Brandpreventie rieten dak – 5 tips

Een rieten dak heeft een groter risico om in brand te vliegen dan bijvoorbeeld een pannendak. Maar ook bij rieten daken zijn er op dit gebied positieve ontwikkelingen. Veruit de belangrijkste is het niet meer ‘los’ dekken van het riet. In plaats daarvan wordt riet steeds vaker aangebracht op gesloten platen. Het zogenaamde schroefdak. Hierdoor ontstaat er een afgesloten dak, waardoor er van onderuit bij brand geen zuurstof wordt aangetrokken. De kans op een uitslaande brand verkleint hierdoor aanzienlijk.

088-020 93 03 of app 06-512 076 88

Daarnaast kunt u zelf een aantal dingen doen om de brandveiligheid van uw rieten dak te vergroten.

1. Onderhoud uw rieten dak

Door goed onderhoud (mos verwijderen, gaten opvullen) kunt u voorkomen dat er zwakke plekken ontstaan in uw dak. Laat uw rieten dak daarom goed onderhouden en regelmatig schoonmaken.

2. Zorg voor blusmaterialen

Het is mogelijk om sprinklerinstallaties te laten installeren op uw dak. Maar dit is een kostbaar verhaal. Zorg in ieder geval dat u goede brandblussers in huis heeft.

Man hand riet – Woonhuisverzekering – Particulier

3. Laat uw rieten dak impregneren

U kunt uw rieten dak impregneren met een brandvertragende coating. De kans op brand van buiten wordt daarmee verkleind. Ontstaat de brand in huis? Dan biedt deze coating geen bescherming. Impregneren van een rieten dak moet wel om de ca. 5 jaar (opnieuw) gebeuren. Het is verstandig bij uw rietdekkersbedrijf te informeren. De meeste coatings hebben tegenwoordig geen nadelige werking op het riet.

4. Check uw open haard

Heeft u een open haard? Zorg dan dat u deze regelmatig schoonmaakt, zeker als u een rieten dak heeft. Plaats ook een vonkenvanger op het rieten dak. Beide maatregelen zijn meestal vereist vanuit de woonhuisverzekering.

5. Extra goed opletten

In sommige weersituaties is er een groter risico op brand. Een combinatie van langere droogte en harde wind is extra gevaarlijk voor rieten daken. Dit kan ook in de winter zijn. Wat kunt u dan doen:

 • Gebruik de open haard of houtkachel niet.
 • Laat de barbecue even staan. Wilt u hem toch gebruiken? Hou dan voldoende afstand tot de woning.
 • Verbrand geen afval tijdens dit weer, zeker geen papier. Dit vliegt heel makkelijk de lucht in.
 • Let ook goed op wat er in de omgeving van uw woning gebeurt. Maak eventueel afspraken met de buren over het verbranden van afval en dergelijke.
Vuurkorf – Woonhuisverzekering – Particulier

Woonhuisverzekering afsluiten?

Neem contact op > Vrijblijvend advies en offerte

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
592 beoordelingen
 • Hoe weet ik of mijn alarmsysteem is aangesloten op het ISDN-netwerk van KPN?
  Als uw alarmsysteem is aangesloten op het ISDN-netwerk van KPN, zal de display van uw alarmsysteem een foutmelding tonen vanaf 1 april 2022. Dat wilt u natuurlijk liever voor zijn. Op de factuur van uw beveiligingsbedrijf kunt u zien of uw systeem gebruik maakt van ISDN. Is uw alarmsysteem niet aangesloten op ISDN? Dan hoeft u niets te doen.
 • ISDN werkt vanaf 1 april niet meer. Wat betekent dat voor mijn alarmsysteem en verzekering?
  Als uw alarmsysteem is aangesloten op het ISDN-netwerk, wordt via dat netwerk een melding naar de alarmcentrale gestuurd als uw alarmsysteem afgaat. Vanaf 1 april schakelt KPN dit netwerk uit. En gaat er dus geen melding meer naar de alarmcentrale. Omdat uw installatie daarmee niet meer aan de eisen van uw verzekering voldoet, heeft u geen dekking meer voor diefstal.
 • Mijn alarmsysteem maakt nog gebruik van ISDN. Wat moet ik nu doen?
  Neem contact op met uw (gecertificeerde) beveiligingsbedrijf om hen de alarminstallatie zo snel mogelijk aan te laten passen. Als u dit niet doet, gaat er geen signaal naar de alarmcentrale als uw alarmsysteem afgaat. En heeft u in geval van inbraak geen dekking.
 • Waarom zou ik via Zicht adviseurs mijn opstalverzekering afsluiten?
  Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van woonhuisverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een opstalverzekering die het beste bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Hoe krijg ik garantie tegen onderverzekering op mijn opstalverzekering?
  U kunt onderverzekering voorkomen door het invullen van de herbouwwaardemeter. Als de uitkomst hiervan op uw polis wordt aangetekend, keert de verzekeringsmaatschappij voor vijf jaar lang altijd de daadwerkelijke schade uit en heeft u de garantie dat u niet onderverzekerd bent.
 • Heb ik een eigen risico op mijn opstalverzekering?
  Het eigen risico is bij elke verzekeringsmaatschappij anders. Bij stormschades heeft u altijd een eigen risico.