Veelgemaakte fouten bij het invullen van de IB-aangifte

In het verleden controleerde de belastingdienst extra op bepaalde punten bij het indienen van de IB-aangifte, zoals zorgkosten. Sinds 2015 zijn deze controlepunten afgeschaft.

Maar er zijn wel een aantal zaken waar nog vaak ‘fouten’ in worden gemaakt. We zetten vijf veelgemaakte fouten voor u op een rij.

Waar moet u goed op letten?

1. Neveninkomsten

Veel mensen hebben neveninkomsten. Bijvoorbeeld vanuit een rol als gastouder. Of vanuit een vergoeding die iemand krijgt, omdat hij of zij meedoet met een medisch onderzoek. Deze inkomsten voert u op onder: ‘resultaat overige werkzaamheden’. Dit wordt niet automatisch gevuld. En dus juist daarom vaak vergeten.

2. WOZ-waarde

Het komt voor dat mensen de verkeerde WOZ-waarde opgeven. Over de aangifte 2020 moet u de WOZ-waarde gebruiken uit de beschikking van het jaar daarvoor. Dus met als peildatum 1 januari 2019. Dus niet de bedragen uit de beschikking die u in 2021 heeft ontvangen.

3. Lijfrente

Heeft u uw lijfrente vervroegd afgekocht zodat u direct over het geld kunt beschikken? Dan moet u dit bedrag opgeven als inkomen in box 1.

4. Nieuwe woning

Heeft u in 2020 een nieuwe woning gekocht? Let op: niet alle kosten zijn aftrekbaar. De kosten die u maakt voor het afsluiten van een hypotheek, die zijn aftrekbaar. Denk aan: advieskosten, kosten van de notaris voor het opstellen van de hypotheek of het royeren van een bestaande hypotheek en taxatiekosten voor de geldverstrekker. Vergeet u één of meerdere posten op te voeren? Dan loopt u geld mis.

5. Cryptomunten

Vergeet cryptomunten niet op te geven bij uw vermogen in box 3. De peildatum is 1 januari 2020. U moet daarvoor de koers gebruiken volgens het platform waar u de munten heeft gekocht.

Heeft u de IB-aangifte verstuurd? En komt u erachter dat er toch nog een fout in zit? Geen paniek! U kunt gewoon weer inloggen en de fout herstellen. Dit kan tot het moment dat u de definitieve aanslag heeft ontvangen. Dus ook nog na de sluitingstermijn van 1 mei 2021.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
761 beoordelingen
 • Ik ben bijna 67 jaar, maar ik wil nog langer doorwerken. Hoe gaat dat verder met mijn pensioen?
  De pensioenopbouw stopt in de maand waarin u 67 wordt. Vanaf dat moment betaalt u ook geen pensioen premie meer. U kunt ervoor kiezen om uw pensioenuitkering in te laten gaan in de maand waarin u 67 wordt, maar u kunt de pensioenuitkering ook uitstellen. Zolang u werkt, uiterlijk tot de maand waarin u 70 jaar wordt, kun u de uitkering uitstellen. Als u voor uitstellen kiest wordt uw pensioenuitkering ook iets hoger.
 • Wat betekent de stijging van de AOW-leeftijd?
  De AOW-leeftijd loopt stapsgewijs op tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Op de website van de sociale verzekeringsbank kunt u direct zien op welke leeftijd u recht heeft op AOW. De aanpassing van de AOW-leeftijd heeft directe gevolgen voor u. Het kan zijn dat u langer moet doorwerken voordat u met pensioen kunt gaan. Maar het kan ook zijn dat u minder pensioen opbouwt. Lees verder
 • Wat is lijfrente ook alweer?
  Veel mensen hebben een lijfrenteverzekering of lijfrenterekening. Een koopsompolis is ook een vorm van een lijfrente. Met een lijfrente bouwt u een bedrag op voor later als u wat extra inkomen nodig heeft. Bijvoorbeeld als aanvulling op uw pensioen of als u eerder wilt stoppen met werken. Lees verder
 • Hoe zit het met pensioenopbouw als u ziek wordt?
  Tijdens de eerste twee jaar van ziekte betaalt de werkgever uw loon door. In het eerste ziektejaar is dit meestal 100% en in het tweede jaar 70%. Over dit bedrag bouwt u ook pensioen op. Als u na die twee jaar niet mee kunt werken en u wordt (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt verklaard door het UWV, krijgt u een WIA uitkering. Vanaf dat moment bouwt u (gedeeltelijk) premievrij pensioen op.
 • Kan ik overstappen naar banksparen?
  Het is mogelijk om uw huidige verzekeringspolis om te zetten naar een bankspaarproduct. Lees verder
 • Ik ga scheiden, wat moet ik regelen voor mijn pensioen?
  Het is belangrijk om de afspraken vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Als er geen afspraken worden gemaakt, dan geldt de wetgeving. Hierin staat dat het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk verdeeld wordt. Ook wordt het tot de scheidingsdatum opgebouwde partnerpensioen, nu een bijzonder partnerpensioen voor de ex-partner. Wilt u afwijken hiervan? Dan moet dit vastgelegd worden in het echtscheidingsconvenant. De pensioenuitvoerder wil dan graag een kopie hiervan, zodat ze de gemaakte afspraken kunnen vastleggen.