5 stappenplan

Je eerste huis kopen: 5 stappenplan

Je eerste huis kopen, eindelijk! Heb je een mooi huis of appartement op het oog? Het regelen van een hypotheek duurt gemiddeld 8 weken. Wij helpen je op weg met dit 5 stappenplan. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 
Bel voor een afspraak
vrijblijvend en informatief
Plan een afspraak >
met een hypotheekadviseur

Stap 1: Hoeveel kun je lenen?

De eerste belangrijke vraag is: hoeveel kun je lenen? Zo heb je snel duidelijkheid en je voorkomt dat je naar te dure woningen gaat kijken. Kijk in je berekening ook alvast naar de verschillende rentevaste periodes. Bij 10 jaar of langer mag je meer lenen dan bij kortere rentevaste periodes. 


Stap 2: Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Bij de aankoop van een huis heb je altijd eigen geld nodig. Je mag namelijk niet meer lenen dan de waarde van je woning. Je maakt nog kosten voor bijvoorbeeld je makelaar, de verhuizing, aanpassingen aan je nieuwe huis, de notaris en het afsluiten van de hypotheek. Houd rekening met een bedrag van ongeveer 6% van de aankoopprijs wat je aan spaargeld nodig hebt. 
Je eerste huis kopen: 5 stappenplan-gelukkig geregeld

Starterslening

Als je voor het eerst een huis koopt kun je soms een extra lening krijgen bovenop je hypotheek. Dit is de starterslening. De starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van het huis en het bedrag wat je maximaal kunt lenen volgens de norm van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Stap 3: Heb je een schuld of lening?

Een doorlopend krediet zoals rood staan op je betaalrekening, een creditcard, een telefoonabonnement en andere openstaande schulden verminderen je maximale hypotheek. Soms kun je hier nog wat aan doen. Beperk bijvoorbeeld de kredietlimiet bij je bank en op je creditcard om een hogere hypotheek te krijgen. 

Stap 4: Maak een afspraak met een hypotheekadviseur

Om je hypotheek af te sluiten kun je naar een bank of naar een onafhankelijk hypotheekadviseur. Een onafhankelijk adviseur helpt je bijvoorbeeld bij je keuze voor de juiste hypotheekvorm en de juiste hypotheekverstrekker. Ook kijkt hij of je in aanmerking komt voor bijvoorbeeld NHG of de starterslening.

Er zitten veel prijsverschillen in het tarief voor advies en afsluiten van je hypotheek. Vergelijk dus eerst de advieskosten! Let op: sommige hypotheekadviseurs brengen kosten voor advies en voor afsluiten apart van elkaar in rekening.
Je eerste huis kopen: 5 stappenplan-gelukkig geregeld

Stap 5: Waar moet je nog meer aan denken?

Taxatierapport

Heb je definitief tot aankoop besloten, kies dan een taxateur en laat zo snel mogelijk zelf een taxatierapport maken. De hypotheekverstrekker accepteert alleen een taxatierapport voor de hypotheek als je hiervoor als koper zelf de opdracht hebt gegeven.

Tijd om je hypotheek te regelen

Bij het kopen van de woning maak je ook afspraken over hoeveel tijd je krijgt om de hypotheek te regelen. Dit is het voorbehoud van financiering. Een voorbehoud van financiering van 2 tot 3 weken is vaak onvoldoende tijd om een definitief akkoord van de hypotheekverstrekker te krijgen. Probeer 6 tot 8 weken af te spreken in je voorlopig koopcontract voor het rond krijgen van de hypotheek.

Verzamel op tijd je spullen

Bekijk in onze handige checklist welke documenten je nodig hebt voor je eerste gesprek met de hypotheekadviseur.

Verzekeringen

De meeste hypotheekverstrekkers willen dat je voor een deel van de hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Ook is het verplicht om een opstalverzekering te hebben voor je woning. 

Ons advies

Als je je eerste woning hebt gevonden wil je ook snel je hypotheek geregeld hebben. Maar het is wel handig dat je advies krijgt. Een lage rente is natuurlijk super belangrijk. Maar de hypotheekvoorwaarden ook. En daar zitten best veel verschillen in. Hoe weet je nou wat een slimme keuze is? Een onafhankelijk adviseur van Zicht helpt je hierbij. 

Wij regelen het voor je

 • Je hoeft het niet alleen te doen
 • Direct contact met een adviseur
 • Altijd advies op maat
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs | Ter info: i.v.m. een systeemwijziging kunnen we op dit moment geen actuele reviews weergeven.
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
953 beoordelingen
Veelgestelde vragen
 • Wat zijn de voorwaarden voor NHG op mijn hypotheek?
  Als u een woning koopt, kunt u een hypotheek met NHG garantie afsluiten. Er zijn een aantal voorwaarden voor NHG garantie. 
 • Studieschuld en hypotheek, hoe regel ik dat?
  In het nieuwe leenstelsel krijgen nog meer studenten een studieschuld op het moment van afstuderen. Studenten krijgen bovendien 35 jaar de tijd om deze schuld af te betalen. Door deze lange termijn krijgen veel studenten van nu straks te maken met de situatie van een studieschuld en de wens van het kopen van een huis. Maar is het mogelijk om met  een studieschuld  een hypotheek te krijgen? Lees verder
 • Bij welke kantoren kan ik een afspraak voor hypotheekadvies maken?
  U kunt terecht bij een van onze 17 kantoren in Nederland. Of u kunt thuis online advies via de webcam krijgen. De kantoren vindt u in Aalsmeer, Alkmaar, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerhugowaard, ’s-Hertogenbosch, Huis ter Heide (Zeist), Nederweert, Nijmegen, Nijverdal, Rijswijk, Roermond en Sneek.