Onderzoek naar preventie

Kwart ondernemingen heeft preventie niet op orde

Zelf opdraaien voor de schade

Ondernemen is risico’s nemen. Sommige risico’s kun je verzekeren. Of beperken met preventiemaatregelen. Een kwart (26%) van de ondernemingen in Nederland heeft de preventie echter niet op orde. En ruim de helft (52%) loopt het risico dat ze bij schade zelf op moeten draaien voor (een deel van) de kosten. Hoe zit dat bij u?

Preventiemaatregelen niet op orde

Preventie speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van schades en risico’s. Daarom hebben wij onderzoek onder onze zakelijke klanten gedaan om te achterhalen wat er aan preventie gedaan wordt.
Hieruit blijkt dat bij bijna 1 op de 5 ondernemingen (19%) niemand zich bezighoudt met preventie en het dus geen aandachtspunt is. Opvallend is ook dat bijna driekwart van de ondernemingen (74%) zeker weet dat zij de preventie op orde hebben of het grotendeels op orde hebben. Maar dat toch ruim de helft (52%) van de ondernemingen niet bekend is met wat er in de verzekeringsvoorwaarden en –clausules staat over preventie. Of dat ze er niet aan voldoen. Ze lopen hiermee het risico dat ze bij schade (een deel van) de kosten zelf moeten betalen.

Bij de ondernemingen waar preventie wel een aandachtspunt is, heeft 87% de preventie (grotendeels) op orde. En is 66% bekend met de preventiemaatregelen uit de voorwaarden en clausules. Deze ondernemers regelen de preventiemaatregelen in de meeste gevallen zelf (63%), laten het over aan een medewerker (11%) of besteden het uit aan een externe partij (4%).

Zicht preventieservice

Remco Baten, directeur zakelijk en particulier bij Zicht:
“Zonder goede preventiemaatregelen loopt de bedrijfscontinuïteit bij grote schades gevaar. Wij zien bijvoorbeeld veel bedrijfspanden waar goederen en pallets tegen de gevel staan. Volgens de clausule in de verzekering mag dit niet, omdat de kans op brandstichting hierdoor veel groter is. Bij brandschade krijg je dan geen vergoeding of wordt er een verhoogd eigen risico gehanteerd, met alle ellende en zorgen van dien. Hierdoor kan mogelijk de continuïteit van de onderneming in gevaar komen. Daarom bespreken wij met onze klanten ook altijd de preventiemaatregelen in de voorwaarden en clausules. Uit dit onderzoek blijkt dat de preventie toch niet altijd goed geregeld is. En dat is zonde, want je loopt dan niet alleen risico, je betaalt ook nog premie voor je verzekering terwijl dat misschien ‘voor niets’ is. Om onze klanten hierbij te helpen hebben we de Zicht preventieservice opgezet. Zo helpen we ze bij het vinden van de juiste partner om hun preventie op orde te krijgen.”

Over het onderzoek

We hebben onderzocht in hoeverre ondernemers bezig zijn met preventie. En of zij hun preventiemaatregelen op orde hebben. Aan het onderzoek deden 444 zakelijke klanten van Zicht mee. 63% van hen was mkb’er met 1-10 werknemers. De overige respondenten bestonden uit verenigingen/stichtingen, zzp’ers en mkb’ers met >10 werknemers. De onderzoeksresultaten hebben we in de vorm van een infographic verwerkt.

Weten of u aan alle preventiemaatregelen voldoet?

Vraag het uw adviseur.
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen