Circulair ondernemen, wat betekent dit?

Circulair ondernemen | MVO | duurzaam ondernemen

De consumptiemaatschappij – en dus de vraag naar grondstoffen voor bijvoorbeeld eten, elektrische apparaten en kleding – neemt wereldwijd sterk toe, terwijl (of misschien wel waardoor) het steeds slechter gaat met onze planeet. Om hier iets aan te doen werkt de overheid samen met het bedrijfsleven, kennisinstituten en natuur- en milieuorganisaties, overheden, vakbonden, financiële instellingen en andere maatschappelijke organisaties.

De belangrijkste doel hierbij is dat de Nederlandse economie in 2030 voor 50% circulair is.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Wat is circulair ondernemen?

De meeste ondernemingen besteden wel aandacht aan MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen): manieren om als bedrijf verantwoordelijkheid te dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden of vergrijzing. Maar is dat dan ook circulair ondernemen?

In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Het circulaire model gaat er namelijk vanuit dat de producten van nu, de grondstoffen zijn voor later. Met andere woorden: na gebruik kunnen de materialen waaruit een product bestaat opnieuw worden gebruikt. Afval bestaat hierdoor niet of nauwelijks.

Kortom: steeds zuiniger en slimmer omgaan met grondstoffen.

Wat levert circulair ondernemen op?

In het begin lijkt het wellicht een grote (financiële) uitdaging, maar het levert onder de streep veel goeds op:

 • U bent minder afhankelijk van schaarste in grondstoffen.
 • U heeft minder afval, dus ook minder kosten
 • U heeft draagt een steentje bij aan het milieu van nu en de toekomst door afname van de CO2-uitstoot.
 • U kunt nu de tijd nemen om deze transitie te doorlopen zonder opgejaagd te worden door de doelen van de overheid.
 • U kunt zich onderscheiden van concurrenten die niet op deze milieubewuste manier werken.
Circulair ondernemen - Zicht adviseurs

De overheid stimuleert

Tijdens Prinsjesdag 2020 is bekend gemaakt dat het kabinet 40 miljoen wil uittrekken voor het versnellen en opschalen van de circulaire economie. Het geld gaat onder meer naar concrete circulaire initiatieven van MKB’ers. Dit voorgenomen beleid moet nog wel goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.

Verder ondersteunt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland organisaties om de omslag te maken naar circulair ondernemen. Bijvoorbeeld door het verstrekken van subsidies, leningen, fiscaal voordeel en opdrachten.

Een voorbeeld uit de praktijk

De kringloopwinkels zijn natuurlijk een voorbeeld van circulaire economie. Nu mogen wij veel kringloopbedrijven bijstaan met ons advies. Het is mooi om te zien dat zij zich ook ontwikkelen op dit vlak. Samen met partners zoals Rijkswaterstaat, NVRD, Repaircafé en VNG realiseren ze ‘circulaire ambachtscentra’. Dit zijn plekken waar onnodig weggooien van materialen en grondstoffen wordt voorkomen en waar spullen en materialen een tweede leven krijgen. Een centrale plek in een gemeente waar bijvoorbeeld met het (technisch) onderwijs, met een sociale werkplaats, met milieustraten of met Repair Café’s samengewerkt wordt.

Inmiddels zijn in tientallen gemeenteprojecten opgestart. Misschien ook wel bij u in de buurt?

Wat heeft dit met mijn verzekeringen te maken?

Circulair ondernemen betekent vaak innovatief zijn. Hierbij worden werkprocessen binnen de onderneming aangepast om tot het gewenste resultaat te komen. Wijzigingen die consequenties kunnen hebben. Bespreek ze daarom goed met uw adviseur, zodat u een helder beeld heeft van eventuele bijbehorende risico’s én zodat de verzekeringsmaatschappij tijdig geïnformeerd kan worden.

Bent u een onderneming die van bestaande zaken nieuwe grondstoffen maakt?

Laten we samen kijken waar dit risico het beste te verzekeren is. Preventie speelt hierbij een belangrijke rol voor de uiteindelijke acceptatie. Weet dat er een aantal maatschappijen de krachten willen bundelen op dit gebied, om zo ook een bijdrage te kunnen leveren aan de circulaire economie.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat is de BedrijfsRisicoVerkenner?
  Met de BedrijfsRisicoVerkenner brengt Zicht adviseurs uw bedrijfsrisico’s in kaart. En geven we aan wat de eventuele financiële gevolgen daarvan kunnen zijn en welke maatregelen u daar tegen kunt nemen. Dit doen we bij bedrijven door heel Nederland in verschillende branches. Al onze jarenlange ervaring en kennis, hebben we gebundeld in de risicometer.
 • Voor wie is de BedrijfsRisicoVerkenner?
  De BedrijfsRisicoVerkenner kan worden toegepast bij bedrijven door heel Nederland in verschillende branches. Voor iedere ondernemer is de BedrijfsRisicoVerkenner zinvol. Soms kunnen we met enkele tips al direct een risicosituatie wegnemen.
 • Hoe werkt de BedrijfsRisicoVerkenner?
  Een zakelijk risicoadviseur met kennis van zaken bezoekt uw bedrijf en beoordeelt ter plekke alle risico’s. In een aantal stappen analyseert hij uw situatie en geeft hij u een gedegen en persoonlijk advies.