6 tips voor controle van de Beschikking Werkhervattingskas

Zakelijk risicomanagement - heeft u uw Beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas al gecontroleerd?

De Belastingdienst stuurt jaarlijks alle werkgevers de beschikkingen met de gedifferentieerde premiepercentages. Deze heet de ‘Beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas’. Het is belangrijk dat u de beschikking goed controleert. Anders loopt u het risico dat een onterecht toegekende uitkering u duizenden euro’s kost. Lees hier de 6 punten waarop u de beschikking kunt controleren.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

1. Betaalt u meer dan de minimumpremie?

Controleer welke premie u betaalt. Als u méér premie betaalt dan de voor u geldende minimumpremie dan is het belangrijk dat u de beschikking op alle punten controleert. Betaalt u de minimum premie? Dan hoeft u de beschikking niet verder te controleren. 

Heeft u een loonsom onder de € 3.370.000,-?

Dan gelden andere minimumpremies. Deze kunt u uitrekenen via de site van het UWV. Om de minimumpremie te bepalen vult u bij de uitkeringslasten 0 in.

Heeft u een loonsom boven de € 3.370.000,-?

Voor bedrijven met een loonsom van meer dan € 3.310.000,- gelden de volgende minimumpremies:
 • Premiedeel ZW-flex: 0,13%
 • Premiedeel WGA: 0,19%
 • Totaal premie: 0,32%
Pensioenakkoord: wat betekent het voor u als werkgever?

2. Heeft iedereen wel bij u gewerkt?

Controleer de beschikking op alle uitkeringen die aan uw bedrijf zijn doorbelast. U vraagt de specificatie op bij de Belastingdienst. Het komt voor dat er werknemers op de lijst staan die nooit bij u gewerkt hebben. Houd een goede administratie bij van iedereen die ziek bij u uit dienst gaat. Dat maakt de controle een stuk eenvoudiger.
Premieregeling - Zicht adviseurs

3. Valt de eerste ziektedag binnen het dienstverband?

Als de eerste ziektedag van een werknemer valt ná uitdiensttreding, controleer dan of uw ex-werknemer een WW-uitkering had. Controleer ook of de ziekmelding binnen 4 weken na uitdiensttreding is gedaan.  Als iemand namelijk vanuit de WW ziek wordt, komt de uitkering niet voor rekening van de werkgever. Wanneer er wel recht op WW is, maar de WW is nog niet toegekend vóór de eerste verzuimdag, komt de uitkering alsnog voor rekening van de werkgever.

Daarom adviseren we u voor toekomstige situaties om uw werknemer te ondersteunen bij de WW-aanvraag. De werknemer mag de WW-aanvraag vanaf één maand voor de laatste werkdag indienen. Hiermee voorkomt u dat de kosten van de werknemer die ziek wordt ná het einde van het dienstverband, onnodig voor uw rekening komt.

4. Zijn er no-riskers aan u doorbelast?

U bent niet verantwoordelijk voor de uitkering van een ex-werknemer met een no-risk status. No-risk geldt bijvoorbeeld voor zwangerschap, orgaandonatie en voor bepaalde groepen mensen met een Wajong-, WAO- of WIA-uitkeringsverleden. Het blijkt dat de no-risk status niet altijd correct in de administratie van het UWV is verwerkt. Daardoor kan het gebeuren dat u onterecht een Ziektewet- of WGA-uitkering van een no-risker betaalt.
Zorg dat u in uw eigen administratie de no-risk status van alle werknemers registreert. Twee maanden na indiensttreding mag u vragen of uw werknemer een uitkeringsverleden heeft.
Premieregeling - Zicht adviseurs

5. Is er een aansprakelijke derde?

Als de arbeidsongeschiktheid van uw werknemer veroorzaakt is door iemand anders die hiervoor aansprakelijk is, mag de uitkering niet aan u doorbelast worden. Het UWV kan uitkeringen verhalen op de aansprakelijke derde. Bij de ziekmelding mag u vragen of de arbeidsongeschiktheid veroorzaakt is door iemand anders. Leg dit goed vast en let erop dat het UWV haar regresrecht uitoefent.

6. Is de werkgeversindeling juist?

In de berekening van de gedifferentieerde premie 2020 neemt de Belastingdienst uw SV-loonsom van 2018 én de gemiddelde loonsom van 2014 tot en met 2018 mee. De uiteindelijke premie die u betaalt, is een samenspel tussen verstrekte uitkeringen, gemiddelden en uw sector. Controleer zorgvuldig of de loonsommen correct zijn. De berekening vindt plaats per loonheffingennummer. Check ook of u in de juiste sector bent ingedeeld.

Heeft u hulp nodig bij de controle?

Of heeft u vragen over onjuiste gegevens op de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde adviseurs.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wanneer kan ik overstappen naar een verzekeringsmaatschappij?
  De overstap van het UWV naar een verzekeringsmaatschappij kunt u 2 maal per jaar maken: op 1 januari en op 1 juli.
  Voor de overstap per 1 juli moet u voor 1 april een keuze maken. Voor de overstap per 1 januari moet u voor 1oktober een keuze maken.
 • Ik ben nu eigen risico drager, kan ik ook terug naar het UWV?
  Ja dat kan. Let er wel op dat als u terug gaat naar het UWV, u daar voor minimaal 3 jaar verplicht verzekerd bent.
 • Is het voor alle werkgevers interessant om eigen risicodrager te worden?
  Nee, dit is afhankelijk van uw loonsom en uw wensen. We helpen u graag bij het maken van deze keuze.