Veilig de donkere maanden door met de auto

Het kan u niet ontgaan zijn. De zomer is voorbij, de herfst is begonnen. De dagen worden korter, grijzer en natter. Dat kan heel gezellig zijn. Lekker met een kop warme chocomel bij de open haard. Maar het kan ook gevaren en risico’s met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in de auto.

Eerder schreven we al een artikel met veelgehoorde tips om veilig te rijden in de donkere maanden. Onderstaande 6 tips hoort u minder vaak, maar zijn minstens zo belangrijk!

Zoë helpt u graag verder

1. Controleer regelmatig uw auto

Het is misschien een inkoppertje, maar controleer regelmatig uw auto. Let onder andere op het profiel van uw banden, de bandenspanning, uw remmen en uw lampen. Allemaal zaken die in de natte en donkere maanden extra van belang zijn, voor controle over uw auto en zichtbaarheid op de weg. Met name bij mist en laagstaande zon is het belangrijk om uw lichten aan te zetten.

2. Voorkom aquaplaning

Een voorbeeld waarbij u de controle over uw auto kwijt kan raken, is aquaplaning. In dit geval ligt er veel water op de weg en verliezen uw banden grip. Ze ‘drijven’ als het ware op de weg. U kunt aquaplaning voorkomen door langzamer te gaan rijden als u ziet dat er water in de rijsporen blijft liggen. Overkomt het u toch? Stop dan met gas geven – ga niet remmen! – en houdt uw stuur recht. De auto zal vanzelf de grip weer terugvinden.

Aquaplaning – Autoverzekering – Particulier
Man en vrouw in auto – Autoverzekering – Particulier

3. Trek geen jas aan in de auto

Als het kouder wordt, zijn we geneigd om met onze winterjas aan in de auto te gaan zitten. Toch is dat niet verstandig. Dikke winterkleding zorgt dat er meer ruimte zit tussen het lichaam en de riem. Bij een noodsituatie leidt dat ertoe dat de riem diep in de buik snijdt, wat tot letsel kan leiden.

Tip: neem wel een winterjas mee in de auto en trek hem eventueel over uw riem aan. Mocht u onderweg pech krijgen, krijgt u het niet koud als u moet wachten op pechhulp.

4. Draag droge schoenen

Een simpele tip, maar niet minder belangrijk. Door te rijden met droge schoenen, glijden uw voeten niet zomaar van de pedalen af. Wel zo prettig als u snel moet reageren.

5. Leg een zonnebril in uw auto

Zorg dat u in de herfst en winter altijd een zonnebril in uw auto heeft liggen. In de herfst staat de zon namelijk lager dan in de zomer, waardoor de kans groot is dat hij in uw ogen schijnt tijdens het rijden. Nog een extra tip: neem een exemplaar met polariserende glazen. In de herfst en winter ligt er regelmatig water op de weg. Als de zon daarin weerkaatst, kan dit een verblindend effect hebben. Hetzelfde geldt voor sneeuw. Polariserende glazen elimineren deze verblindende schittering.

6. Zet de verwarming niet te hoog

Het lijkt aantrekkelijk om de verwarming lekker warm aan te zetten in de auto. Helemaal als u uw jas uit heeft gedaan. Het is echter raadzaam om de verwarming juist niet te hoog te zetten. De warme lucht kan ervoor zorgen dat u loom of slaperig wordt. En dus minder alert.

Verwarming in auto – Autoverzekering – Particulier

Een veilige reis!

We hopen u met deze tips veilig op weg te helpen. Heeft u onverhoopt toch een ongeval of pech? Dan kunt u uiteraard op ons rekenen. Bel 088-020 930 03 en we helpen u graag de schade af te handelen.

Schade melden gemakkelijk online
088-020 93 03 direct een adviseur spreken

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijk contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,7
661 beoordelingen
 • Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.