Top 5 fouten

Veelgemaakte fouten bij het invullen van de IB-aangifte

In het verleden controleerde de belastingdienst extra op bepaalde punten bij het indienen van de IB-aangifte, zoals zorgkosten. Sinds 2015 zijn deze controlepunten afgeschaft.

Maar er zijn wel een aantal zaken waar nog vaak ‘fouten’ in worden gemaakt. We zetten vijf veelgemaakte fouten voor u op een rij.

Waar moet u goed op letten?

1. Neveninkomsten

Veel mensen hebben neveninkomsten. Bijvoorbeeld vanuit een rol als gastouder. Of vanuit een vergoeding die iemand krijgt, omdat hij of zij meedoet met een medisch onderzoek. Deze inkomsten voert u op onder: ‘resultaat overige werkzaamheden’. Dit wordt niet automatisch gevuld. En dus juist daarom vaak vergeten.

2. WOZ-waarde

Het komt voor dat mensen de verkeerde WOZ-waarde opgeven. Over de aangifte 2019 moet u de WOZ-waarde gebruiken uit de beschikking van het jaar daarvoor. Dus met als peildatum 1 januari 2018. Dus niet de bedragen uit de beschikking die u in 2020 heeft ontvangen.

3. Lijfrente

Heeft u uw lijfrente vervroegd afgekocht zodat u direct over het geld kunt beschikken? Dan moet u dit bedrag opgeven als inkomen in box 1.

4. Nieuwe woning

Heeft u in 2019 een nieuwe woning gekocht? Let op: niet alle kosten zijn aftrekbaar. Denk aan de overdrachtsbelasting, notariskosten voor de koopakte en de kosten voor een bouwtechnische keuring.

5. Cryptomunten

Vergeet cryptomunten niet op te geven bij uw vermogen in box 3. De peildatum is 1 januari 2019. U moet daarvoor de koers gebruiken volgens het platform waar u de munten heeft gekocht.
Heeft u de IB-aangifte verstuurd? En komt u erachter dat er toch nog een fout in zit? Geen paniek! U kunt gewoon weer inloggen en de fout herstellen. Dit kan tot het moment dat u de definitieve aanslag heeft ontvangen. Dus ook nog na de sluitingstermijn van 1 mei 2020.

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,6
1838 beoordelingen
Veelgestelde vragen