Wat kunt u doen om fietsdiefstal te voorkomen?

Het aantal gestolen fietsen en e-bikes in Nederland is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Vooral e-bikes zijn populair bij dieven. Weet u wat u kunt doen om fietsdiefstal te voorkomen? We geven u 7 tips.

Zoë helpt u graag verder

1. Gebruik verschillende sloten

Combineer twee of drie verschillende sloten. Denk aan een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit maakt het lastiger voor dieven, omdat zij vaak gespecialiseerd zijn in één soort slot. Hang daarnaast uw slot hoog en los, zodat het moeilijker is om er bijvoorbeeld met stenen op te slaan.

  • Let op! Heeft u een fietsverzekering? Zorg er dan voor dat u gebruikmaakt van minimaal één ART-gekeurd slot. iEen slot met een ART-keurmerk heeft altijd een opdruk met het ART-logo, het aantal sterren voor de categorie en een goedkeurnummer van vier cijfers. Op stichtingart.nl  kunt u de volledige lijst met goedgekeurde sloten bekijken. Als de fiets dan nog gestolen wordt moet u twee sleutels kunnen overleggen.

Fietsdiefstal voorkomen – Fietsverzekering – Particulier

2. Kies een plek waar mensen staan te wachten

Zet uw fiets bijvoorbeeld bij een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet betrapt tijdens het stelen. Vermijd extreem drukke plekken. Want daar letten voorbijgangers vaak niet zo goed op.

3. Maak uw fiets vast aan iets stevigs

Zet uw fiets vast aan een voorwerp dat dieven niet zomaar kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld aan een brug of fietsenrek. Maak uw fiets met het frame en voorwiel vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, gaat het wiel kapot. Zo is de fiets moeilijker te verkopen.

Fietsdiefstal voorkomen – Fietsverzekering – Particulier

4. Zet uw fiets in een bewaakte stalling

Zo is de kans het grootst dat hij er nog staat als u terugkomt. Om de fiets minder aantrekkelijk te maken, kunt u ook een plastic zak om het zadel doen.

5. Zet uw fiets thuis zoveel mogelijk binnen

Zet uw fiets zoveel mogelijk binnen in uw woning of uw garage of schuur. Bij de meeste inboedelverzekeringen is uw fiets dan verzekerd tegen diefstal. Het is ook verstandig dat u uw fiets thuis op slot zet.

6. Noteer altijd uw framenummer

Schrijf altijd het framenummer van uw fiets op. Dit nummer maakt uw fiets echt uniek en kunt u gebruiken als u aangifte doet bij de politie. Als uw gestolen fiets wordt teruggevonden, kunt u hiermee bewijzen dat de fiets echt van u was.

7. Gebruik een GPS-tracker

Als uw fiets een ingebouwde GPS-tracker heeft, is de kans groter dat deze teruggevonden wordt. Deze trackers zitten vaak al ingebouwd in de nieuwste e-bikes. Met zo’n tracker kan de gestolen fiets worden opgespoord.

Fiets gestolen?

Als uw fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt. Soms parkeren dieven fietsen een eindje verderop. Zij halen de fiets dan later op. Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen is. Als u aangifte heeft gedaan, kunt u gebruikmaken van uw fietsverzekering. Heeft u nog geen fietsverzekering? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

We regelen het voor u

  • Advies op maat
  • Persoonlijk contact
  • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
678 beoordelingen
  • Ja. Voor een elektrische fiets of e-bike geldt dezelfde dekking als voor een normale fiets.
  • Ja. Wel geldt er voor een racefiets of ATB een hoger eigen risico en moet de fiets altijd vastgemaakt worden aan een vast voorwerp, zoals een boom, lantaarnpaal of fietsenrek.
  • U bent verplicht een ART slot met minimaal 2 sterren te gebruiken. Bij schade moet u de originele fietssleutels van het slot kunnen overhandigen, waarbij er minstens één sleutel gebruikssporen moet bevatten.