Als werkgever aansprakelijk voor personeel in het verkeer?

Wij helpen je dit risico in kaart te brengen

Als ondernemer met personeel weet je dat je maatregelen moet treffen om het risico van aansprakelijkheid voor letsel of materiële schade van personeel te beperken. Zeker als de werknemers zich voor hun werk op de weg begeven. Wij helpen je met de risico’s waar jij waarschijnlijk niet bij stil staat!

  • Als werkgever heb je de zogenaamde zorgplicht die bepaalt dat je moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor je personeel. Ook al is dat buiten de eigen locatie. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de werkruimte, werktuigen en gereedschappen. Als je hier niet aan voldoet, kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schade die je werknemer lijdt tijdens ‘werkgerelateerde’ omstandigheden. Als je werknemers voor hun werk motorvoertuigen besturen, dan kunnen zij onder werktijd betrokken raken bij een verkeersongeval. Heeft een medewerker schade of loopt hij letsel op tijdens een zakelijke rit? Dan kan je als werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij lijdt.
  • Het gaat hierbij dus om een ‘werkgerelateerd’ verkeersongeval. Hiervan is sprake als een verkeerongeluk heeft plaatsgevonden tijdens de uitoefening van werkzaamheden. Dus op het moment dat de werknemer aan het werk was. Of je als werkgever aansprakelijk gesteld kan worden, hangt onder andere af van het soort verkeer:
    • Beroepsmatige deelname aan het verkeer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beroepschauffeurs.
    • Woon-werkverkeer. Hier gaat het om de rit van huis naar werk en weer terug.
    • Werk-werkverkeer. Hierbij moet de werknemer zich tijdens het werk tussen verschillende werkplekken verplaatsen. Bijvoorbeeld door klantenbezoek of het afgeven van een pakketje.
  • Natuurlijk kunnen we met één druk op de knop een offerte voor je maken als je enkele gegevens aanlevert. Maar het gaat bij Zicht om meer dan alleen maar cijfertjes. Daarom maakt onze risicoadviseur graag tijd om telefonisch in 10 minuten dit specifieke risico in jouw situatie te bespreken. Tijdens deze korte analyse krijg je een indicatie in wat je wel en niet goed geregeld hebt. Hebben we meer tijd nodig? Dan plannen we een vervolgafspraak. Eventueel ook om andere risico’s te bespreken. Zo kan je bewustere keuzes maken op het gebied van verzekeren.
  • Ben je MKB’er en heb je medewerkers? Dan is dit 10-minutengesprek de perfecte manier om een indicatie te krijgen van wat je wel en niet goed geregeld hebt. En dat in slechts 10 minuten.
Plan een 10-minutengesprek – Zakelijk

Snel een analyse van dit risico?

Deze functionaliteit werkt niet in Internet Explorer. Gebruik een andere internetbrowser.

Deze functionaliteit werkt niet op mobiel en tablet. Bekijk deze pagina op uw laptop of computer.

Er ging iets mis met het ophalen van dit formulier. Probeer de link in uw e-mail(nieuwsbrief) opnieuw.

Hoe scoort jouw bedrijf?

37% van de bedrijven heeft hun verkeersveiligheidsbeleid niet op orde. Hoe zit dit bij jou? Doe de test!

Zicht helpt ondernemers

Al 9 jaar is Martine Goedegebuure met haar bedrijf Bos Nieuwerkerk klant van Zicht. Waarom ze zo tevreden is? Bekijk haar verhaal!