Hypotheekadvies 55-plussers

Hypotheek en senioren

Het aantal 55-plussers dat een hypotheek afsluit neemt sterk toe. Toch is het afsluiten van een hypotheek wat lastiger als u 55-plusser bent. Belangrijk om rekening mee te houden als u van plan bent om naar een appartement of andere woning te verhuizen, of als u verbouwplannen in uw eigen woning heeft.
Bel 088-020 93 77
voor een vrijblijvende afspraak
Bel me terug

Uw leeftijd

Als u 57 jaar of ouder bent, dan kijken hypotheekverstrekkers niet alleen naar uw huidige inkomen, maar ook naar uw pensioensituatie. Dit heeft als gevolg dat het bedrag dat u maximaal kunt lenen lager wordt als u 57 jaar of ouder bent.

TIP

Wilt u een relatief klein bedrag lenen? Dan is het te overwegen om een persoonlijke lening (consumptief krediet) af te sluiten. De rente is op persoonlijke leningen is hoger en er geldt mogelijk geen hypotheekrenteaftrek. Maar daar staat tegenover dat u niet naar de notaris hoeft en u ook geen hypotheekadvieskosten betaalt.

Inkomen uit lijfrentes

Toekomstige lijfrenteuitkeringen

Sommige hypotheekverstrekkers houden bij de bepaling van de maximale hypotheek geen rekening met toekomstige uitkeringen uit lijfrentes. De reden is dat de hoogte van deze uitkering bij het afsluiten van de hypotheek nog onzeker is. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers die wèl met een toekomstige lijfrente rekening houden. Laat u daarover goed adviseren.

Ingegane lijfrenteuitkeringen

Vraagt u een hypotheek aan als u al een lijfrenteuitkering ontvangt? Dan telt deze mee bij de bepaling van uw inkomen voor de maximale hypotheek.
Hypotheekadvies 55 plussers - Zicht adviseurs
Linda Franzen - Zicht adviseurs

Ook bij het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie telt een toekomstige uitkering uit lijfrente niet mee.

Linda Franzen - Zicht adviseurs

Linda Franzen

hypotheekadviseur

Met pensioen

Als u met pensioen gaat, gaat u er (bijna altijd) in inkomen op achteruit. U betaalt ook minder belasting . Dat is positief. Maar daardoor wordt ook uw hypotheekrenteaftrek minder. Sommige hypotheekverstrekkers eisen daarom dat u een deel van de hypotheek voor de pensioendatum aflost.

De overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Veel hypotheekverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Zo weet de hypotheekverstrekker zeker dat er wordt afgelost bij een overlijden. De premie van deze verzekering is afhankelijk van de leeftijd. Dus voor senioren een stuk duurder dan voor jonge starters op de woningmarkt. Daarnaast geldt dat de meeste overlijdensrisicoverzekeringen tot de leeftijd van 75 of 80 jaar kunnen worden afgesloten.
Hypotheekadvies 55 plussers - Zicht adviseurs

TIP

Sommige gemeentes bieden een Blijverslening. Dit is een aantrekkelijke leenvorm om uw woning levensloop bestendig te maken. Denk aan het verplaatsen van de slaap- en badkamer naar beneden, of het installeren van een traplift. De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Op deze website kunt u lezen of uw gemeente ook een Blijverslening aanbiedt.

Ons advies

Bent u 55-plusser en overweegt u een hypotheek af te sluiten? Laat u goed adviseren over de mogelijkheden en welke oplossing het beste bij u past.

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat

Zeer goed

Onze klanten
beoordelen Zicht
gemiddeld met een

8.5 / 10
Gebaseerd op 1059 recensies
Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. Lees verder
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar kun je met een studieschuld wel een hypotheek krijgen? Lees verder
 • Verhuizen met een restschuld, kan dat?
  Ruim één miljoen huizen in Nederland staan onder water. Dit betekent dat de hypotheek hoger is dan de waarde van het huis. Bij verkoop van het huis ontstaat dan een restschuld. Zolang u in uw huis blijft wonen is er niets aan de hand. Maar misschien wilt u toch verhuizen. Het huis is te klein geworden of u wilt dichter bij uw werk gaan wonen. Verhuizen met restschuld, kan dat zomaar? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 18 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond, Sneek en Zeist.