Prinsjesdag 2020

Prinsjesdag 2020: gaat u er in 2021 in koopkracht op vooruit?

De meeste Nederlanders gaan er in koopkracht op vooruit, zegt de miljoenennota. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau profiteren middeninkomens het meest. Maar de door het kabinet afgekondigde maatregelen kennen ook onzekerheden. In de huidige tijd met covid-19 en de Brexit zijn zaken nog lastiger te voorspellen dan voorheen. Weet u hoe het kabinet ervoor wil zorgen dat u er in koopkracht op vooruit gaat? We zetten de zes belangrijkste maatregelen voor u op een rij:

1. Een plus voor iedereen

Het tarief in de eerste belastingschijf wordt verlaagd van 37,35% naar 37,1%. Hierdoor betaalt iedereen minder belasting. In totaal gaat het om 500 miljoen euro minder belastinginkomsten.

2. Een plus voor de werkenden

De arbeidskorting wordt verhoogd. Daardoor betalen werkenden over een iets kleiner deel van hun inkomen belasting.

3. Een plus voor de spaarders

Het kabinet biedt ook lastenverlichting voor spaarders. Spaarders en kleine beleggers met een vermogen tot € 50.000,- (of € 100.000,- met fiscaal partner) betalen vanaf 2021 geen belasting meer over dat vermogen. Het tarief van de belasting gaat wel iets omhoog van 30% naar 31%. Het aantal kleine spaarders en beleggers dat box 3-belasting betaalt, daalt hierdoor met bijna 1 miljoen mensen. En het betekent dat iedereen met spaargeld of belegd vermogen tot € 220.000,- (of € 440.000,- met fiscaal partner) daarover minder belasting gaat betalen.

4. Een compensatie voor de lagere inkomens

De regering verwacht dat de premie voor de basis zorgverzekering met ongeveer € 5,- per maand zal stijgen. Uiteindelijk bepalen de zorgverzekeraars hoeveel de premie echt gaat stijgen.

Wel bepaalt de overheid de hoogte van de zorgtoeslag. Deze stijgt maximaal met € 44,- voor alleenstaanden tot € 99,- voor gezinnen op jaarbasis. Komt de verwachting van de premie uit? Dan betekent dit dat de laagste inkomens er op dit punt niet heel veel meer gaan betalen voor de zorg.
Prinsjesdag - Zicht adviseurs

5. Een plus voor zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers. Zij deden het afgelopen jaar voor iedereen hun uiterste best. Een loonsverhoging voor alle medewerkers uit de zorg zit er niet in. Wel was een bonus van € 1.000,- al eerder toegezegd door de regering. In de plannen van het kabinet staat dat er een tweede bonus komt van € 500,- netto. Dit als dank voor hun inzet de afgelopen tijd.

6. Een plus voor huishoudens die weinig gas gebruiken

Al eerder maakte de regering bekend de overgang van gas naar elektriciteit te willen stimuleren met allerlei fiscale maatregelen. Een daarvan is de energiebelasting die elke Nederlander betaalt. Gebruikt u relatief veel elektriciteit? Dan is dat gunstig. Het belastingtarief voor elektriciteit gaat per 1 januari 2021 omlaag, terwijl dat voor gas omhoog gaat.

Gemeentelijke belastingen mogelijke ‘adder onder het gras’

De plannen van gemeenten staan los van de plannen op Prinsjesdag. En de verwachting is dat gemeenten hun belastingen gaan verhogen. Omdat zij kampen met oplopende tekorten.

Onroerend zaakbelasting (OZB)

Heeft u een eigen woning? Nu al is bekend dat de WOZ-waarde zal stijgen door de fors gestegen huizenprijzen. Ook de OZB stijgt dan meestal. Hoeveel? Dat verschilt sterk per gemeente. De plannen uit Den Haag om de koopkracht te verruimen, kunnen daardoor direct anders uitvallen. Ook nog eens afhankelijk van de gemeente waarin u woont.
Wat verandert er nog meer voor woningbezitters? >
lees de belangrijkste maatregelen

Zzp en de maatregelen van het kabinet

Ondanks de moeilijke periode waar we als Nederland in zitten, gaan veel Nederlanders er naar verwachting in koopkracht op vooruit. En de zzp’ers, inmiddels zo’n bijna 1 miljoen? Die krijgen te maken met een versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek. Oorspronkelijk zou deze worden afgebouwd tot € 5.000,- in 2028. Nu wordt er verder afgebouwd tot € 3.240,- in 2036.

Ter compensatie wordt de arbeidskorting verhoogd, voor een bedrag van € 500 miljoen en gaat de inkomstenbelasting in de eerste schijf omlaag van 37,35% naar 37,1%. Uiteindelijk zullen de zzp’ers er gemiddeld niet op achteruitgaan door deze maatregelen. ‘Gewone’ werknemers gaan er zeker voordeel uit halen. Zij profiteren volop van beide maatregelen en hebben natuurlijk niets te maken met de afbouw van de zelfstandigenaftrek.
Prinsjesdag - Zicht adviseurs

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen