Cybercriminaliteit in de dagelijkse praktijk | Blog

07 oktober 2022

Wij vinden het belangrijk dat ondernemend Nederland heldere keuzes maakt met betrekking tot het wel of niet verzekeren van risico’s. Maar om tot een uitgebalanceerde keuze te komen van wát je kiest, is het van belang dat je eerst begrijpt waarom je iets moet doen. Daarom brengen we bij Zicht adviseurs al vele jaren actief het risico van cybercriminaliteit bij onze relaties onder de aandacht. Dit risico lijkt ontastbaar en daarom in praktijk ook lastig te begrijpen

Herkenbare risico’s van cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit komt in vele vormen op ons af. Als ik hier met mijn relaties over spreek, dan vergelijk ik het cyberrisico met risico’s die iedereen wel kent.

Door Remco Louwrink -
manager zakelijk advies

Remco Louwrink – Zicht adviseurs

  • Als je gehackt wordt, dan is er digitaal bij je ingebroken.
  • Ransomware zorgt ervoor dat je digitaal buiten staat. De deur is dicht en je hebt geen sleutel. Je moet betalen om de sleutel van je eigen bedrijf weer terug te krijgen.
  • Bij identity-theft doet iemand zich voor als iemand anders om schade aan te richten of niet-toegestane-betalingen te doen.
  • En als er sprake is van digital-business-interruption kun je dus digitaal niet werken omdat ‘het systeem niet draait’.

Er is veel jargon in gebruik en dat maakt het niet altijd eenvoudig om te snappen waar het risico nou écht ligt.

Cybercriminaliteit serieus nemen

In de praktijk merk ik dat ransomware met regelmaat niet zo serieus wordt genomen als wellicht wel zou moeten. Misschien herken je de volgende argumenten wel: ‘ik heb een uitstekende ICT-serviceprovider’, ‘we maken alleen gebruik van opslag in de cloud’ en ‘natuurlijk maken we gebruik van de laatste updates op het gebied van antivirus-software en firewalls’. Dus wat kan er nog gebeuren?

60% zet zelf de deur open voor cybercriminaliteit

Waar minder vaak rekening mee wordt gehouden, is dat antivirus-software en firewalls alleen digitale-criminelen tegen kunnen houden aan de poort. Dus vóórdat ze binnen zijn. Maar meer dan 60% van de digitale besmettingen vinden plaats omdat mensen zélf op een linkje klikken waar ze niet op hadden moeten klikken. We laten ze dus zélf binnen en daar kan helaas geen antivirus-scanner tegenop.

Vertrouwen in back-up

Er wordt dan veel vertrouwen gesteld in onze back-ups. Want die zijn immers in de cloud, dus dat is veilig. Denken we. Wat echter minder bekend is, is dat die back-ups vaak online in directe verbinding staan met het besmette systeem en daardoor bij een besmetting óók besmet raken. En dus niet meer bruikbaar zijn. Er is een constante wedloop tussen de ontwerpers van de ransomware en de beveiligers, waarbij de slechteriken altijd één stap voor liggen op onze beschermers. Wist je dat van de bedrijven die op adequate wijze back-ups online hadden, slechts 42% in staat is om na een ransomware-aanval te herstellen zonder grote achterstanden of forse financiële schade op te lopen?

Geschiedenis herhaalt zich

Het is dan ook best begrijpelijk dat er een opleving is van old school-dataopslag op tape of externe harde schijven, zónder aansluiting op internet. Het maakt ook weer onderdeel uit van mijn advies m.b.t. data-bescherming: maak naast de vele cloud-gerelateerde oplossingen, ook weer gebruik van fysieke dataopslag. Gewoon voor het geval dát. Dus de geschiedenis herhaalt zich hier. Wat overbodig raakte door de ontwikkelingen, is dóór die ontwikkelingen ook weer onmisbaar geworden

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak met Zicht om uw cyberrisico’s in kaart te brengen heeft u uw ICT-netwerk overigens niet nodig. U kunt namelijk gewoon vertrouwen op het netwerk van uw telefoonprovider en mij bellen op 06 46 130 190 ;-).

En neem ons 4 stappenplan gerust eens door om te komen tot een succesvolle cyberbeveiliging van uw bedrijf.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijke contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen