Duurzaam duiken

Schox duikblog: Duurzaam duiken: met deze 10 tips maak jij het verschil!

Update: 15 februari 2019
Wij bij Schox houden van duiken, we vinden het dan ook heel belangrijk dat onze prachtige maar kwetsbare onderwaterwereld blijft bestaan! Wij steunen daarom Project Aware, een vooraanstaande non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van onze oceanen. Maar wat kun je als duiker zelf doen om het milieu te sparen? Onze 10 tips helpen je op weg.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Deel via:

1. Kies je bestemming en duikschool bewust

Zorg dat je niet gaat duiken op plekken die al veel te lijden hebben gehad onder het toerisme. Kies bewust en ga ook alleen in zee met een duikschool die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

2. Zorg voor een perfecte beheersing van je drijfvermogen

Koralen en dieren zijn kwetsbaarder dan je denkt. De kleinste aanraking kan al onherstelbare schade aanrichten. Zorg dat je je drijfvermogen goed onder controle hebt en blijf je bewust van jezelf en je uitrusting.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Ben voorzichtig met zonnebrand

Zonnebrandcrème, en dan vooral die met de chemicaliën oxybenzone en octinoxate , kan erg schadelijk zijn voor koraalriffen. Hawaï het gebruik van deze crèmes nog niet zo heel lang geleden verboden. Ga je duiken of snorkelen? Smeer dan geen zonnebrand of kies voor een milieuvriendelijke variant.

4. Neem alleen foto’s en laat alleen bubbels achter

Alle flora en fauna om je heen heeft een doel en houdt een ecosysteem in stand. Neem dus nooit koraal, schelpen of dieren mee! Dit verstoort de kwetsbare balans en maakt de kans dat ook volgende generaties nog van deze duikspot kunnen genieten een stuk kleiner.

5. Compenseer je vluchten

Vliegen is nog altijd de meest milieuvervuilende manier van reizen. Je kunt ervoor kiezen om niet te vliegen en je duikstekken dichtbij huis te zoeken (zie ook: de 10 mooiste duikstekken van Nederland). Vlieg je toch, probeer dan waar het kan te kiezen voor een directe vlucht zonder tussenlanding. Of maak gebruik van de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van je vlucht te compenseren. Veel vliegmaatschappijen bieden deze mogelijkheid.

6. Laat dieren met rust

Vissen of andere onderwaterdieren zijn er niet om aangeraakt, gevoerd of achtervolgd te worden. Jouw acties kunnen stress veroorzaken en zelfs agressief gedrag uitlokken.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

7. Weet wat je eet

Overbevissing vormt een grote bedreiging voor vele soorten vis en tast belangrijke ecosystemen aan. Als consument speel je hier een belangrijke rol in. Als je graag vis eet, kies dan voor niet bedreigde soorten. Tip: check de viswijzer voor actuele informatie.

8. Help mee met het schoonhouden van de oceanen

Het is onvoorstelbaar hoeveel afval er wereldwijd in de oceanen en zeeën terecht komt. Al deze rotzooi vormt een bedreiging voor onze gezondheid en die van de aarde. Al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, toch helpt het als je bij iedere duik alles wat niet in de zee hoort opruimt en er melding van maakt.

9. Onderneem actie

Als duiker weet je als geen ander hoe mooi de onderwaterwereld is. Je kunt een ambassadeur worden door bijvoorbeeld jouw ervaringen en foto’s te delen of misstanden te rapporteren bij lokale overheden.

10. Geef het goede voorbeeld

Of je nu een gevorderde duiker bent of net begint, zorg dat je het goede voorbeeld geeft aan anderen, zowel op het land als onder water.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
1016 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder