Dalende beurskoers en pensioen

Dalende beurskoersen: weten uw werknemers wat dat voor hun pensioen betekent?

Donderdag 27 februari 2020, de eerste Covid-19 besmetting in Nederland is een feit. Het virus verspreidde zich vervolgens razendsnel. De overheid moest en moet maatregelen nemen die hun weerga niet kennen. Veel bedrijven moesten sluiten. Belangrijke branches werden hard getroffen over de hele wereld. Als gevolg hiervan kelderden de koersen op de aandelenmarkt. De AEX daalde in maart 2020 van 630 naar 390 punten!
Bel Zicht
Wij regelen het voor u

Daling beleggingswaarde van pensioenfondsen 

Tussen de 80% en de 90% van alle verzekerde pensioenregelingen in Nederland zijn gebaseerd op het beschikbare premiesysteem. Een kenmerk van dit systeem is dat de  premie die door de werkgever ter beschikking is gesteld aan de werknemer in beleggingsfondsen moet worden geïnvesteerd.
De daling van de AEX, maar ook van andere aandelenbeurzen in Europa, had een enorm effect op de beleggingswaarde van pensioenfondsen. Dit had ook meteen gevolgen voor de individuele pensioenpotten van werknemers. Vastgestelde (pensioen)doelen worden hierdoor misschien niet bereikt. En werknemers kunnen in financiële problemen raken op het moment dat ze met pensioen gaan.

De Pensioenwet verplicht u als werkgever de werknemer overzicht/inzicht te geven in de hoogte van het te verwachten pensioen en de risico’s die daarbij horen. Zo weet uw werknemer wat zijn/haar mogelijkheden zijn.

Meer over pensioen-

ontwikkelingen?


Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief

Heeft u de gevolgen van de coronacrisis in beeld?

Het is meer dan ooit belangrijk het te verwachten pensioen onder de loep te nemen. Zodat de gevolgen van de coronacrisis goed in beeld zijn bij uw werknemers. Kloppen de eerdere verwachtingen nog met de verwachting van nu? Als goed werkgever is het belangrijk dat u uw werknemers hierover goed informeert, zodat zij kunnen handelen als dat nodig is. Wij kunnen u hierbij helpen.

Meer informatie of advies?

Onze pensioenadviseurs maken gebruik van scenario-analyses. We kunnen aan hand van 5.000 economische situaties de pensioenuitkomsten voor uw werknemers doorrekenen. De kosten voor het oriënterend gesprek nemen wij voor onze rekening!
Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen? Bijvoorbeeld over audits en/of communicatie tijdens de coronacrisis? Dan helpen onze adviseurs u graag. Samen met u bekijken we hoe de financiële gevolgen van de coronacrisis op pensioen zo beperkt mogelijk kunnen blijven.

Wij regelen het voor u

 • U hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
944 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Is pensioencommunicatie aan werknemers verplicht?
  Ja, als werkgever wordt van u verwacht dat u uw werknemers goed informeert. Dit staat in de Pensioenwet. Deze verplichtstelling tot communiceren richting de werknemers wordt momenteel binnen de overheid nog zwaarder gemaakt.
 • Moeten alle werknemers zijn aangemeld in de pensioenregeling? 
  Ja, maar in de praktijk gebeurt het nog wel eens dat bedrijven hun werknemers niet allemaal hebben aangemeld. Bijvoorbeeld omdat de werkzaamheden van het bedrijf zijn veranderd of omdat de bepalingen van een pensioenfonds zijn gewijzigd. Maar ook onbekendheid kan een reden zijn.
 • Wat is een cao- of BPF-check?
  Heeft u uitbreidingsplannen of gaat u nieuwe diensten aanbieden? Dit zijn soms kleine wijzigingen met een groot gevolg. Misschien valt u als bedrijf na de wijziging wel onder de verplichting van een bedrijfstakpensioenfonds (BPF). Dit brengt verplichtingen en gevolgen met zich mee voor uw pensioenregeling. Ook in een cao kunnen bepalingen staan die van invloed zijn op de pensioenregeling. Bijvoorbeeld over de verplichte aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds. Of een BPF op u van toepassing is (de werkingssfeer van een BPF), is vastgelegd in de statuten. Daarin is opgenomen voor welke bedrijfsactiviteiten een werkgever verplicht onder de werkingssfeer van het BPF valt.