Prinsjesdag 2021 | sober en summier

Het was dit jaar een heel bijzondere Prinsjesdag. Geen rijtoer van de koning, geen balkonscene en zelfs geen Ridderzaal. Natuurlijk hadden we wel de troonrede, de hoedjes en plannen van het kabinet. Maar ook de plannen zijn door de demissionaire status van het kabinet nogal beperkt. Echt veel nieuws was er dan ook niet te melden. Alle grote en/of noodzakelijke ingrepen zijn doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Natuurlijk zijn er plannen, deze zetten we voor u op een rij:

1. De koopkracht neemt toe

De te verwachten economische groei voor volgend jaar is fors. Volgens het CPB 3,5%. De lonen zullen naar verwachting ook stijgen. Maar door de hoge inflatie wordt deze loonstijging teniet gedaan. Daarom grijpt het kabinet in met een belastingmaatregel om de koopkracht minimaal op pijl te houden. Daardoor zal de koopkracht volgend jaar naar verwachting gemiddeld met 0,1% toenemen.

2. De woningmarkt krijgt een financiële impuls

Problemen op de woningmarkt zijn groot. Veel Nederlanders zijn niet in staat een woning te kopen of door te schuiven naar een grotere woning. Er is vooral een groot tekort aan betaalbare woningen. Dit jaar zijn er 300.000 woningen te weinig! Het kabinet maakt daarom 1 miljard euro vrij voor een periode van 10 jaar, om de woningbouw te stimuleren. Dit lost de woningnood niet op natuurlijk. Hier zal het nieuwe kabinet verder mee aan de slag moeten.

Ook maakt de regering extra geld vrij in de vorm van subsidieregelingen:

  • om huizen te isoleren en
  • voor de aanschaf van hybride warmtepompen.

3. De zorgpremie stijgt, de zorgtoeslag stijgt voor een deel mee

Naar verwachting zal de premie voor de zorgverzekering volgend jaar met € 2,75 per maand stijgen. Verzekeringsmaatschappijen bepalen dit. De overheid zal deze stijging voor de lage inkomens compenseren door ook de zorgtoeslag te verhogen, naar maximaal € 110,25 per maand. Het wettelijk eigen risico blijft
€ 385,-.

En verder

  • De energiebelasting op gas gaat per 1 januari weer omhoog, met 2 cent per kuub. De energiebelasting op elektriciteit gaat iets omlaag.
  • Het kabinet wil een onbelaste thuiswerkvergoeding mogelijk maken van maximaal € 2,- per dag. Werkgevers kunnen zo een vergoeding voor thuiswerken verstrekken aan werknemers die thuis werken.
  • De korting op de bijtelling van elektrische (lease)auto’s blijft behouden tot 2025. De zogenaamde “cap” maximale waarde van de auto waarover de lage bijtelling geldt wordt wel verlaagd naar € 35.000,-. Boven deze “cap” geldt het normale bijtellingstarief van 22%.
Vrouw staat armen over elkaar – Pensioen en inkomen – Particulier

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijke contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
595 beoordelingen