Interview met Mariken

Schox duikblog: Collega Mariken deelt haar ervaringen als beginnend duiker

22 september 2017

Benieuwd hoe het is om te beginnen met duiken? Collega Mariken Gerritsen heeft afgelopen zomer haar duikbrevet gehaald op het paradijselijke Perhentian eiland in Maleisië. In het onderstaande interview deelt ze haar persoonlijke ervaringen en geeft ze ook een aantal waardevolle tips!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Wat heeft je doen besluiten om je duikbrevet te gaan halen? 

Ik vond het altijd al leuk om te snorkelen op vakantie. Hiermee kreeg ik een glimp van de onderwaterwereld te zien. Met een duikbrevet kun je deze onderwaterwereld ook écht gaan beleven.

Waar ben je dit gaan doen en voor welke bestemming heb je gekozen? 

Eigenlijk is de keuze om het duikbrevet te halen een toevallige keuze geweest. We wilden eigenlijk naar Myanmar op vakantie. Maar vanwege onrust daar hebben we gekozen om een ander land uit te kiezen. Wél in Zuidoost-Azië. Toen kwam Maleisië in beeld en gingen we kijken naar wat nu de beste en mooiste ervaringen van reizigers zijn in dit land. Daarbij stond duiken of het halen van een duikbrevet toch vaak op 1. Eén en één maakt twee, dit plan kwam dus ook op ons to-do lijstje!

Schox duikblog - Zicht adviseurs

Waar heb je op gelet bij het kiezen van een duikschool? 

Uiteraard spelen de kosten een rol, maar voor ons was het ook belangrijk dat de instructeurs goed Engels spreken. Ook wilden we niet te veel tijd kwijt zijn aan het halen van het brevet, dus we hebben ook gelet op de duur van de cursus. De voor ons perfecte cursus hebben we gevonden op het paradijselijke eiland Perhentian bij duikschool Angel Diver. We hadden een Zuid Afrikaanse instructeur die (uiteraard) perfect Engels sprak.

Hoe lang heb je gedaan over het halen van je brevet? 

Bij mij ging de theorie heel soepel! Binnen anderhalve dag had ik de volledige theorie van de PADI open water cursus gedaan. De praktijk bleek even lastiger. Na duik 2 kreeg ik heel erg last van één oor, waardoor ik duik 3 heb moeten afbreken. Gelukkig heb ik daarna geen last meer gehad. Daarnaast speelde het recente verlies van mijn moeder mij parten in mijn hoofd. Ik was mentaal nog niet klaar voor het duiken bleek achteraf. In eerste instantie ben ik niet verder gekomen dan PADI scuba diver. Later in de vakantie heb ik op Maleisisch Borneo, voor de kust van Kota Kinnabalu, alsnog mijn PADI open water behaald. Al met al ben ik totaal 5 dagen bezig geweest om mijn PADI open water brevet te halen.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

Wat vond je tijdens de cursus het lastigst?

De duikbril afdoen en weer opzetten en het water eruit halen vind ik lastig. Dit is vooral mentaal: je ontneemt jezelf daarmee je zicht. En dat is juist waarom ik duiken zo leuk vind: het aanschouwen van een hele andere wereld. Uiteindelijk viel het toch allemaal wel mee.

En wat is je mooiste ervaring?

Er kwam een enorme ‘bal’ met kleine visjes op ons af zwemmen en op de een of andere manier kwam ik in het midden van deze bal terecht en zwommen deze visjes om mij heen. Leuk om mee te maken, en volgens mijn vriend heel gaaf om te zien. Volgende op het wensenlijstje: een onderwater camera!
Mariken Gerritsen - Zicht adviseurs
Zorg dat je mentaal klaar bent voor een nieuwe ervaring als duiken.
Mariken Gerritsen - Zicht adviseurs

Mariken Gerritsen

pensioenadviseur

Heb je al een volgende duikbestemming op de planning staan? 

Nee, nog niet. Niet omdat ik het niet wil, maar dit komt door andere omstandigheden. Op dit moment ben ik zwanger en dan wordt duiken afgeraden. Ik hoop volgend jaar wel weer te gaan duiken. Ik ben van plan om naar Thailand te gaan en ook een gedeelte ervan door te brengen op de eilanden waar je goed kunt duiken. Of het daadwerkelijk gaat gebeuren met een kleine erbij is nog maar de vraag…

Ga je ook de Nederlandse wateren verkennen nu je je brevet hebt gehaald?

Uiteindelijk wil ik ook een keer in Nederland gaan duiken, al lijkt mij het koude water helemaal niets! Maar toch hoor ik wel veel goede verhalen!

En heb je nog tips voor andere beginnende duikers? 

Zorg dat je mentaal klaar bent voor een nieuwe ervaring als duiken. Omdat ik te veel ‘in mijn hoofd’ zat was ik daar nog helemaal niet klaar voor is gebleken. Uiteindelijk is duiken een ontspannen en mooie ervaring!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur

Lees nu ons nieuwste blog!

Wist je dat er ook een 'Marine Big Five' bestaat? Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Ook interessant
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
1035 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Sluit ik de Schox onderwatersport- en reisverzekering voor één bepaalde duikreis af?
  Nee, de Schox duikverzekering is een doorlopende verzekering. U bent het hele jaar door verzekerd als u op reis gaat, dus ook als u niet gaat duiken. Lees verder
 • Is de gratis annuleringsdekking per persoon of per reis?
  De gratis annuleringsdekking is per reis. Lees verder
 • Bestaat de duikverzekering van Schox uit een vast pakket of is maatwerk mogelijk?
  De Schox duikverzekering is op maat samen te stellen. Lees verder
 • Ben ik tegen dag- of nieuwwaarde verzekerd?
  Uw onderwatersportuitrusting, met uitzondering van (duik-)kleding, die niet ouder is dan drie jaar is tegen de nieuwwaarde verzekerd. Lees verder
 • Wat houdt de dekking tegen het thuisrisico voor de duikuitrusting in?
  Uw duikuitrusting is ook op uw vaste woonadres tot een bedrag van € 5.000,- verzekerd tegen onvoorziene schade. Lees verder
 • Wat houdt de dekking automobilistenhulp in?
  Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd als ik in Nederland ga duiken?
  Ja, u bent ook verzekerd als u in Nederland gaat duiken. Er hoeft dan geen sprake te zijn van een geboekte reis. Lees verder
 • Ben ik ook verzekerd tegen schade aan geleende spullen?
  Nee, de verzekering biedt geen dekking tegen schade aan geleende spullen. Lees verder
 • Wie moet ik bellen als ik op reis of tijdens het duiken in Nederland een beroep moet doen op hulpverlening?
  Voor zeer acute hulp belt u uiteraard de reguliere hulpverleners (Nederland: 112). Voor hulpverlening op het gebied van repatriëring, het regelen van vervoer, medicijnen, overlijden etc. neemt u contact op met de Schox alarmcentrale +31 88 020 93 45. Houd uw polisnummer bij de hand en meld dat u verzekerd bent bij Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs.
 • Is de Schox onderwatersport- en reisverzekering alleen door actieve duikers aan te vragen?
  Iedere duiker kan de Schox duikverzekering aanvragen. De verzekering biedt echter geen dekking voor professionele duikactiviteiten. Lees verder
 • De bagagedekking is onvoldoende voor mijn duikuitrusting en/of foto- en videoapparatuur. Biedt Zicht daar een oplossing voor?
  Uw duikuitrusting is binnen rubriek Bagage (en duikuitrusting) maximaal verzekerd tot € 5.000,-. Lees verder