Inbraak – Hoe houdt u (cyber)criminelen buiten de deur?

Wist u dat er elke 3 minuten in Nederland een poging tot inbraak plaatsvindt? En niet alleen bij woningen; vooral bedrijfspanden op afgelegen of (deels) verlaten bedrijventerreinen of aan de rand van een terrein zijn een geliefd doelwit. En het gaat tegenwoordig niet alleen maar om fysiek materiaal of geld; digitale bedrijfsinformatie is ook erg geliefd.


3 tips

Heeft uw bedrijf een bedrijfswagen? Gereedschap? Apparatuur zoals laptops en tablets? En wat dacht u van gegevens van klanten? Allemaal interessant voor criminelen. Daarom is het verstandig om goede beveiligingsmaatregelen te treffen. Onze top 3 hierbij is:

1. Beveiliging van het pand

Het is verstandig uw pand zo optimaal mogelijk te beveiligen. Denk hierbij niet alleen aan hang- en sluitwerk, camera’s en alarmsystemen, maar spreek ook vreemden aan die rond uw pand snuffelen, registreer bezoekers en hanteer een goede sleuteladministratie. Vergeet bij uitbreiding van het pand ook niet het extra gedeelte te beveiligen.

2. Werk samen

Is uw bedrijfspand gevestigd op een bedrijventerrein, winkelstraat of in de buurt bij andere ondernemers? Spreek dan af om samen een oogje in het zeil te houden. Maak bijvoorbeeld een WhatsApp-groep aan en meld het als er iets verdachts gebeurt. Bedenk ook welke maatregelen jullie gezamenlijk kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan collectieve beveiliging zoals permanent cameratoezicht met kentekenherkenning.

3. Maak een datarisico-analyse

Naast uw fysieke pand en spullen moet u ook uw online bedrijf beveiligen. Bedrijfsgegevens en klantgegevens zijn immers ook een interessante buit. En de schade door een datalek is vaak groot. Niet alleen vanwege de consequenties van de schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), maar vergeet de reputatieschade ook niet. Maak daarom (eventueel samen met een ervaren online beveiligingsspecialist) een risicoanalyse. Geef hierbij aan welke onderdelen van uw bedrijfsvoering een potentieel risico voor cybercrime vormen. Denk aan desktops, laptops, smartphones en tablets, e-mail, internettoegang en databases. Er zijn nog meer dingen die u zelf kunt doen tegen cybercrime. Lees ons 4 stappenplan.

Aan de slag op basis van je risicoklasse

Brancheorganisaties en vakinhoudelijke experts hebben onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Dit is een online vragenlijst met 11 vragen die u kunt invullen om te zien welk risico uw bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten.


Zicht preventieservice

Voorkomen is beter dan genezen. Dat weet iedereen. Maar waar kunt u dat regelen? Die vraag krijgen wij regelmatig van onze klanten. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met verschillende landelijk opererende partijen die u hierbij kunnen helpen. Op het gebied van alarmsystemen en mistgeneratoren. Maar ook bijvoorbeeld preventieve maatregelen voor uw auto, taxaties en een cybersecurity check. Voor verschillende onderwerpen hebben we voor u speciale afspraken gemaakt. Wilt u meer weten over één of meer van deze onderwerpen? Neem dan een kijkje op de Zicht preventieservice

Cyber security scherm – Preventieservice – Zakelijk

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
664 beoordelingen
 • Cybercriminaliteit en -datalekken zijn een vorm van criminaliteit met ICT als middel. Maar ook als doelwit. U kunt hier ook slachtoffer van worden als u geen computer of internetaansluiting heeft. Het kan bijvoorbeeld ook via de computerchips die in de meeste telefoons en bankpassen zitten of een USB-stick die u verliest. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto's en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is strafbaar en wordt aangepakt door de politie en het Openbaar Ministerie.
 • Slechte beveiliging kan leiden tot een datalek en dat kan weer misbruik van de gelekte gegevens tot gevolg hebben. We spreken van een datalek als er een inbreuk is op de beveiliging. Met andere woorden: het gaat om de toegang tot persoonsgegevens of vernietiging, wijziging of vrijkomen van gegevens, zonder dat dat de bedoeling is van de betreffende organisatie. Het gaat dus niet alleen over het vrijkomen (lekken) van de gegevens, maar ook om de onrechtmatige verwerking van de gegevens.
 • Cybercriminaliteit kent vele vormen en is daarom moeilijk aan te pakken. Hieronder staan zes vormen die regelmatig voorkomen bij bedrijven.
  1. Hacken. Het platleggen of misbruiken van uw website of computernetwerk.
  2. Phishing. Met valse e-mails uw persoonlijke gegevens proberen los te krijgen.
  3. Ransomware. Nadat systemen en/of bestanden zijn geblokkeerd, wordt geld gevraagd om de computer weer te 'bevrijden'.
  4. Identiteitsfraude. Misbruiken van uw persoonlijke gegevens.
  5. DDoS-aanvallen. DDoS staat voor Distributed denial-of-service. Doordat een groot aantal computers een website of internetdienst opvraagt, raakt de server overbelast en is de website of dienst niet meer bereikbaar voor normale internetgebruikers.
  6. Menselijke fout. Maar vergeet een menselijke fout ook niet! Een medewerker kan, al dan niet opzettelijk, (een onderdeel van) een computersysteem of data die persoonsgegevens bevatten verliezen.