Loondoorbetaling zieke werknemer

Wat betaalt u aan zieke werknemers met een tijdelijk of nul-urencontract?

In Nederland bent u als werkgever verplicht om het loon van een zieke medewerker die in vaste dienst is de eerste twee jaar door te betalen. Hoe zit dit bij werknemers met een tijdelijk of nul-urencontract?
Bel Zicht
Wij regelen het voor u
Bel me terug
Pensioenakkoord: wat betekent het voor u als werkgever?

Contractkeuze

Sinds het ingaan van de Wet werk en zekerheid (Wwz) huren veel ondernemers werknemers in met een aflopend of flexibel contract. Bijvoorbeeld op oproepbasis of op basis van een nul-urencontract. Dit komt vaak doordat ze denken dat de financiële risico’s bij bijvoorbeeld ziekte lager zijn dan bij werknemers in vaste dienst. Maar is dat echt zo? Wist u dat ook voor werknemers met een tijdelijk of nul-urencontract vaak een loondoorbetalingsregeling geldt?
Loondoorbetaling - Zicht adviseurs

Erik Kooijman - Zicht adviseurs
Ook nul-uren en tijdelijke contracten vormen een risico
Erik Kooijman - Zicht adviseurs

Erik Kooijman 

adviseur zakelijk

Het verschil

Als een werknemer met een tijdelijk contract ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen tot de einddatum van het contract. Vanaf dat moment neemt het UWV of de verzekeringsmaatschappij waar u uw eigen risicodragersverzekering heeft afgesloten de uitbetaling over.

Heeft u een werknemer met een nul-urencontract die ziek wordt? Dan bent u in veel gevallen verplicht om 2 jaar het loon door te betalen. Om de hoogte van het loon te bepalen, wordt gekeken naar het gemiddeld aantal gewerkte uren van de afgelopen maanden. Een werknemer die bijna wekelijks 20 uur wordt ingezet, heeft dus ook recht op doorbetaling van het loon op basis van deze 20 uur. Veel ondernemers verzekeren deze werknemers niet, waardoor zij bij ziekte het loon zelf moeten doorbetalen.

Risico’s in beeld

Maakt u ook gebruik van flexibele arbeidskrachten? Neem dan contact met ons op om de inkomensrisico’s voor u in kaart te brengen. Het kan namelijk verstandig zijn om ook voor uw werknemers met een tijdelijk of nul-urencontract een verzuimverzekering af te sluiten.
Loondoorbetaling - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat dekt een ziekengeldverzekering?
  Met een ziekengeldverzekering kunt u eenvoudig de eerste 2 jaar van uw loondoorbetalingsverplichting verzekeren. U verzekert hierbij bijvoorbeeld 100% gedurende het eerste jaar en en 70% gedurende het 2e jaar. Daarbij kunt u zich verzekeren voor de kosten van verzuimpreventie, verzuimbegeleiding en re-integratie.
 • Is een ziekengeldverzekering verplicht?
  Een ziekengeldverzekering is niet verplicht. Als u in staat bent om zelf gedurende de eerste 2 jaar van uw zieke werknemer(s) het loon door te betalen, dan kunt u ervoor kiezen om dit risico zelf te dragen.
 • Heb ik invloed op de premie van de ziekengeldverzekering?
  Ja, zowel door een goed ziekteverzuimbeleid als ook door de keuze van uw verzekering. Een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie.