Gaat u deze zomer ook op vakantie in Nederland?

Ook deze zomer blijven veel Nederlanders dicht bij huis. De Spaanse costa’s ruilen we in voor de Zeeuwse kust, de Waddeneilanden of bijvoorbeeld de Veluwe.

088-020 93 03 of app 06-512 076 88

In Nederland op vakantie en de reisverzekering

In eigen land op vakantie. Heeft u dan een reisverzekering nodig? Het antwoord kan kort zijn: “ja”. We leggen u uit waarom.
Een reisverzekering bestaat uit verschillende ‘rubrieken’ die u kunt verzekeren. Denk daarbij aan diefstal, verlies of schade aan het vakantieverblijf. Een andere belangrijke rubriek is annulering. Het is goed om deze rubrieken te verzekeren, ook als u dit jaar in Nederland op vakantie gaat.

De annuleringsverzekering: wat is er wel en niet gedekt?

Als uw vakantie in Nederland niet kan doorgaan, bijvoorbeeld omdat de overheid besluit dat hotels en vakantieparken dicht moeten, dan dekt uw annuleringsverzekering dit hoogstwaarschijnlijk niet. Corona is bijna altijd uitgesloten. In zo’n geval is het advies om in overleg te gaan met de reisaanbieder om te kijken of er een vergoeding mogelijk is. Of om uw vakantie te verplaatsen naar een ander tijdstip.

Moet u echter uw vakantie annuleren omdat u of een van uw gezinsleden corona heeft? Dan is dit wel gedekt. Het niet op vakantie kunnen vanwege een ernstige ziekte valt gewoon onder de dekking. U moet dan wel een doktersverklaring kunnen overleggen.

Ziek kind-vakantie in nederland-particulier

Ons advies: sluit altijd een annuleringsverzekering af

Daarom is het goed om altijd een annuleringsverzekering af te sluiten. Ook als u in Nederland op vakantie gaat. En ook als er geen pandemie heerst. Naast corona kunnen er namelijk andere redenen zijn waardoor de vakantie niet doorgaat. Denk bijvoorbeeld aan een overlijden in de directe familie.
Let wel op! Een annuleringsverzekering mag u maximaal 7 dagen na het boeken afsluiten. Er zijn enkele verzekeraars die een termijn van 14 dagen hanteren.

Verzekeren tegen schade, verlies en diefstal

Veel Nederlanders gaan onverzekerd op vakantie, zeker wanneer ze in Nederland vakantie vieren. Echter is het ook dan verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Normaal gesproken zijn medische kosten een belangrijke dekking op de reisverzekering. Deze dekt namelijk de extra kosten van medische zorg in het buitenland wanneer deze hoger zijn dan het Nederlandse kostenniveau. In Nederland heeft u deze dekking niet nodig. Toch is het nog steeds goed om een reisverzekering te hebben. De reisverzekering dekt namelijk meer:

 • Schade die u per ongeluk toebrengt aan het vakantieverblijf. Een vaas die stuk valt, kunt u vaak zelf wel betalen. Maar grote schades zijn niet gedekt op uw aansprakelijkheidsverzekering. De reisverzekering dekt dit wel.
 • Pechhulp voor onderweg, mocht u dit net op een andere manier geregeld hebben.
 • Verlies, diefstal of beschadiging van uw bagage. Zodra u uw spullen mee naar buiten neemt, zijn deze niet meer gedekt op de inboedelverzekering. En waarschijnlijk neemt u best wat waardevolle spullen mee op vakantie; de laptop, telefoon, tablet of een duur fototoestel.
 • Goed om te weten: waarschijnlijk is dit laatste risico ook gedekt op uw buitenshuisdekking als u deze heeft.

Vrouw aan zwembad-geclaimdespullen-particulier

In Nederland op vakantie en corona

Nederland is populair bij de Nederlandse vakantiegangers. Ons land heeft natuurlijk veel mooie plekjes en ook het weer is de laatste jaren vaak goed.
Regels rondom corona veranderen voortdurend. Daarom blijft het lastig in te schatten hoe de vakantie precies gaat uitpakken. Is het zwembad open, kunt u naar het restaurant en worden er activiteiten voor de kinderen georganiseerd op de camping of het vakantiepark ?

