Anw-hiaatverzekering

Wat kost een Anw-hiaat verzekering?
Prijsopgave >
vul het formulier in
vul het formulier in

Vragen over Anw-hiaat en de Anw-hiaatverzekering

Wat is Anw-hiaat eigenlijk? En wanneer is het zinvol om een Anw-hiaat regeling te bieden aan uw werknemers? Bekijk de 6 meestgestelde vragen aan onze pensioenadviseur over Anw-hiaat en de Anw-hiaatverzekering.1. Wat is Anw-hiaat eigenlijk?

Het krijgen van een Anw-uitkering vanuit de overheid is niet vanzelfsprekend. Er zijn veel voorwaarden aan verbonden. Hierdoor kan in het geval van overlijden, het inkomen van de achterblijvende partner te laag worden. Sommige pensioenuitvoerders/verzekeraars hebben als oplossing hiervoor de mogelijkheid om een extra tijdelijk partnerpensioen te verzekeren.

Tijdelijk partnerpensioen

Dit is een tijdelijke aanvulling van het nabestaandenpensioen tot de AOW-gerechtigde leeftijd van de partner. De uitkering is niet afhankelijk van voorwaarden. Iedereen die een partner heeft kan deze dekking aanvragen. De uitkering is een bedrag dat meestal overeenkomt met de wettelijke Anw-uitkering € 1.262,58,- bruto per maand. Dit bedrag komt bovenop het al verzekerde partnerpensioen.
Anw-hiaat of nabestaanden overbruggingspensioen

Meer over pensioen-

ontwikkelingen?


Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

Een partner die past binnen de partnerdefinitie
Bedrag in 2021.

2. Waarom is een Anw-hiaatverzekering belangrijk?

Bij veel werknemers is het verzekerde partnerpensioen niet voldoende om de achterblijvende partner en eventuele kinderen financieel goed achter te laten. Dit kan een belangrijke reden zijn om te besluiten een extra tijdelijk partnerpensioen mee te verzekeren, die loopt tot de AOW-leeftijd van de partner. Dit is de Anw-hiaatverzekering of het nabestaanden overbruggingspensioen.

3. Wat krijgt u van de overheid?

Vanuit de overheid bestaat een voorziening voor de nabestaanden in geval van overlijden vóór de AOW-gerechtigde leeftijd. Deze heet Algemene Nabestaanden Wet, ofwel Anw. De Anw is de afgelopen jaren behoorlijk versoberd. 

Voorwaarden

De partner heeft mogelijk een recht op een uitkering van 70% van het minimumloon tot aan de AOW-datum indien deze voldoet aan een van de volgende eisen:

 • De partner heeft kinderen jonger dan 18 jaar.
 • De partner is minimaal 45% arbeidsongeschikt.
Voldoet de partner aan een van deze eisen, dan is het afhankelijk van het inkomen dat de partner verdient of er daadwerkelijk een uitkering volgt.

Anw is inkomensafhankelijk

 • Is er een maandinkomen van € 2.705,91 of meer, dan is er geen recht meer op een Anw-uitkering. Let op: een Nederlandse nabestaandenpensioenuitkering behoort niet tot het inkomen.
 • Als het maandinkomen van de partner tussen € 840,00 en € 2.705,91 ligt, zal een deel van de Anw-uitkering uitgekeerd worden.
 • Inkomsten die volledig ingehouden worden op de Anw-uitkering zijn: een werkloosheidsuitkering, een arbeidsongeschiktheidsuitkering, een ziektewetuitkering, een nabestaandenuitkering uit een ander land dan Nederland.
Anw-hiaatverzekering - Zicht adviseurs

Anw is tijdelijk

De uitkering loopt maximaal tot de eerste van de volgende gebeurtenissen:
 • De partner bereikt de AOW-leeftijd.
 • De partner hertrouwt of gaat samenwonen.
 • Het jongste kind wordt 18 jaar of gaat tot het huishouden van een ander behoren.
 • De partner is niet langer 45% of meer arbeidsongeschikt.
Kinderen waarvan de beide ouders zijn overleden kunnen recht hebben op een wezen uitkering. Hieraan zijn ook voorwaarden verbonden.

4. Is een Anw-hiaatverzekering verplicht?

Een Anw-hiaatverzekering kan zowel verplicht als vrijwillig worden aangeboden door de werkgever.

5. Wie betaalt de Anw-hiaatverzekering?

In sommige gevallen betaalt de werkgever de premie. In de meeste gevallen betalen de werknemers de premie, zeker als het een vrijwillige verzekering is. Let op, er zit een belastingvoordeel aan de het betalen van de premie. De premie wordt namelijk op het bruto salaris in mindering gebracht voordat de loonheffing wordt berekend. De eventuele uitkering is dan weer belast.
Anw-hiaatverzekering - Zicht adviseurs

6. Wat kost een Anw-hiaatverzekering?

Het maken van de premieberekening is altijd maatwerk. Premies zijn afhankelijk van verzekerde bedragen, leeftijd en verzekeringsmaatschappij. We maken graag een vrijblijvende berekening en kijken wat de mogelijkheden voor uw bedrijf zijn. Benieuwd naar de kosten van een Anw-hiaatverzekering voor uw bedrijf? Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan.
Maurice Vanwersch - Zicht adviseurs
Heeft u een andere vraag over Anw? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met mij of mijn collega's 0475 - 390233.
Maurice Vanwersch - Zicht adviseurs

Maurice Vanwersch

pensioenadviseur

Kies voor een goede Anw-hiaat regeling voor uw werknemers!

Wilt u als werkgever een Anw-hiaat regeling bieden aan uw werknemers? Dat kan ook buiten uw pensioenuitvoerder om. We adviseren en regelen graag voor u de oplossing. Neem contact op met de pensioenadviseurs van Zicht.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen