Rijbewijs verlopen? Bent u dan nog verzekerd?

Bent u uw rijbewijs vergeten te verlengen? Of u moet een (her)keuring ondergaan en duurt dit langer dan u dacht? Een verlopen rijbewijs heeft vaak gevolgen voor de dekking van uw autoverzekering.

088-020 93 03 of app 06-512 076 88

Verschillen per verzekeringsmaatschappij

Is uw rijbewijs verlopen? Dan verschilt per verzekeringsmaatschappij of u met dit verlopen rijbewijs nog verzekerd bent. We hebben de regels van onze meest voorkomende autoverzekeringen voor u op een rij gezet. Staat uw maatschappij er niet bij en u heeft op dit moment geen (geldig) rijbewijs? Bel ons dan.

 

Verzekeringsmaatschappij

De regels

Allianz Geen geldig rijbewijs, is geen dekking.
ASR Verlopen rijbewijs door verstrijken wettelijke geldigheidsduur is geen dekkingsprobleem. Bent u ouder dan 70? Dan mag het maximaal een jaar verlopen zijn.
Delta Lloyd Verlopen rijbewijs door verstrijken wettelijke geldigheidsduur is geen dekkingsprobleem t/m 75 jaar. Maar bent u 76 jaar of ouder, bent u direct niet verzekerd.
Nationale-Nederlanden Geen geldig rijbewijs, is geen dekking.
Reaal Verlopen rijbewijs door verstrijken wettelijke geldigheidsduur is geen dekkingsprobleem t/m 69 jaar. Maar bent u 70 jaar of ouder, bent u direct niet verzekerd.

Zicht volmachtpakket

Heeft u een autoverzekering uit het Zicht volmachtpakket, dan kunt u op uw polisblad zien waar u verzekerd bent. Staan er meer verzekeringsmaatschappijen op uw polisblad, dan tellen de voorwaarden van de eerstgenoemde maatschappij.

Bestuurder rijbewijs verlopen – Autoverzekering – Particulier
Hoe verleng ik mijn rijbewijs? > Handige link van het RDW

Bent u ouder dan 65 jaar? Dit betekent verlenging voor u


65 tot 70 jaar

 • Bent u 65 jaar, dan wordt het rijbewijs afgegeven voor 10 jaar (tot uw 75ste verjaardag).
 • Bent u 69 jaar, dan wordt het rijbewijs afgegeven voor 6 jaar (tot uw 75ste verjaardag).

Ouder dan 75

 • Koop bij de gemeente (niet bij alle gemeentes mogelijk) of via het CBR een gezondheidsverklaring en het geneeskundig verslag.
 • Vul de eigen verklaring zelf in.
 • Laat een medische keuring uitvoeren bij een arts. Hiervoor heeft u het geneeskundig verslag nodig.
 • Stuur de eigen verklaring en het geneeskundig verslag op naar het CBR.
 • Het CBR beoordeelt de aanvraag en neemt een beslissing over de verlenging van het rijbewijs. Indien akkoord, wordt het rijbewijs verlengd voor maximaal 5 jaar.
 • Soms is aanvullend onderzoek naar uw rijgeschiktheid nodig.
 • De medisch adviseur van het CBR kan u doorverwijzen naar een medisch specialist.
 • Er kan een rijtest nodig zijn. U ontvangt hier dan een uitnodiging voor.

70 tot 75 jaar

 • Bent u tussen de 70 en 75 jaar? Dan wordt het rijbewijs afgegeven voor maximaal 5 jaar.

Tip – vraag een andere huisarts

Huisartsen doen vaak geen keuringen voor eigen patiënten, om te voorkomen dat de vertrouwensrelatie tussen (huis)arts en patiënt wordt verstoord. Vraag dus een andere huisarts om de keuring te verrichten.

