Leegstaand pand

Een (gedeeltelijk) leegstaand pand verzekeren

Komt uw pand (gedeeltelijk) leeg te staan? Of gaat u (een deel van) uw pand verhuren? Dan is het belangrijk dat u uw polisvoorwaarden goed controleert en een aantal maatregelen treft. Leegstaande en verhuurde gebouwen zijn voor verzekeringsmaatschappijen namelijk een groter risico.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Wat zijn de risico's?

De kans op schade neemt toe als een pand leeg staat of verhuurd wordt. Bijvoorbeeld door brand, inbraak of de productie van verdovende middelen. Dat is ook de reden dat verzekeringsmaatschappijen beperkingen hebben opgenomen in de polisvoorwaarden. Het is daarom belangrijk dat de maatschappij op de hoogte is van het gebruik van het pand. Voorbeelden hiervan zijn leegstand of antikraak van het verhuurde pand. Afhankelijk van de wijziging kunnen er aanvullende voorwaarden en preventiemaatregelen door de verzekeringsmaatschappij worden geëist. Als u een wijziging van het pand niet of niet tijdig aan ons doorgeeft, dan kan de maatschappij een aanspraak op schadevergoeding afwijzen. In onderstaand schema ziet u voorbeelden van risico’s die groter worden bij leegstand en verhuur.
Voorbeelden van risico'sDit risico wordt groter in het geval van: 
(gedeeltelijke) leegstand
Dit risico wordt groter in het geval van: 
(gedeeltelijk) verhuur
Vandalismex
Productie van verdovende middelenxx
Inbraakx
Brandstichtingxx
Bevriezing van waterleidingenx
Diefstal van bijvoorbeeld koperen leidingenx
Verpaupering door bijvoorbeeld zwerfafval en graffitixx
Bewoning door krakersx
Leegstaand pand - Zicht adviseurs

Wat kunt u doen?

De dekking van de verzekering wordt bij leegstand beperkt en kan bij verhuur beperkt worden. Ook gelden er vaak andere premies. Daarom is het belangrijk dat u de leegstand of verhuur zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Maar ook zaken als het gebruik of de bouwaard van het pand en als de (anti-)kraak van het verhuurde pand wijzigt, moeten we dat zo snel mogelijk weten. Wij kunnen dan uw polisvoorwaarden en clausules voor u controleren en beoordelen of de wijziging consequenties heeft voor uw dekking.
Lees onze flyer mét checklist! >
of vraag onze adviseurs om tips en uitleg

Enkele tips bij leegstand

 • Zet ’s nachts de (nacht)verlichting aan.
 • Zorg voor een werkend alarmsysteem.
 • Zorg dat het in en rond het pand ordelijk en netjes is.
 • Blijf het gebruikelijke onderhoud aan de waterafvoer (dakgoten etc.) uitvoeren.
 • Laat de basisverwarming aan staan om vorstschade te voorkomen.
 • Verwijder graffiti zo snel mogelijk van het pand.
 • Controleer regelmatig het gebouw en verwijder de post.
 • Zorg dat de begane grond in ieder geval verhuurd is.
 • Neem een erkende organisatie in de arm die het beheer en bescherming van uw leegstaande pand voor u kan verzorgen.
Leegstaand pand - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Tegen welke waarde verzeker ik mijn bedrijfspand?
  U verzekert in de meeste gevallen de herbouwwaarde. Dit is de waarde die een aannemer nodig heeft om het gebouw weer op te bouwen. Het kan ook zijn dat u niet wilt herbouwen en dan kunt u in overleg met de verzekeringsmaatschappij de verkoopwaarden uitgekeerd krijgen.
 • Wat hoort er allemaal bij het gebouw?
  Alle aan- en bijgebouwen en wat duurzaam onderdeel uitmaakt van het gebouw. Bijvoorbeeld hekwerken en toegangspoorten. Meestal maakt de fundering verzekeringstechnisch geen onderdeel uit van het gebouw, tenzij apart meeverzekerd.
 • Is het mogelijk om water en sneeuwdruk mee te verzekeren?
  Dit is mogelijk als het gebouw aan een aantal eisen voldoet. Dit hangt af van de lengte van de overspanning en of het een plat dak is.
 • Is het omzetverlies door tijdelijke sluiting ook gedekt op de gebouwenverzekering?
  Als er een verzekerde oorzaak is, dan kan omzetverlies worden uitgekeerd. Dit kan alleen niet op de gebouwenverzekering, maar op een aparte hiervoor bestemde verzekering. Wel kunt u de gemiste huurinkomsten uitgekeerd krijgen op de gebouwenverzekering.