Verschuiving pensioenrichtleeftijd

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar, wat zijn de gevolgen?

De gemiddelde levensverwachting neemt nog steeds toe. Hierdoor verschuift de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Als gevolg hiervan is per 1 januari 2018 ook de pensioenrichtleeftijd  naar 68 jaar gegaan. De pensioenrichtleeftijd is een van de uitgangspunten voor het bepalen van de fiscaal maximale pensioenregeling.
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar, download onze gratis vraag en antwoord

Vanaf 1 januari 2018 is de pensioenrichtleeftijd 68 jaar. Wat betekent dit voor u als werkgever en voor uw werknemers? Lees meer hierover in de vraag en antwoord. Meer weten? Maak een afspraak met een pensioenadviseur via: 070-338 30 06.
Verschuiving pensioenrichtleeftijd - Zicht adviseurs
Pensioenakkoord: wat betekent het voor u als werkgever?

Pensioen Update special

Lees alle achtergrondinformatie over de verschuiving van de pensioenrichtleeftijd in onze Pensioen Update.

 • Wat zijn de wijzigingen in de pensioenopbouw?
 • Welke beleid kiest uw pensioenuitvoerder?
 • Hoe kan Zicht u helpen?
Verschuiving pensioenrichtleeftijd - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Is pensioencommunicatie aan werknemers verplicht?
  Ja, als werkgever wordt van u verwacht dat u uw werknemers goed informeert. Dit staat in de Pensioenwet. Deze verplichtstelling tot communiceren richting de werknemers wordt momenteel binnen de overheid nog zwaarder gemaakt.
 • Moeten alle werknemers zijn aangemeld in de pensioenregeling?¬†
  Ja, maar in de praktijk gebeurt het nog wel eens dat bedrijven hun werknemers niet allemaal hebben aangemeld. Bijvoorbeeld omdat de werkzaamheden van het bedrijf zijn veranderd of omdat de bepalingen van een pensioenfonds zijn gewijzigd. Maar ook onbekendheid kan een reden zijn.
 • Wat is een cao- of BPF-check?
  Heeft u uitbreidingsplannen of gaat u nieuwe diensten aanbieden? Dit zijn soms kleine wijzigingen met een groot gevolg. Misschien valt u als bedrijf na de wijziging wel onder de verplichting van een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Dit brengt verplichtingen en gevolgen met zich mee voor uw pensioenregeling. Ook in een cao kunnen bepalingen staan die van invloed zijn op de pensioenregeling. Bijvoorbeeld over de verplichte aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds. Of een BPF op u van toepassing is (de werkingssfeer van een BPF), is vastgelegd in de statuten. Daarin is opgenomen voor welke bedrijfsactiviteiten een werkgever verplicht onder de werkingssfeer van het BPF valt.