Brandpreventie rieten dak – 5 tips

Een rieten dak heeft een groter risico om in brand te vliegen dan bijvoorbeeld een pannendak. Maar ook bij rieten daken zijn er op dit gebied positieve ontwikkelingen. Veruit de belangrijkste is het niet meer ‘los’ dekken van het riet. In plaats daarvan wordt riet steeds vaker aangebracht op gesloten platen. Het zogenaamde schroefdak. Hierdoor ontstaat er een afgesloten dak, waardoor er van onderuit bij brand geen zuurstof wordt aangetrokken. De kans op een uitslaande brand verkleint hierdoor aanzienlijk. Daarnaast kunt u zelf een aantal dingen doen om de brandveiligheid van uw rieten dak te vergroten.

Zoë helpt u graag verder

1. Onderhoud uw rieten dak

Door goed onderhoud (mos verwijderen, gaten opvullen) kunt u voorkomen dat er zwakke plekken ontstaan in uw dak. Laat uw rieten dak daarom goed onderhouden en regelmatig schoonmaken.

 

2. Zorg voor blusmaterialen

Het is mogelijk om sprinklerinstallaties te laten installeren op uw dak. Maar dit is een kostbaar verhaal. Zorg in ieder geval dat u goede brandblussers in huis heeft.

3. Laat uw rieten dak impregneren

U kunt uw rieten dak impregneren met een brandvertragende coating. De kans op brand van buiten wordt daarmee verkleind. Ontstaat de brand in huis? Dan biedt deze coating geen bescherming. Impregneren van een rieten dak moet wel om de ca. 5 jaar (opnieuw) gebeuren. Het is verstandig bij uw rietdekkersbedrijf te informeren. De meeste coatings hebben tegenwoordig geen nadelige werking op het riet.

 

4. Check uw open haard

Heeft u een open haard? Zorg dan dat u deze regelmatig schoonmaakt, zeker als u een rieten dak heeft. Plaats ook een vonkenvanger op het rieten dak. Beide maatregelen zijn meestal vereist vanuit de woonhuisverzekering.

5. Let op bij droogte en harde wind

In sommige weersituaties is er een groter risico op brand. Een combinatie van langere droogte en harde wind is extra gevaarlijk voor rieten daken. Dit kan ook in de winter zijn. Wat kunt u dan doen:

  • Gebruik de open haard of houtkachel niet.
  • Laat de barbecue even staan. Wilt u hem toch gebruiken? Hou dan voldoende afstand tot de woning.
  • Verbrand geen afval tijdens dit weer, zeker geen papier. Dit vliegt heel makkelijk de lucht in.
  • Let ook goed op wat er in de omgeving van uw woning gebeurt. Maak eventueel afspraken met de buren over het verbranden van afval en dergelijke.
Man hand riet – Woonhuisverzekering – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
644 beoordelingen
  • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van woonhuisverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een opstalverzekering die het beste bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
  • U kunt onderverzekering voorkomen door het invullen van de herbouwwaardemeter. Als de uitkomst hiervan op uw polis wordt aangetekend, keert de verzekeringsmaatschappij voor vijf jaar lang altijd de daadwerkelijke schade uit en heeft u de garantie dat u niet onderverzekerd bent.
  • Het eigen risico is bij elke verzekeringsmaatschappij anders. Bij stormschades heeft u altijd een eigen risico.