Preventietips voor veilig op weg

Veilig de weg op in het najaar en in de winter

In de herfst en de winter is er sprake van veranderende weersomstandigheden. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, voorkomt u autoschades, ongelukken en boetes. Wilt u ook veilig op pad? Lees dan onze preventietips.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Condens

Door het vochtige weer zijn autoruiten in deze periode sneller beslagen. Condens is vervelend, maar vooral gevaarlijk als u snel weg wilt rijden. Onze tips:

 • schakel de airconditioning in. Een airco haalt namelijk vocht uit de lucht. Heeft uw auto geen airconditioning? Zet de verwarming dan op de hoogste stand en richt de blazers op de voorruit.
 • een oude truc die ook nog steeds werkt is de ruiten droog wrijven met een doek of zeem. Vergeet hierbij uw spiegels niet!
Veilig op weg - Zicht adviseurs

Bevroren autoruiten

Ga nooit de weg op zonder dat uw autoruiten zijn ontdooid. Rijden met slecht zicht is heel gevaarlijk. Daarnaast riskeert u ook een flinke boete. U bent namelijk verplicht om de voorruit, achterruit, zijruiten en buitenspiegels ijsvrij te maken.
 • Bedek uw ruit met een voorruitfolie of karton. Zorg er wel voor dat de ruit droog is zodat de folie of het stuk karton niet aan de ruit vastvriest.
 • Om ervoor te zorgen dat je ruitenwissers niet vastvriezen aan de autoruit, kun je een kurk steken tussen de ruitenwisser en je ruit.
 • Een goede ruitenkrabber is onmisbaar in deze maanden van het jaar. Krab nooit met voorwerpen die daar niet voor bedoeld zijn. Anders is de kans op krassen groter.
 • Ook een ontdooispray helpt bij het snel ontdooien van de ruiten.
 • Moet u uw ruitenvloeistof bijvullen? Gebruik dan nu vloeistof met antivries.

Zijn de ruitenwissers nog goed?

Als uw ruitenwissers overdreven veel geluid maken of strepen trekken, wordt het misschien tijd om ze te vervangen. Als ze versleten zijn en u heeft ze nodig, heeft u geen optimaal zicht tijdens het rijden en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Laaghangende zon

Een andere gevaarlijke situatie is de laaghangende zon. Verblinding is in deze periode vaak de oorzaak van aanrijdingen. Leg daarom altijd een zonnebril in uw auto.

Winterbanden

Door het profiel van winterbanden heeft u meer grip op de weg en staat u sneller stil. De profieldiepte van zowel zomer- als winterbanden moet wettelijk minimaal 1,6 mm zijn. Omdat de banden ook scheef kunnen afslijten, raden wij aan om bij 2 mm profieldiepte de banden al te wisselen. Het rijden op winterbanden wordt overigens aanbevolen bij temperaturen onder de 7°C.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in steeds meer Europese landen wel. Rijdt u niet op winterbanden waar wel een verplichting geldt? Dan riskeert u een boete die op kan lopen tot € 5.000,- in bijvoorbeeld Oostenrijk.
Veilig op weg - Zicht adviseurs

Sterretje in de voorruit

Heeft u een sterretje in de ruit? Laat deze dan zo snel mogelijk herstellen. Bij vorst kunnen sterretjes namelijk doorscheuren en moet de ruit volledig vervangen worden. De reparatie van een sterretje kan vaak op een WA (Beperkt) Casco verzekering geclaimd worden zonder dat dit u het eigen risico kost. Het volledig vervangen van een autoruit gaat meestal wel gepaard met een eigen risico.

Vallende kastanjes en eikels

Niet alleen blaadjes, maar ook beukennootjes, eikels en kastanjes vallen van de bomen. En die bomen staan natuurlijk niet alleen in het bos. Parkeer uw auto in deze periode niet onder zo’n boom. Dan wordt de kans dat er deukjes in het dak komen ook kleiner.

Houd extra afstand

Natuurlijk is het altijd verstandig om afstand te bewaren op de weg. In het najaar is het bij gladde wegen juist extra van belang om wat meer afstand te houden. Zelfs als u rijdt op winterbanden.
Veilig op weg - Zicht adviseurs

Toch schade?

Heeft u toch schade? Eén telefoontje naar onze schadeafdeling is voldoende. Onze schadebehandelaars kunnen u doorverwijzen naar een professioneel schadeherstelbedrijf. Uiteraard kunt u uw schade ook online melden.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Welke dekking past bij mijn bedrijfsauto's?
  Wij bekijken samen welke dekking het beste past bij bijvoorbeeld de leeftijd en de waarde van uw voertuig. Autoschade kost vaak meer dan alleen de reparatie. Vooral als uw bedrijf afhankelijk is van de mobiliteit van uw bedrijfsauto’s.
 • Wat is casco?
  Met casco wordt bedoeld de schadedekking voor uw eigen auto. De verplichte WA (wettelijke aansprakelijkheid) dekt de schade aan derden.
 • Heb ik recht op vervangend vervoer na een schade?
  Dit is afhankelijk van de dekking van uw zakelijke autoverzekering. Neem contact op met uw adviseur of bekijk de polisvoorwaarden.