Belastingaangifte over het jaar 2021. Wat is er veranderd?

Elk jaar verandert de belastingaangifte. Ook dit jaar. Toch blijven ook veel zaken hetzelfde. Gaat u uw aangifte invullen? Dan is het verstandig uw belastingaangifte (IB-aangifte) van vorig jaar erbij te nemen. Dit is een goede leidraad bij het invullen van de belastingaangifte over 2021.

De belangrijkste wijzigingen in de belastingaangifte 2021

1. Tarief eerste schijf verlaagd

Het belastingtarief in de eerste schijf is verlaagd. Mensen tot de AOW-leeftijd betalen nu 37,1% (was 37,35%) in de eerste schijf. De eerste schijf loopt tot € 68.508,-.

Mensen met AOW gaan in de eerste schijf ook minder betalen. Over 2021 is het tarief 19,2%, dit was 19,45%. Vaak is deze verlaging al verwerkt in uw maandelijks inkomen. Dus in uw aangifte gaat u hier niet veel van merken.

2. Veel heffingskortingen zijn aangepast in uw voordeel

Een ander financieel voordeel haalt u uit de hogere heffingskorting. Ook dit ziet u waarschijnlijk niet terug in uw belastingaangifte. Werkgevers en uitkeringsinstanties (AOW) verrekenen dit voordeel namelijk al via uw salarisstrook of uw AOW-uitkering. U heeft dan wel elke maand al een hoger nettobedrag ontvangen.

3. Veel spaarders gaan er fors op vooruit

De vooruitgang op het vlak van de vermogensrendementsheffing heeft te maken met de verhoging van de vrijstelling. In 2020 hoefde u geen heffing te betalen over vermogen tot € 30.846,-. Over 2021 betaalt u over de eerste € 50.000,- geen vermogensbelasting. En voor fiscale partners is dat het dubbele.

Daar staat tegenover dat de belastingpercentages boven de vrijstelling wel stijgen. Ze lopen voor 2021 op van 0,59% tot maximaal 1,76%. Het percentage dat voor u geldt, is afhankelijk van de hoogte van uw vermogen. De meeste Nederlanders betalen uiteindelijk minder vermogensbelasting.

4. Uw belastingaangifte en crypto

Steeds meer Nederlanders beleggen in cryptomunten, zoals de bitcoin. Als u deze bezit moet u deze opgeven in Box 3. De waarde die u moet aanhouden per cryptomunt is de koers van 1 januari 2021 (peildatum). Het gaat dan om de munten die u op 1 januari 2021 bezat. Koopt u later in het jaar cryptomunten? Dan hoeft u deze niet mee te nemen in uw IB-aangifte.

Hoewel de belastingdienst uw portefeuillegegevens kan opvragen bij uw handelsplatform, is de waarde van uw cryptomunten waarschijnlijk nog niet vooraf ingevuld. Dit moet u dus zelf invullen.

Let op! Heeft u minderjarige kinderen die in crypto beleggen? Dan moet u hun portefeuille ook meenemen in uw aangifte.

Checklist ‘snel aangifte doen over 2021’

De uiterste datum waarop u aangifte moet doen staat in uw aangiftebrief. Waarschijnlijk staat daar uiterlijk 30 april 2022. Als u vóór 1 april aangifte doet, krijgt u vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Voordat u begint met de aangifte is het handig een aantal documenten klaar te leggen.

Checklist 'snel aangifte doen' > online invullen of printen

Waar moet u vooral op letten? | Belastingaangifte 2021

  • Kijk of spaarsaldi en inkomensgegevens al zijn ingevuld. En of ze kloppen. Dit is soms niet het geval. Dus goed vergelijken met uw eigen gegevens. Vergeet u bijvoorbeeld een bepaalde spaarrekening op te geven? Dan kunt u daar een boete voor krijgen.
  • Heeft u bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van uw huis? En is het bezwaar toegekend? Controleer dan goed of de Belastingdienst de goedgekeurde waarde heeft overgenomen.
  • Aftrekposten zijn vaak niet vooraf ingevuld. En dat kan geld schelen. Bijvoorbeeld als u giften heeft gedaan aan een goed doel. Of als u zorgkosten heeft gemaakt die aftrekbaar zijn. Of als u geld heeft geleend bij een familielid.
  • Doet u samen met uw partner aangifte? Dan moet u in het verdeelscherm beide inkomens, vermogen en aftrekposten verdelen. Vaak wordt er op het laatste moment nog iets gewijzigd in de aangifte. Kijk dan opnieuw naar de verdeling!

TIP

Vanaf 1 maart kunt u belastingaangifte doen. In de eerste weken voert de Belastingdienst nog vaak correcties door op de online aangifte. Wacht daarom 2 weken voordat u aangifte doet. De ‘kinderziektes’ zijn dan uit het programma.

TIP

Bent u niet in de gelegenheid vóór 1 mei belastingaangifte te doen? Vraag dan uitstel aan. U kunt tot 1 november uitstel krijgen. Hierdoor voorkomt u een eventuele boete van € 385,- voor een te late aangifte van de inkomstenbelasting.

Zelf controleren!

De Belastingdienst vult vooraf al veel gegevens voor u in. Dit maakt het doen van belastingaangifte een stuk makkelijker. Maar let op: u bent zelf nog steeds verantwoordelijk voor de juistheid van deze gegevens. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ongeveer 2% van de Nederlanders fouten vond in de vooraf ingevulde aangifte. Controleer daarom goed en pas eventueel aan.

Wat zijn belangrijke data voor u?

1 maart

Vanaf deze datum zijn veel van uw gegevens alvast ingevuld door de Belastingdienst. Elk jaar doen heel veel mensen direct op 1 maart belastingaangifte, met als gevolg dat de servers (tijdelijk) niet bereikbaar zijn. Houd daar rekening mee.

1 april

Doet u vóór deze datum aangifte? Dan krijgt u uiterlijk 30 juni bericht van de Belastingdienst.

Klaar voor uw belastingaangifte 2021?

30 april

Dit is de laatste dag waarop u aangifte kunt doen. Let er wel op dat het ook de laatste dagen vaak erg druk is op de site van de Belastingdienst. Doe de aangifte daarom altijd eerder. Dit is ook de laatste dag waarop u uitstel kunt vragen.

31 augustus

Dit is de uiterste datum waarop uw belastingaangifte binnen moet zijn. U moet dan natuurlijk wel vooraf uitstel hebben gevraagd.
Doet u te laat aangifte? Dan staat daar een boete op van € 385,-.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijke contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
590 beoordelingen