Verbouwen? Voorkom conflicten!

Verbouwen en verduurzamen. Veel huiseigenaren en aannemers zijn er druk mee. Hiermee stijgt ook het aantal bouwconflicten met aannemers en beunhazen. Rechtsbijstandverzekeraars zien twee keer zo veel conflicten vergeleken met enkele jaren geleden. Hoe verkleint u de kans op zo’n bouwconflict en wat kunt u doen als het dan toch misgaat?


Wat zijn de oorzaken van bouwconflicten met aannemers?

De bouwkosten

Deze zijn enorm gestegen. Aannemers zagen deze kostenstijging niet aankomen en hebben die dan ook niet meegenomen in hun contracten. Het gevolg is dat ze het werk vaak niet meer kunnen of willen uitvoeren voor de afgesproken prijs.

Meer beunhazen

De grote vraag naar aannemers drijft natuurlijk de prijs op. Dit zorgt ervoor dat ook andere partijen zich aanbieden voor verbouwingen. Vaak net onder de prijs van een professionele aannemer. Later blijkt dan vaak dat goedkoop ook duurkoop is. En de kwaliteit van het afgeleverde werk vaak onvoldoende is.

Conflict tijdens verbouwing – Rechtsbijstandverzekering – Particulier

Aannemers komen om in het werk

Door de grote vraag ligt er een enorme druk bij aannemers om op tijd hun werk op te leveren. Daardoor worden projecten sneller en onder grote druk afgewerkt. Dit vergroot de kans op fouten.

Tip! Tijdens een verbouwing liggen er vaak heel veel spullen en dure bouwmaterialen rondom het huis. Zorg dat u deze in huis bewaart of in een afgesloten ruimte. Bij diefstal moet er namelijk altijd sprake zijn van inbraakschade. Anders is het niet verzekerd op uw inboedelverzekering.

Stel dat aan het verbouwen is – Rechtsbijstandverzekering – Particulier

Wat kunt u doen om de kans op een bouwconflict te verkleinen?

Een brandend huis kunt u niet verzekeren. Bij conflicten geldt hetzelfde. Heeft u dus verbouwplannen? Sluit dan op tijd een rechtsbijstandverzekering af met in ieder geval de dekking ‘wonen’. Doe dit voordat u het contract tekent of begint met de verbouwing.

Een rechtsbijstandverzekering is een fijne geruststelling. Maar u wilt een conflict natuurlijk het liefst voorkomen. Met de volgende tips verkleint u de kans op een conflict:

  • Leg alle afspraken en specificaties op papier vast. Dat begint bij de opdracht zelf, waarin alle werkzaamheden en prijzen staan. Let daarbij op of de prijzen in- of exclusief btw zijn. Leg ook alle tussentijdse afspraken vast die u met uw aannemer maakt. Het klinkt heel logisch, maar toch gebeurt het vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de opdrachtgevers mondeling afspraken maakt. Doe dat dus nooit, leg alles vast op papier! Bewaar ook alle mails, appjes etc. En bevestig de afspraken die u maakt.
  • Houd het bouwproces goed in de gaten en zorg voor een goede communicatie met uw aannemer. Goed om te weten: uw aannemer moet u tijdig informeren over onvoorziene prijsverhogingen of meerwerk.
  • Kies een betrouwbare aannemer. Recensies kunnen daarbij helpen. Misschien heeft u mensen in uw omgeving die al hebben samengewerkt met de aannemer. Kijk ook of de aannemer een eigen website heeft en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het is ook goed om te controleren of de aannemer een construction allrisk (CAR) verzekering heeft. Deze verzekering dekt schades die de aannemer tijdens de verbouwing veroorzaakt.

Tip! Is uw verbouwing klaar? Bel ons dan! Uw nieuwe woning is meer waard geworden. Dit betekent dat uw woonhuisverzekering moet worden aangepast, zodat u weer goed bent verzekerd.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijke contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
644 beoordelingen