Veilig uw auto uitlenen aan vrienden en familie

Stel dat een vriend of familielid een auto nodig heeft en vraagt of hij die van u mag lenen. Als u hem zelf niet nodig hebt dan zegt u al snel ‘ja’, toch? Of als u een lange autorit heeft. Dan is het fijn als u regelmatig kan wisselen van bestuurder. Maar hoe zit het met uw verzekering als iemand anders in uw auto rijdt 

088-020 93 03 direct een adviseur spreken

De wet: wat u moet weten over het uitlenen van uw auto

Volgens de wet wordt het lenen van uw auto ‘bruikleen’ genoemd. Dit houdt in dat u de auto zonder kosten uitleent aan iemand anders. De voorwaarde is dat de lener de auto daarna in dezelfde staat teruggeeft. De lener is aansprakelijk voor eventuele schade. Behalve als de schade wordt veroorzaakt door een ander. 

De risico’s als u uw auto uitleent

Uw auto uitlenen brengt verschillende risico’s met zich mee. Zo kan uw auto beschadigd raken of een technisch probleem krijgen. Ook kan er een ongeluk gebeuren. Waardoor schade ontstaat bij een ander persoon, voertuig of object. Daarnaast kan de lener bekeuringen veroorzaken. Wie draait er dan voor de kosten op? 

Patrick Wolters – Zicht adviseurs

Let op: de bestuurder van de auto moet het kentekenbewijs en de verzekeringspapieren kunnen laten zien 

Patrick Wolters

manager schade
Patrick Wolters – Zicht adviseurs

Patrick Wolters

manager schade

Wie betaalt er bij schade?

Heeft u toestemming gegeven om uw auto uit te lenen? Dan bent u via uw eigen autoverzekering verzekerd voor de schade die uw auto veroorzaakt. U draait dan op voor de boete, de schade en het eigen risico. Voor de verzekeraar maakt het niet uit wie er achter het stuur zat. Ook niet als u kunt aantonen dat het iemand anders was. 

Uw auto uitlenen aan uw kind?

Let op als u een auto op uw eigen naam heeft en uw kind deze bestuurt. Is uw zoon of dochter jonger dan 24 jaar en regelmatig bestuurder van uw auto? Meld dit dan bij uw verzekeraar. De verzekering gaat er dan namelijk vanuit dat ze meer risico lopen. En ze stemmen de premie daar dan op af. 

Wist u dat?

Bij schade is de persoon die uw auto leent niet verzekerd via zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. Schade met of door motorrijtuigen is uitgesloten op deze verzekering. 

Auto uitlenen aan kind – Autoverzekering – Particulier

Tips voor het uitlenen van uw auto  

Autosleutel – Autoverzekering – Particulier

U kunt natuurlijk proberen om achteraf de schade te laten betalen door degene die reed. Maar dat kan ook een hoop gedoe opleveren. Het is daarom verstandig om van tevoren duidelijke afspraken te maken. Een paar tips: 

 • bespreek wie de kosten betaalt bij eventuele schade, eigen risico of boetes  
 • maak foto’s van bestaande schade aan de auto, zoals krasjes of ruitschade 
 • leen uw auto alleen uit aan mensen die u vertrouwt 
 • bespreek wie de brandstof betaalt en hoe vol de tank is bij het afgeven van de auto 
 • controleer of u de juiste dekking heeft, zoals een inzittendenverzekering en pechhulp 

Vraagt u zich af of u de juiste dekking heeft? Of heeft u interesse in extra dekkingen, zoals de SVI (inzittendenverzekering). Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag over wat de beste keuze is voor u.  

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
662 beoordelingen
 • Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.