Marine Big Five

De Marine Big Five onder water spotten? – Dit zijn de beste bestemmingen!

Wist je dat er naast de welbekende Big Five (leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel) ook een zogenaamde ‘Marine Big Five’ bestaat? Hieronder vallen de 5 meest iconische onderwaterdieren. De term is ontstaan in Zuid-Afrika, maar je kunt de Big Five onder water op vele plekken in de wereld spotten. Benieuwd om welke dieren het gaat en waar ter wereld je ze tegen kan komen? Lees dan vooral verder!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Deel via:

1. Walvis

Natuurlijk staan walvissen in dit lijstje; het zijn de grootste en misschien wel meest imposante dieren op aarde. Het zien van walvissen in hun natuurlijke omgeving is een van de dingen die je echt een keer meegemaakt moet hebben. Het moment dat deze reuzen uit het water oprijzen en vervolgens met een flinke klap van hun staart terug de diepte in duiken is onvergetelijk. Walvissen spotten kan binnen Europa onder andere in Noorwegen, Ierland, IJsland en op de Azoren en Madeira. Buiten Europa zijn Zuid-Afrika, Canada, Mexico, Australië en Sri Lanka goede bestemmingen. De grote vriendelijke reus onder de walvissen is de walvishaai. Op Isla Mujeres (Mexico), de Galápagoseilanden, Ningaloo Reef (Australië), Tofo (Mozambique) en Utila (Honduras) heb je de mogelijkheid om (op een verantwoorde manier) te duiken of zwemmen met deze enorme gestippelde giganten. 

2. Dolfijn

De speelse dolfijn is misschien wel het leukste onderwaterdier. Dolfijnen zijn van nature heel nieuwsgierig, de kans is dus groot dat je ze in het wild tegenkomt en zelfs met ze kunt zwemmen. Ons advies is om nooit te zwemmen met dolfijnen in gevangenschap. Getrainde dolfijnen ervaren vaak veel stress en zijn niet gelukkig. Het beste land om wilde dolfijnen te zien is Zuid-Afrika. Zowel in Valsbaai als bij Port Elizabeth zwemmen ze met honderden, soms wel duizenden tegelijk voor de kust! 
Marine Big Five - Schox duiken

3. Haai

Haaien, en dan vooral de beroemde witte haai, horen uiteraard ook thuis in de Marine Big Five. Het zijn de enige vissen in het lijstje, de rest van de Big 5 bestaat allemaal uit zoogdieren. Witte haaien zwemmen in alle grote oceanen, maar Zuid-Afrika is een van de beste plekken ter wereld om ze te zien. Op plekken als Duiker Island (ook wel Seal Island genoemd), Simon's Town, Gansbaai en Mosselbaai, kunnen bezoekers (met stalen zenuwen!) deze indrukwekkende wezens op een veilige manier van dichtbij spotten. Andere bestemmingen waar je kans maakt om haaien te spotten zijn onder andere Mexico, de Bahama’s, Costa Rica en Australië.

4. Zeehond

Met hun speelsheid, schattige uiterlijk en sierlijke bewegingen veroveren zeehonden het hart van menig snorkelaar en duiker. Maar pas op! Hoe leuk ze er ook uit zien, het zijn roofdieren met scherpte tanden. Ze zien de mens gelukkig niet als prooidier, maar al spelend kan een onopzettelijke beet niet worden uitgesloten. Zeehonden komen voornamelijk in koudere wateren voor. Er zijn verschillende plekken waar je onder begeleiding met ze kunt snorkelen of duiken. In Zuid-Afrika leven duizenden pelsrobben op en rond Duiker Island. Vanuit Houtbaai en Simon’s Town, net onder Kaapstad, worden excursies georganiseerd. Maar ook op de Scilly Islands bij Cornwall, in Eyemouth (Schotland), Horseshoe Bay (Canada) en Kaikoura (Nieuw-Zeeland) heb je de kans te genieten van deze vermakelijke dieren. 
Marine Big Five - Schox duiken
Marine Big Five - Schox duiken

5. Pinguïn

De koddige Pinguïn kan natuurlijk niet ontbreken in de Marine Big Five. Op land waggelen ze wat onbeholpen en onhandig rond, maar onder water veranderen ze in pijlsnelle jagers. Staat het kennismaken met pinguïns op je bucketlist? Dan zul je naar het zuidelijk halfrond af moeten reizen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken leven pinguïns niet alleen maar op het ijskoude Antarctica. Ook in warmere gebieden zoals het zuiden van Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika komen ze voor. Op de Galápagoseilanden leeft de meest noordelijke soort; de Galapagospinguïn. Op deze unieke plek kun je de dieren tijdens een snorkeltrip onder water zien jagen.

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor u


  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur