Duurzaam duiken

Schox duikblog: Duurzaam duiken: met deze 8 tips maak jij het verschil!

13 juni 2016
Wij bij Schox houden van duiken, we vinden het dan ook heel belangrijk dat onze prachtige maar kwetsbare onderwaterwereld blijft bestaan! Wij steunen daarom Project Aware, een vooraanstaande non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van onze oceanen. Maar wat kun je als duiker zelf doen om het milieu te sparen? Onze 8 tips helpen je op weg.

Goed verzekerd op duikvakantie?

1. Kies je bestemming en duikschool bewust

Zorg dat je niet gaat duiken op plekken die al veel te lijden hebben gehad onder het toerisme. Kies bewust en ga ook alleen in zee met een duikschool die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

2. Zorg voor een perfecte beheersing van je drijfvermogen

Koralen en dieren zijn kwetsbaarder dan je denkt. De kleinste aanraking kan al onherstelbare schade aanrichten. Zorg dat je je drijfvermogen goed onder controle hebt en blijf je bewust van jezelf en je uitrusting.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

3. Neem alleen foto’s en laat alleen bubbels achter

Alle flora en fauna om je heen heeft een doel en houdt een ecosysteem in stand. Neem dus nooit koraal, schelpen of dieren mee! Dit verstoort de kwetsbare balans en maakt de kans dat ook volgende generaties nog van deze duikspot kunnen genieten een stuk kleiner.

4. Laat dieren met rust

Vissen of andere onderwaterdieren zijn er niet om aangeraakt, gevoerd of achtervolgd te worden. Jouw acties kunnen stress veroorzaken en zelfs agressief gedrag uitlokken.

5. Help mee met het schoonhouden van de oceanen

Het is onvoorstelbaar hoeveel afval er wereldwijd in de oceanen en zeeën terecht komt. Al deze rotzooi vormt een bedreiging voor onze gezondheid en die van de aarde. Al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat, toch helpt het als je bij iedere duik alles wat niet in de zee hoort opruimt en er melding van maakt.

6. Weet wat je eet

Overbevissing vormt een grote bedreiging voor vele soorten vis en tast belangrijke ecosystemen aan. Als consument speel je hier een belangrijke rol in. Als je graag vis eet, kies dan voor niet bedreigde soorten.
Schox duikblog - Zicht adviseurs

7. Geef het goede voorbeeld

Of je nu een gevorderde duiker bent of net begint, zorg dat je het goede voorbeeld geeft aan anderen, zowel op het land als onder water.

8. Onderneem actie

Als duiker weet je als geen ander hoe mooi de onderwaterwereld is. Je kunt een ambassadeur worden door bijvoorbeeld jouw ervaringen en foto’s te delen of misstanden te rapporteren bij lokale overheden.
Kristel Houtappels - Zicht adviseurs
Mis je nog een duurzame tip in dit rijtje? Laat het me weten op Facebook Schox!
Kristel Houtappels - Zicht adviseurs

Kristel Houtappels

internet marketeer & duikfan!

Goed verzekerd op duikvakantie?

Kies dan voor de Schox onderwatersport- en reisverzekering.

Wij regelen het voor je


  • Je hoeft het niet alleen te doen
  • Direct contact met een adviseur
  • Altijd advies op maat