Belastingaangifte over het jaar 2023

Uw belastingaangifte staat weer klaar op de site van de Belastingdienst. Tot 1 mei 2024 kunt u aangifte doen voor de inkomstenbelasting 2023. Wij zochten voor u uit waar u onder andere rekening mee moet houden.

Handige checklist > zo vergeet u niks

Wanneer moet u belastingaangifte doen?

Als u een bericht krijgt van de Belastingdienst bent u verplicht om aangifte te doen. In dit bericht staat de uiterste datum waarop de aangifte binnen moet zijn. Meestal is dit 1 mei. Heeft u geen bericht ontvangen? Dan kan het toch zijn dat u aangifte moet doen:

 • heeft u recht op regelingen die afhangen van uw inkomen, zoals zorg- of huurtoeslag? En heeft u, uw fiscaal partner, of uw minderjarige kind vermogen? En was uw vermogen op 1 januari 2023 meer dan €33.748,- (met fiscaal partner € 67.496,-)? Dan bent u verplicht om aangifte te doen.
 • als u belasting moet bijbetalen. U kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst. Blijkt daaruit dat u meer dan € 52,- belasting moet betalen? Dan bent u verplicht om aangifte te doen.

Tip! De berichten van de Belastingdienst vindt u ook in uw inbox op mijnoverheid.nl.

Belangrijke data

Houd de volgende data in de gaten voor uw belastingaangifte:

 • 1 maart: uw vooringevulde belastingaangifte staat klaar op de website van de Belastingdienst. Controleer deze goed!
 • 1 april: doet u voor deze datum aangifte? Dan krijgt u voor 1 juli bericht over wat u terugkrijgt van de Belastingdienst. Of wat u bij moet betalen. Meestal is dit dan ook de definitieve aanslag.
 • 30 april: laatste dag waarop u uitstel kunt aanvragen.
 • 1 mei: op deze dag moet uw belastingaangifte binnen zijn. Let op: staat er in uw aangiftebrief een andere datum? Dan moet uw aangifte vóór die datum binnen zijn.  U kunt ook tot uiterlijk deze datum uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.
 • 1 september: heeft u uitstel aangevraagd voor uw aangifte? En is uw uitstel bevestigd door de Belastingdienst? Dan moet u uw aangifte voor deze datum indienen.

Drie manieren om belastingaangifte te doen

1. Aangifte via Mijn Belastingdienst

U kunt uw belastingaangifte online doen via Mijn Belastingdienst. Hiervoor heeft u wel uw DigiD nodig.

2. Aangifte via de aangifte-app

Tegenwoordig kunt u uw belastingaangifte ook via de aangifte-app doen via uw telefoon of tablet. Hiervoor heeft u ook uw DigiD nodig. Maar let op: u kunt via de aangifte-app geen gegevens aanpassen. Moet u uw gegevens aanpassen? Doe dat dan online via Mijn Belastingdienst.

Doet u via de app aangifte voor uzelf en uw fiscale partner? Dan moet uw partner de DigiD app ook downloaden op zijn of haar telefoon. Het is niet mogelijk om de DigiD app op dezelfde telefoon voor verschillende personen te gebruiken.

3. Aangifte op papier

Wilt u geen digitale aangifte doen? Dan kunt u deze ook nog steeds op papier invullen. Hiervoor vraagt u een papieren aangifteformulier aan via de BelastingTelefoon (0800–0543). U heeft geen DigiD nodig.

Belastingaangifte over het jaar 2022 – ouder stel achter laptop

Heeft u AOW en één of meerdere kleine pensioenen? Dan is de kans groot dat u geld terugkrijgt

Als u de AOW-leeftijd bereikt, heeft u recht op zogenaamde heffingskortingen. Dit zijn in feite kortingen op uw belasting. Krijgt u meerdere uitkeringen? Dan kan het zijn dat u de heffingskortingen niet helemaal gebruikt. Dat is jammer, want hierdoor laat u (belasting)geld liggen. Dit geld kunt u terugkrijgen door belastingaangifte te doen. U kunt snel en gemakkelijk zien of u geld terugkrijgt door een proefberekening te maken.

Belastingaangifte doen inkomstenbelasting – Particulier

Maak een proefberekening

Ook als u geen aangifte hoeft te doen, kan het slim zijn om een proefberekening te maken op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst geeft aan dat zij de gegevens die u invult alleen gebruiken als u deze ook daadwerkelijk verstuurt.

Bij de proefberekening vult u gewoon het aangifteformulier in. Op het laatste scherm ziet u dan of u geld terugkrijgt. Zolang u niet op verzenden drukt, worden uw gegevens dus niet gebruikt. Is het bedrag dat u terugkrijgt lager dan € 17,-? Dan heeft het geen zin om aangifte te doen, de Belastingdienst keert dit namelijk niet uit. Moet u meer dan € 52,- terugbetalen? Dan bent u verplicht om aangifte te doen.

Tip!

Pak uw belastingaangifte van het afgelopen jaar erbij. Zeker als er niet veel veranderd is. Dan is dit een heel handig hulpmiddel bij het controleren en invullen van uw aangifte over 2023.

Hulp nodig bij het doen van uw belastingaangifte?

Belastingaangifte doen is voor veel mensen niet makkelijk. U kunt hier daarom op verschillende manieren hulp bij krijgen.

Een familielid of bekende

Het kan fijn zijn als er even iemand met u meekijkt. Denk bijvoorbeeld aan een familielid of een vriend. Let er wel op dat u uw DigiD niet uit handen geeft. Vraag een DigiD-machtiging aan. Deze machtigingscode is meerdere jaren geldig.

Hulp van de Belastingdienst

U kunt bij de Belastingdienst op verschillende manieren hulp aanvragen:

 • Een videogesprek
 • Via de BelastingTelefoon (0800-0543). Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag tot 17.00 uur
 • Een afspraak op een belastingkantoor
 • Bellen via een gebarentolk of tekst

De bibliotheek

Veel bibliotheken bieden ook hulp bij belastingaangifte. U ziet hier welke bibliotheken deze hulp aanbieden.

Maatschappelijke organisaties

Er zijn ook verschillende maatschappelijke organisaties die u kunnen helpen bij uw belastingaangifte. Denk hierbij aan vak- en ouderenbonden. U moet vaak wel lid zijn van de bond. En soms rekenen zij hier een kleine vergoeding voor.

Heeft u een belastingaanslag gekregen waarop u geld terugkrijgt?

Dan krijgt u dit binnen één week nadat u de aanslag heeft ontvangen op uw rekening. Heeft u na een week uw geld nog niet binnen? Controleer dan wat er aan de hand kan zijn. Misschien heeft de Belastingdienst een verkeerd rekeningnummer van u.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
646 beoordelingen