Corona: geen ‘onzeker voorval’ meer

Een ding is wel duidelijk: het niet door kunnen gaan van de vakantie vanwege overheidsmaatregelen is niet gedekt door de reisverzekering. Corona is bij geen enkele verzekeringsmaatschappij nog een ‘onzeker voorval’. En als u een camping of vakantiepark heeft geboekt en een aantal faciliteiten (bijvoorbeeld het restaurant of het zwembad) blijven vanwege corona gesloten, ook dan heeft u geen recht op vergoeding vanuit de verzekering.

Vakantie boeken

Gaat u boeken? Lees dan extra goed de voorwaarden van de organisatie waar u boekt. Veel organisaties hebben speciale informatie over corona op de website staan. Lees dit goed door voordat u gaat boeken. Op de website van de overheid kunt u de actuele maatregelen vinden over op vakantie in Nederland en corona. Handig als u last minute boekt. Dan weet u waar u aan toe bent.

Besef dat er op dit moment risico’s zijn verbonden aan het boeken van een vakantie. Later boeken geeft meer zekerheid. Het aanbod van beschikbare plekken is dan wel kleiner. We wensen u hoe dan ook een fijne zomer toe!

We regelen het voor u

 • Advies op maat
 • Persoonlijke contact
 • Samen met een adviseur
https://klantenthousiasme.nl/api/Image/GetImageById?id=181 Zicht adviseurs
10
Onze klanten beoordelen Zicht gemiddeld met een
8,8
712 beoordelingen
 • Waarom moet ik een doorlopende reisverzekering afsluiten?
  Een doorlopende reisverzekering is al snel voordeliger dan ‘losse’ reisverzekeringen. Bovendien bent u zo ook verzekerd als u tussendoor eens een weekendje weg gaat of een dagje in België of Duitsland gaat winkelen. De doorlopende reisverzekering dekt onder andere de schade van reisongevallen, verlies en diefstal van bagage en vervangend vervoer bij autopech. U kunt ook een doorlopende annuleringsverzekering als extra dekking afsluiten.
 • Kan ik mijn reis annuleren bij een natuurramp?
  Heeft er zich een natuurramp voorgedaan op uw vakantiebestemming? Neem dan eerst contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken op telefoonnummer +31 247 247 247 of via de BZ Reis-app. Ga ook na of uw reisorganisatie is aangesloten bij het calamiteitenfonds, vaak kunt u voor reisaanpassingen via dit fonds een vergoeding krijgen. Wilt of kunt u niet meer op vakantie door een natuurramp zoals een aardbeving? De standaard annuleringsverzekering biedt dan helaas geen dekking. Als u een all-risk dekking heeft dan bent u wél verzekerd en krijgt u een vergoeding tot 75% van de annuleringskosten. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.
 • In welke landen ben ik verzekerd?
  Is er op het polisblad 'Europa dekking' aangegeven? Dan is het dekkingsgebied Europa inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren en de niet-Europese landen aan de Middellandse zee. In andere gevallen bent u verzekerd in landen over de hele wereld.
 • Zijn wintersport en bijzondere sporten ook meeverzekerd op mijn reisverzekering?
  Ja, bij sommige maatschappijen zijn deze dekkingen standaard meeverzekerd. Bij andere kunt u ze apart bijsluiten.
 • Door een staking bij de luchtvaartmaatschappij gaat mijn vakantie niet door. Krijg ik een vergoeding van de annuleringskosten?
  De vervoerder zal in dit geval altijd zelf een oplossing moeten bieden voor de gemaakte ticketkosten. Gebeurt dit niet en heeft u een standaard kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering? Dan valt staking van een vervoersmaatschappij helaas niet onder de dekking. Heeft u all-risk dekking? Dan krijgt u wel een vergoeding. Dit is tot 75% van de annuleringskosten van uw ticket. Of annuleringskosten van andere onderdelen van de reis, zoals uw hotel of huurauto, ook vergoed worden hangt ervan af of u samengestelde reisdekking heeft en wanneer u uw reis geboekt heeft. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.