Noodweer op vakantie

Mooi weer tijdens de vakantie: dat wil iedereen. Maar we weten dat het ook wel eens kan tegenvallen. Slecht weer is vervelend, maar noodweer kan echt hele grote gevolgen hebben. Helaas overkomt dat elk jaar wel een aantal vakantiegangers. Wat als u tijdens de vakantie te maken krijgt met noodweer? Hoe zit het dan met de verzekering?

Zoë helpt u graag verder

De reisverzekering en annuleringsverzekering

De reisverzekering vergoedt schade aan spullen en personen. Als u medische kosten maakt, bijvoorbeeld. Of als uw bagage kwijtraakt. De annuleringsverzekering kunt u als extra dekking meeverzekeren op uw reisverzekering. Deze verzekering vergoedt de vakantiekosten als u niet op vakantie kunt. Of als u uw vakantie tussentijds moet afbreken. Bij noodweer kunt u met beide verzekeringen te maken krijgen.

Schade aan uw tent door noodweer

Stel: u staat u op de camping in Italië en u wordt getroffen door een enorme hagelstorm. Hierdoor is uw tent onbruikbaar geworden. Ook de spullen die in uw tent stonden kunt u niet meer gebruiken. De schade wordt dan gedekt vanuit de reisverzekering.

Uw auto, caravan of camper beschadigd door noodweer?

Heeft u schade aan uw auto, caravan of camper? Dan is deze schade niet verzekerd op de reisverzekering, maar op de auto-, caravan- of camperverzekering. Het hangt af van de dekking of de schade door noodweer wordt vergoed. Hagelschade wordt bijvoorbeeld vergoed als u een casco-dekking heeft afgesloten.

Tip!

In de zomer, zeker in Noord-Italië, kunnen enorme hagelbuien voorkomen. Ziet u zo’n bui aankomen? Bescherm uw auto of caravan dan door er luchtbedden op te leggen. Leg er een zeil overheen en maak het vast. Schade voorkomen is nog altijd het beste!

Medische kosten door noodweer

Als er iemand gewond raakt door noodweer, dan worden de medische kosten vergoed vanuit uw zorgverzekering. U krijgt dan een vergoeding voor kosten op basis van het Nederlands prijsniveau. Vallen de kosten hoger uit? Dan betaalt u de extra kosten zelf. Behalve als u de dekking ‘medische kosten’ heeft afgesloten op uw reisverzekering.

Wat als ik mijn vakantie moet afbreken?

Weersomstandigheden zijn geen geldige reden om een reis te annuleren. Dus wilt u eerder naar huis door slecht weer? Of ziet u voor vertrek al dat het slecht weer wordt op uw vakantiebestemming? Dat zijn geen geldige annuleringsredenen. Als het hotel of de camping onder water staan, dan kunt u natuurlijk geen gebruik maken van de accommodatie. Dat is een geldige reden om te annuleren en uw geld terug te krijgen.

Wordt u geëvacueerd?

Is de schade zo groot dat u geëvacueerd moet worden? Dan worden de kosten die daarbij horen vergoedt door de reisverzekering. Denk bijvoorbeeld aan de kosten omdat u tijdelijk in een hotel moet overnachten. Of als u langer moet blijven, omdat de wegen onbegaanbaar zijn geworden.

Noodweer op vakantie

Het Calamiteitenfonds

U kunt bij het Calamiteitenfonds terecht als de reisverzekering niet (volledig) uitkeert bij schade door een natuurramp. U moet dan wel uw vakantie geboekt hebben bij een organisatie die is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Zij regelen dan een vergoeding voor de extra kosten.

Tip!

Krijgt u tijdens de vakantie te maken met schade door noodweer? Bel dan eerst de alarmcentrale van uw verzekering. Zij kunnen zien waar u wel en niet voor verzekerd bent. En zij kunnen zaken als vervoer of vervangend verblijf voor u regelen in dit soort situaties.

Zicht alarmcentrale tip: sla op in uw contacten +31 (0) 20 651 51 51

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen
  • Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
  • Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
  • Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
  • Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
  • De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.