Risico inventarisatie en evaluatie

RI&E en je zakelijke verzekeringen | blog


Als zakelijk risicoadviseur krijg ik regelmatig vragen over de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E). De RI&E is wettelijk verplicht voor alle werkgevers. Dat staat in de Arbowet. Maar het naleven en up-to-date houden van de RI&E is ook van belang van bij een aantal zakelijke verzekeringen. Er zijn namelijk risico’s  als deze niet goed op orde is. Hier leg ik je graag wat over uit.

Wat is een RI&E?

In de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) breng je in kaart welke risico’s werknemers lopen bij hun werkzaamheden. In het bijbehorende plan van aanpak geef je aan hoe je deze risico’s gaat aanpakken.
Christiaan Henniger - Zicht adviseurs
Door:
Christiaan Henniger

adviseur inkomen |
registeradviseur duurzame inzetbaarheid (RADI)
Deel via:

Wettelijk verplicht

De RI&E is niet alleen praktisch, maar het is ook wettelijk verplicht. Iedere werkgever moet een RI&E opstellen. Of je de RI&E ook moet laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige of arbodienst hangt af van de grootte van het bedrijf en het soort RI&E-instrument dat werd gebruikt.

Wat levert een RI&E op?

Uit onderzoek blijkt dat investeringen in een veilige en gezonde werkplek niet alleen kosten besparen door bijvoorbeeld minder ziekteverzuim, maar ook bijdragen aan  medewerkerstevredenheid, productiviteit en  bedrijfscontinuïteit.

Bij welke zakelijke verzekeringen is de RI&E van belang?

De RI&E speelt een rol bij:

Verzekeringsmaatschappijen gaan ervan uit dat je je als bedrijf aan de wet houdt. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je een RI&E hebt, maar ook dat je deze naleeft en actueel houdt. Als je dit niet doet, dan loop je risico’s bij de dekking van je verzekeringen.
RI&E en zakelijke verzekeringen

Niet of beperkt uitkeren bij schade

Een belangrijk risico is het niet of beperkt uitkeren bij schade. Stel dat je bij een bedrijfsongeval als werkgever aansprakelijk bent. In dat geval kan de verzekeringsmaatschappij controleren in hoeverre de RI&E actueel is en is nageleefd. Als dit niet in orde is zal de verzekeringsmaatschappij beperkt of zelfs niet uitkeren op je aansprakelijkheidsverzekering.

RI&E en verzekeringsvoorwaarden

Maar ook vooraf, bij het aangaan van de verzekering,  kun je al te maken krijgen met de RI&E. In sommige verzekeringsvoorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekering staan bepalingen dat je een verhoogd eigen risico hebt voor bijvoorbeeld RSI-klachten als de RI&E hier niet voldoende wordt nageleefd.

Wanneer moet ik de RI&E aanpassen?

Je moet ervoor zorgen dat de RI&E up-to-date blijft. Vinden er grote veranderingen plaats in de organisatie, zoals een verhuizing, nieuwe werkzaamheden of de aanschaf van een nieuwe machine, dan moet je een nieuwe RI&E opstellen.

Vraag je zakelijk adviseur

Ook hebben dit soort wijzigingen gevolgen voor je zakelijke verzekeringen. Informeer dus ook je zakelijke adviseur, dan kijken we samen wat de gevolgen zijn.
Advies nodig over je zakelijke verzekeringen?
vraag een vrijblijvend gesprek aan

Meer weten over het opstellen of andere vragen over RI&E?

Je kan hiervoor terecht bij het Steunpunt RI&E. Bedrijven, branches en andere stakeholders kunnen hier terecht met al hun vragen over de RI&E-verplichting en het opstellen van hun RI&E.

Hulp nodig bij het in kaart brengen van jouw risico’s?

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Ook interessant
Veelgestelde vragen
 • Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? 
  U stoot de vissenkom om op de balie en het water loopt in de telefooncentrale onder de balie. Het bedrijf kan een dag niet meer bellen of gebeld worden. Of: uw werknemer loopt letselschade op door een machine. Op zulke momenten is het goed om te weten dat uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering de financiële schade vergoedt.
 • Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
  Nee, dit is geen verplichte verzekering. We raden u wel aan om deze verzekering af te sluiten, omdat de kosten als u aansprakelijk gesteld wordt voor een schade hoog kunnen oplopen. U kunt tot maximaal € 2.500.000,- aansprakelijk gesteld worden.
 • Waarom zou ik kiezen voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering via Zicht adviseurs?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een verzekering die het best bij uw wensen past. Wij zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.