Arts keuring – Autoverzekering – Particulier

Tip – Begin op tijd

Begin ruim op tijd met de aanvraag voor het verlengen van uw rijbewijs. Door de medische keuring kost de procedure veel tijd. Verloopt uw rijbewijs tijdens de aanvraagprocedure? Dan mag u niet meer rijden tot ontvangst van het nieuwe rijbewijs.

Het CBR probeert alle aanvragen zo snel mogelijk af te handelen, in ieder geval binnen vier maanden. Verwijst het CBR door naar een medisch specialist? Ook daar zijn vaak lange wachttijden.

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
582 beoordelingen
 • Ja. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 
 • Zicht adviseurs is een onafhankelijke tussenpersoon. Onze deskundige adviseurs kunnen een groot aantal speciaal geselecteerde aanbieders van autoverzekeringen vergelijken voor u. U bent dus verzekerd van een autoverzekering die het best bij uw wensen past. Onze klantenservice staat voor u klaar. We zijn zowel telefonisch als via e-mail, chat en social media bereikbaar.
 • Deze rubriek biedt tijdens uw vakantie dekking tegen de kosten van arbeidsloon bij reparatie van uw auto langs de weg, vervoer naar een reparatie-inrichting, berging en bewaking en rechtsbijstand. Lees verder
 • Een nieuwwaarderegeling is vooral interessant als u een nieuwe auto WA + Volledig Casco (all-risk) verzekert. Als u uw auto total loss rijdt, zorgt deze regeling ervoor dat u weer een nieuwe auto kunt kopen. Zicht adviseurs biedt diverse autoverzekeringen waarbij het mogelijk is een uitgebreide nieuwwaarderegeling te sluiten. Neem contact met ons op, zodat we samen uw mogelijkheden kunnen bekijken.
 • U wilt natuurlijk niet teveel betalen voor uw autoverzekering. Het is dus goed om na te denken over welke dekking bij uw auto past. De WA dekking is verplicht, daarnaast kunt u kiezen voor de aanvullende Beperkt Casco dekking of Volledig Casco dekking (all-risk). Auto's tot 7 jaar oud kunt u het best WA Casco verzekeren. Als uw auto ouder dan 7 jaar is raden wij u aan te kiezen voor Beperkt Casco dekking of alleen WA dekking. Uw keuze hangt natuurlijk ook af van de dagwaarde van uw auto en of u in staat bent een gelijkwaardige auto aan te schaffen als uw auto total loss wordt verklaard. Kijk dus goed naar uw eigen portemonnee. Neem contact op met onze adviseurs. Ze maken graag een premievergelijking voor u.
 • In veel Europese landen is de groene kaart al een tijd niet meer verplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle EU landen. We adviseren u wel om de groene kaart altijd mee te nemen. De groene kaart hoeft niet meer op groen papier gedrukt te zijn. Sommige verzekeraars werken ook met een digitale versie. Wilt u een originele groene kaart aanvragen? Vul het formulier in en we sturen het aan u op.
 • Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Deze WA-dekking vergoedt alleen de schade die u met uw auto aan anderen veroorzaakt. Het is natuurlijk mogelijk om de dekking uit te breiden naar een beperkt casco of volledig casco dekking. Het RDW controleert regelmatig of een auto verzekerd is. Is dit niet het geval, dan riskeert de eigenaar een hoge boete. Zorg dus altijd voor een autoverzekering!
 • Als u geen schade rijdt bouwt u normaal gesproken op uw autoverzekering schadevrije jaren op. Hoe meer jaren u schadevrij rijdt, hoe hoger de korting op uw premie. U bouwt korting op tot een maximum. Als u uw verzekering beëindigt, wordt het aantal aantoonbare schadevrije jaren die u bij ons heeft opgebouwd in het landelijke systeem ‘Roy-Data’ gezet. Uw nieuwe verzekeringsmaatschappij neemt deze schadevrije jaren uit Roy-Data automatisch van ons over. Als u bij ons een autoverzekering afsluit, kijken we ook in Roy-Data wat uw aantoonbare schadevrije jaren zijn.