Top 5 fouten

Veelgemaakte fouten bij het invullen van de IB-aangifte

In het verleden controleerde de belastingdienst extra op bepaalde punten bij het indienen van de IB-aangifte, zoals zorgkosten. Sinds 2015 zijn deze controlepunten afgeschaft.

Maar er zijn wel een aantal zaken waar nog vaak ‘fouten’ in worden gemaakt. We zetten vijf veelgemaakte fouten voor u op een rij.

Waar moet u goed op letten?

1. Neveninkomsten

Veel mensen hebben neveninkomsten. Bijvoorbeeld vanuit een rol als gastouder. Of vanuit een vergoeding die iemand krijgt, omdat hij of zij meedoet met een medisch onderzoek. Deze inkomsten voert u op onder: ‘resultaat overige werkzaamheden’. Dit wordt niet automatisch gevuld. En dus juist daarom vaak vergeten.

2. WOZ-waarde

Het komt voor dat mensen de verkeerde WOZ-waarde opgeven. Over de aangifte 2020 moet u de WOZ-waarde gebruiken uit de beschikking van het jaar daarvoor. Dus met als peildatum 1 januari 2019. Dus niet de bedragen uit de beschikking die u in 2021 heeft ontvangen.

3. Lijfrente

Heeft u uw lijfrente vervroegd afgekocht zodat u direct over het geld kunt beschikken? Dan moet u dit bedrag opgeven als inkomen in box 1.

4. Nieuwe woning

Heeft u in 2020 een nieuwe woning gekocht? Let op: niet alle kosten zijn aftrekbaar. De kosten die u maakt voor het afsluiten van een hypotheek, die zijn aftrekbaar. Denk aan: advieskosten, kosten van de notaris voor het opstellen van de hypotheek of het royeren van een bestaande hypotheek en taxatiekosten voor de geldverstrekker.  Vergeet u één of meerdere posten op te voeren? Dan loopt u geld mis.

5. Cryptomunten

Vergeet cryptomunten niet op te geven bij uw vermogen in box 3. De peildatum is 1 januari 2020. U moet daarvoor de koers gebruiken volgens het platform waar u de munten heeft gekocht.
Heeft u de IB-aangifte verstuurd? En komt u erachter dat er toch nog een fout in zit? Geen paniek! U kunt gewoon weer inloggen en de fout herstellen. Dit kan tot het moment dat u de definitieve aanslag heeft ontvangen. Dus ook nog na de sluitingstermijn van 1 mei 2021.

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen