Belastingaangifte over het jaar 2022

Uw belastingaangifte staat weer klaar op de site van de Belastingdienst. Tot 1 mei 2023 kunt u aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2022. Wij zochten voor u uit waar u onder andere rekening mee moet houden.

Handige checklist > zo vergeet u niks

Wanneer moet u belastingaangifte doen?

Als u een bericht krijgt van de Belastingdienst bent u verplicht om aangifte te doen. In dit bericht staat de uiterste datum waarop de aangifte binnen moet zijn. Meestal is dit 1 mei. Heeft u geen bericht ontvangen? Dan kan het toch zijn dat u aangifte moet doen, bijvoorbeeld als u belasting moet bijbetalen. U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Blijkt daaruit dat u meer dan € 49,- belasting moet betalen? Dan bent u verplicht om aangifte te doen.

Tip! De berichten van de Belastingdienst vindt u ook in uw inbox op mijnoverheid.nl.

Belastingaangifte over het jaar 2022 – koppel achter laptop

Belangrijke data

Houd de volgende data in de gaten voor uw belastingaangifte:

 • 1 maart: Uw vooringevulde belastingaangifte staat klaar op de website van de Belastingdienst. Controleer deze goed!
 • 1 april: Doet u voor deze datum aangifte? Dan krijgt u voor 1 juli bericht over wat u terugkrijgt van de Belastingdienst. Of wat u bij moet betalen. Meestal is dit dan ook de definitieve aanslag.
 • 30 april: Laatste dag waarop u uitstel kunt aanvragen.
 • 13 juli : Heeft u geen bericht ontvangen van de Belastingdienst? Dan is dit de uiterste datum waarop u uw aangifte kunt indienen.

Maak een proefberekening

Ook als u geen aangifte hoeft te doen, kan het slim zijn om een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft aan dat zij de gegevens die u invult alleen gebruiken als u deze ook daadwerkelijk verstuurt.

Bij de proefberekening vult u gewoon het aangifteformulier in. Op het laatste scherm ziet u dan of u geld terugkrijgt. Zolang u niet op verzenden drukt, worden uw gegevens dus niet gebruikt. Is het bedrag dat u terugkrijgt lager dan € 16,-? Dan heeft het geen zin om aangifte te doen, de Belastingdienst keert dit namelijk niet uit. Moet u meer dan € 49,- terugbetalen? Dan bent u verplicht om aangifte te doen.

Aftrekposten

Het aantal aftrekposten is erg beperkt vergeleken met voorgaande jaren. Maar ze zijn er nog steeds, voor specifieke zorgkosten en voor giften. Studiekosten zijn vanaf 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar.

Zorgkosten

Zorgkosten die niet vergoed worden vanuit de zorgverzekering, komen in aanmerking als aftrekpost. U heeft wel te maken met een drempelbedrag. De hoogte hiervan hangt af van uw drempelinkomen. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien welke zorgkosten u kunt opgeven als aftrekpost.


Giften

De Belastingdienst maakt hierbij onderscheid tussen gewone giften en periodieke giften. Een gewone gift kunt u opgeven als aftrekpost, als deze meer dan 1% van uw verzamelinkomen is. Dit betekent meestal dat u heel wat moet schenken om daaraan te voldoen.

Tip! Schenkingen die u bijvoorbeeld over twee jaren verdeelt, kunt u ook in een jaar doen. Misschien dat u dan wel boven de drempel van 1% uitkomt.

Bij een periodieke gift geldt geen drempel. U mag dus het gehele bedrag als aftrekpost opgeven. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

Belastingaangifte over het jaar 2022.

 • U moet minstens vijf jaar hetzelfde bedrag schenken aan hetzelfde goede doel.
 • De gift moet worden vastgelegd. De Belastingdienst heeft hier een standaardformulier voor.
 • U moet kunnen aantonen dat u de gift heeft gedaan, bijvoorbeeld via uw bankafschrift.
 • De periodieke gift eindigt na uw overlijden.

Vanaf 1 januari 2023 mag een periodieke gift maximaal € 250.000,- per kalenderjaar zijn.

Tip

Pak uw belastingaangifte van het afgelopen jaar erbij. Zeker als er niet veel veranderd is. Dan is dit een heel handig hulpmiddel bij het controleren en invullen van uw aangifte over 2022.

Let op! U kunt dit jaar bij de Belastingdienst niet meer inloggen met alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw DigiD. U moet uw telefoonnummer koppelen aan uw DigiD. U krijgt dan een sms met een persoonlijke code die u gebruikt om in te loggen. U kunt ook inloggen met de DigiD-app.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
657 beoordelingen