Informatie over de Wet BeZaVa

Informatie over de Wet BeZaVa

Sinds 1 januari 2014 is de Wet BeZaVa van kracht. Het doel van deze wet is het terugdringen van verzuim en arbeidsongeschiktheid bij werknemers die vanuit een tijdelijk dienstverband in de Ziektewet terecht komen. Als werkgever moet u een hogere Ziektewet- en WGA-premie betalen als één of meer van uw werknemers arbeidsongeschikt of ziek worden en hiervan gebruik maken. Kort gezegd: heeft u veel werknemers die van deze regelingen gebruik maken? Dan betaalt u meer.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Hoe werkt de premiedifferentiatie in 2020?

Gevolgen voor kleine werkgevers

Voor kleine werkgevers met een loonsom tot € 337.000,- wordt geen premiedifferentiatie doorgevoerd. Kleine werkgevers blijven de vaste sectorpremie betalen.

Gevolgen voor middelgrote en grote werkgevers

Voor middelgrote (loonsom tussen € 337.000,- en € 3.370.000,-) en grote (loonsom vanaf € 3.370.000,-) bedrijven wordt  premiedifferentiatie ingevoerd in de Ziektewet. De premie wordt gebaseerd op de schadelast van twee jaar ervoor. Dit betekent dat werknemers (met een tijdelijk contract) die in 2018 ziek waren en een Ziektewet uitkering hebben gehad, invloed hebben op de Ziektewet premie van 2020 voor die werkgever.
 
Ook worden grote en middelgrote bedrijven verantwoordelijk voor de kosten van de WGA van de vangnetters. Dit komt voor als vangnetters na 104 weken ziekte de WGA instromen.
Wet BeZaVa - Zicht adviseurs
Pensioenakkoord: wat betekent het voor u als werkgever?

Welke mogelijkheden heeft u als werkgever?

Voor de Ziektewet én de WGA kunt u namelijk eigen risicodrager worden. Als u eigen risicodrager bent, heeft u de regie meer in eigen hand. Ook kunt u zowel op korte als op lange termijn premiebesparingen realiseren. Ook heeft u de regie meer in eigen hand.

Op dit moment bent u afhankelijk van het UWV voor de re-integratie van werknemers met een tijdelijk dienstverband die ziek uit dienst gaan. Als eigen risicodrager heeft u te maken met de private sector. En uit onze ervaring blijkt dat de private sector betere resultaten boekt op het gebied van re-integratie. Met als gevolg lagere kosten voor u.
Wet BeZaVa - Zicht adviseurs

Wat zijn de gevolgen voor uw werknemers?

Voor uw werknemer veranderen de uitkeringsrechten van de Ziektewet. Een belangrijke verandering is het wijzigen van het arbeidsongeschiktheidscriterium. Dit betekent dat sommige werknemers na 1 jaar ziekte geen uitkering meer ontvangen uit de Ziektewet. En misschien afhankelijk worden van andere sociale voorzieningen zoals de Werkloosheidswet of Bijstand.

Wat kan Zicht voor u betekenen?

Heeft u al nagedacht over de keuze of u wel of geen eigenrisicodrager moet worden? Onze gespecialiseerde adviseurs kunnen u helpen bij deze keuze. Eigenrisicodrager worden kan u voordelen bieden. Maar u heeft als eigenrisicodrager ook verplichtingen. Het maken van een verantwoorde keuze is daarom belangrijk. Let op: Afhankelijk van uw situatie en de gewenste oplossing kunnen we voor het adviestraject kosten in rekening brengen. Als dat het geval is, dan maken we deze kosten vooraf duidelijk aan u. Zo weet u waar u aan toe bent.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1840 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wanneer kan ik overstappen naar een verzekeringsmaatschappij?
  De overstap van het UWV naar een verzekeringsmaatschappij kunt u 2 maal per jaar maken: op 1 januari en op 1 juli.
  Voor de overstap per 1 juli moet u voor 1 april een keuze maken. Voor de overstap per 1 januari moet u voor 1oktober een keuze maken.
 • Ik ben nu eigen risico drager, kan ik ook terug naar het UWV?
  Ja dat kan. Let er wel op dat als u terug gaat naar het UWV, u daar voor minimaal 3 jaar verplicht verzekerd bent.
 • Is het voor alle werkgevers interessant om eigen risicodrager te worden?
  Nee, dit is afhankelijk van uw loonsom en uw wensen. We helpen u graag bij het maken van deze keuze.