een zzp’er, zal altijd als eerste aansprakelijk gesteld worden. Maar de opdrachtgever zal de aansprakelijkheid weer doorspelen naar de zzp’er. Daarom zijn beide partijen gedeeltelijk aansprakelijk. En is het juist goed om ook als zzp’er zelf een verzekering te hebben. Het is niet mogelijk om alle schuld af te schuiven op een opdrachtgever. U heeft als zzp’er het werk uitgevoerd, de opdrachtgever niet.
Hoe zit dat met schade die een zzp’er rijdt in een voertuig van de opdrachtgever?
Schade die u als ingehuurde zzp’er rijdt, valt onder de verzekering van de opdrachtgever. Dit heeft natuurlijk wel gevolgen voor bijvoorbeeld schadevrije jaren. En dus de premie. Het kan zijn dat u daar met elkaar afspraken over maakt. Bijvoorbeeld dat u een bepaald bedrag moet betalen als u schade rijdt in het voertuig van uw opdrachtgever. Het betalen van zo’n bedrag valt niet onder uw aansprakelijkheidsverzekering. Let op: dit voorbeeld staat los van vervoerdersaansprakelijkheid.
De meeste mensen hebben toch al een aansprakelijkheidsverzekering? Is dat niet voldoende?
Privé heeft u vast al een aansprakelijkheidsverzekering. Deze keert echter alleen uit als u de schade ook privé gemaakt heeft. Dit geldt voor de meeste verzekeringen die u als particulier heeft.
Heeft u bijvoorbeeld een particuliere autoverzekering en rijdt u veel zakelijke kilometers met uw privéauto? Dan kan het voorkomen dat een verzekeraar een schade afwijst, omdat u zakelijke kilometers aan het maken was met uw privéauto. Woon-werkverkeer is meestal gewoon verzekerd op uw particuliere autoverzekering. Maar stel dat u ook pakketjes wegbrengt voor uw werk, of in de zorg cliënten vervoert, dan wordt het al snel als zakelijk aangemerkt.
Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?
Er zijn verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen. Bij wet is geen daarvan verplicht. Echter zien we in de praktijk dat het meestal wel geëist wordt door een opdrachtgever.
Als we het hebben over de ‘aansprakelijkheidsverzekering’ gaat het eigenlijk altijd over de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). In hele specifieke gevallen zie ik de noodzaak niet helemaal. Bijvoorbeeld bij het beheren van een webshop waarbij u enkel vanuit uw eigen huis werkt. Maar op het moment dat u weleens bij een zakelijke relatie over de vloer komt of als u producten verkoopt, verandert de zaak alweer. Daarom is mijn advies eigenlijk altijd om voor vrijwel alle beroepen ten minste een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
In het begin hadden we het ook over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hoe zit het daar dan mee?
Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan een zzp’er zich verzekeren voor de financiële gevolgen van beroepsfouten. Bijvoorbeeld het geven van een verkeerd advies in de managementsector of het toedienen van verkeerde medicatie in de zorg. Dit valt niet onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Net als de AVB is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Wel is ook deze verzekering steeds vaker een vereiste van opdrachtgevers.
Bij sommige beroepsgroepen kunt u zich afvragen of zo’n verzekering wel nodig is. Als er nooit een claim gaat komen, hoeft u zich ook niet te verzekeren. Een goed voorbeeld is een coach. Niet iedereen reageert hetzelfde op de methodieken van een coach. Voor sommige klanten kan het goed helpen en voor sommige niet. U kunt er niet voor aansprakelijk gesteld worden dat 1 van de 10 klanten het niet vond aansluiten op hun situatie.
Klinkt dit ingewikkeld?
Zoals u leest, kan het allemaal nogal ingewikkeld zijn. Gelukkig kan Zicht helpen: wat heeft u echt nodig? En wat vooral niet.
We regelen het voor u
- Uw verzekeringen altijd op orde
- Advies wanneer het u uitkomt
- Zicht overstapservice