Veelgestelde vragen over de Sanctiewetgeving
Wat houdt de Sanctiewetgeving in?
Zowel op nationaal als op internationaal niveau worden maatregelen genomen om de veiligheid, rechtsorde en mensenrechten te bevorderen. Hiervoor worden lijsten samengesteld met personen waar geen zaken mee gedaan mogen worden, de sanctielijsten.
Wat doet Zicht aan deze sanctiemaatregelen?
Voor ons betekent dit dat wij van iedereen die een verzekering of financiële dienst via ons aanvraagt, aan wie wij een betaling doen of die op een andere manier met ons een zakelijke relatie aan gaat, moeten vaststellen dat deze persoon niet voorkomt op de sanctielijsten van Nederland of de EU.
Als het om een bedrijf of een andere organisatie gaat, moeten wij nagaan of de natuurlijke personen, die zeggenschap hebben binnen het bedrijf of die organisatie op de sanctielijst staan. Hiervoor moeten wij weten wie de uiteindelijk belanghebbende(n), de Ultimate Beneficial Owners (UBO’s) zijn.
Wat is een uiteindelijk belanghebbende(n) (UBO)?
De UBO is altijd een natuurlijk persoon, die 25% of meer van het vermogen of 25% of meer van de stemrechten bezit of controleert. Ook degene die op een andere manier, bijvoorbeeld bij het benoemen van het bestuur of bij strategische beslissingen een beslissende invloed heeft, wordt beschouwd als UBO.
Hoe achterhaalt Zicht de uiteindelijke belanghebbenden?
Met behulp van het KvK-nummer kunnen wij voor een groot aantal bedrijven en of organisaties de uiteindelijke belanghebbende(n) achterhalen. Deze toetsen wij aan de sanctielijsten.
Wat gebeurt er als de uiteindelijke belanghebbende niet bekend is via de KvK?
Als wij de uiteindelijke belanghebbende(n) (UBO) en/of bestuursleden niet kunnen achterhalen via de Kamer van Koophandel gegevens, vragen wij u om deze informatie te geven. Wij vragen u dan het formulier ‘UBO-verklaring’ in te vullen en aan ons terug te sturen.
Wat gebeurt er als u ons de gevraagde informatie niet geeft?
Als wij het formulier niet op tijd ingevuld ontvangen, kunnen wij niet aan de Sanctiewetgeving voldoen. Wij mogen dan geen zaken met u doen en de verzekeringsmaatschappijen zijn verplicht de lopende verzekeringen te beëindigen.
Mijn organisatie is een VVE of andere vereniging, stichting of kerkgenootschap. Wie is dan de uiteindelijk belanghebbende?
Als uw organisatie een vereniging, coöperatie, onderlinge waarborgmaatschappij, kerkgenootschap, NV, BV, stichting of trust is, is de uiteindelijk belanghebbende:
- de natuurlijke persoon die een direct of indirect belang heeft van 25% of meer in het kapitaal van de rechtspersoon.
- de natuurlijke persoon die direct of indirect 25% of meer van de stemrechten in de algemene vergadering van de rechtspersoon kan uitoefenen.
- de begunstigde van 25% of meer van het vermogen van de rechtspersoon.
- degene die bijzondere zeggenschap heeft over 25% of meer van de middelen van de rechtspersoon. Hiermee wordt bedoeld dat de persoon een bijzonder zeggenschapsrecht heeft dat is vastgelegd in bijvoorbeeld de statuten.
- de natuurlijke persoon die de feitelijke zeggenschap heeft over de rechtspersoon.